Yeni medya ve demokrasi ilişkisi: Yeni medyanın demokrasiyi işlevselleştirme potansiyeli üzerine bir çalışma
The relationship of new media and democracy: A study on the new media's potential for functioning democracy
  1. Tez No: 552557
  2. Yazar: BİRSEN KESKİNBIÇKI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Journalism, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, Demokrasi, Alternatif Kamusal Alan, Siyasal Katılım, Örgütlenme Faaliyetleri, New Media, Democracy, Alternative Public Sphere, Political Participation, Organization Activities
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
İçinde bulunduğumuz bilgi ve iletişim çağında yeni medya teknolojileri toplumsal yaşamın bütün alanlarına girmiş ve önemli bir altyapısal unsur olarak küresel ölçekte varlığını ilan etmiştir. Ağ sistemleri ve mobilizasyon teknolojilerindeki gelişmelere paralel olarak gün geçtikçe yaygınlaşan yeni medya hem gündelik yaşam pratiklerini hem de toplumsal hayatı çok yönlü olarak etkilemektedir. Teknik donanımı ve altyapısal olanaklarıyla ile yeni medyanın siyasal alanın bir parçası olarak demokrasiyi ve işleyiş süreçlerini etkilemesi çalışmanın çıkış noktasını oluşturmaktadır. Modern demokrasilerin en yaygın uygulama biçimi olan temsili demokrasi işleyiş süreçlerine yönelik birtakım aksaklıklarla karşı karşıyadır. Çalışmada yeni medya teknolojilerinin demokratik sistemin söz konusu aksaklıklarına çözüm geliştirerek demokrasiyi işlevselleştirme potansiyeli kamusal alan, özgür iletişim atmosferi, siyasal katılım, örgütlenme faaliyetleri ve siyasal seçim kampanyaları ekseninde ortaya konulmuştur. Tekno-iyimser bir yaklaşımın hâkim olduğu bu çalışmada yeni medya ve demokrasi ilişkisi üzerine çok yönlü bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the age of information and communication, new media technologies have entered all areas of social life and declared their presence on a global scale as an important infrastructural element. The new media, which is becoming more and more widespread in parallel with developments in network systems and mobilization technologies, influences both daily life practices and social life. It is the starting point of the study that the new media, with its infrastructural facilities and technical equipment, affects the democracy and its operation processes as a part of the political field. Representative democracy, the most common form of implementation of modern democracies faces certain imperfections to its operation processes. In this study, the potential of the new media technologies to functionalize the democracy by developing solutions to the imperfections of the democratic system has been revealed in the axis of public sphere, free communication atmosphere, political participation, organization activities and political election campaigns have been put forward. In this study, dominated by a techno-optimistic approach, a multi-faceted assessment of the relationship between new media and democracy has been made.