İşletmelerde dağıtımsal adaletin çalışanların iş tatmini üzerindeki etkileri (Seramik sektöründe bir uygulama)
The effects of distributive justice on the job satisfaction of the employees i̇n the enterprises (An application in ceramic sector)
  1. Tez No: 523162
  2. Yazar: HASAN ERASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dağıtım Adaleti, İş Tatmini, Seramik Firmaları
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Seramik, insanların kullandığı en eski gereçlerden biridir. Seramik sektörü ülkemizin ekonomisine önemli katkısı olan bir sektördür. Bu sebepten ülke ekonomisi içinde önemli bir yere sahiptir. Bununla birlikte seramik fabrikalarında çalışanların, dağıtım adaleti düzeyleri ve iş tatmin durumlarının işletmenin amaçlarını gerçekleştirme hususunda etkili olan konulardandır. Yapılan bu araştırmanın amacı, Diyarbakır ve Adana ilinin organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren seramik fabrikalarında çalışanların dağıtım adaleti düzeylerini belirlemek ve iş tatmin durumlarını incelemektir. Araştırma verileri 2018 yılında Diyarbakır ve Adana ilinin organize sanayi bölgesinde seramik fabrikalarında faaliyet gösteren 210 çalışandan elde edilmiştir. Öte yandan çalışanların dağıtım adaleti kavramı ile iş tatminini oluşturan boyutlar arasında bir ilişki olup olmadığı çalışmanın diğer bir amacını oluşturmaktadır.Yapılan araştırma sonucunda seramik fabrikalarında çalışanların dağıtım adaleti düzeylerinin ve iş tatmin düzeylerinin“yüksek”bir seviyede olduğu tespit edilirken yapılan korelasyon analiz sonucunda ise, seramik fabrikalarında çalışanların dağıtım adaleti düzeyinin iş tatminine etkisi olumlu ve pozitif yönde anlamlı bir etkiye sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Ceramics is one of the oldest tools used by people. The ceramics industry is a significant contributor to our country's economy. This is why the country has an important place in the economy. However, the level of distribution justice and the satisfaction of employees in ceramic factories are issues that are effective in achieving the objectives of the operator. The aim of this research is to determine the distribution justice levels of the workers in the ceramic factories operating in the organized industrial zone of Diyarbakır and Adana and to examine job satisfaction. The research data were obtained from 210 employees working in ceramics factories in the organized industrial zone of Diyarbakır and Adana province in 2018. On the other hand, it is another purpose of studying whether there is a relationship between employees' concept of distribution justice and dimensions of job satisfaction. As a result of the analysis, it was found that the distribution justice level of employees in ceramics factories has a positive effect on job satisfaction and positive effect in positive direction as a result of the correlation analysis when it is determined that distribution fairness levels and job satisfaction levels of employees in ceramic factories are at a“high”level. Keywords : Distribution Justice, Job Satisfaction, Ceramic Firms