Spor okullarındaki çocukların beden kitle indeksi ile sürat ilişkisinin incelenmesi
Examination of relationship between body mass index and speed of children at sports school
- Tez No: 523166
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden Kitle İndeksi, Sürat, Vücut Kompozisyonu, Body Mass Index, Speed, Body Composition
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırma ile İstanbul'daki spor okullarına devam eden 10 yaş grubundaki kadın ve erkek sporcularda, beden kitle indeksi ile sürat arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, 10 yaşındaki 485'i kadın 485'i erkek toplam 970 sporcu ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında sporculara beden kitle indeksi hesaplamasının yanında vücut kompozisyon ölçümleri, dikey sıçrama testi, anaerobik güç ölçümü, esneklik (otur-eriş) testi, sağlık topu fırlatma testi, pençe kavrama kuvveti ölçümü ve 20 metre sürat testi uygulanmıştır. Uygulanan ölçümlerden elde edilen bulgular Pearson korelasyon istatistiğiyle analiz edilmiş ve değerlendirilmiştir. Yapılan analizler incelendiğinde, çalışmaya katılan sporcuların yaş ortalaması 10,14±0,28 yıl, boy ortalaması 1,41±0,1 m, vücut ağırlığı ortalaması 37,4±0,3 kg, oturma yüksekliği ortalaması 73,7±4,4 cm, BKİ ortalaması 18,8±3,6 kg/m2 ve 20 m sürat testi ortalaması 4,3±0,4 sn. olarak bulunmuştur. Yapılan korelasyon analizi sonucunda, tüm sporcuların (n=970) 20 metre sürat testi ve BKİ değerleri arasında korelasyon katsayısı (r = 0,224) pozitif yönde zayıf bir ilişki olarak bulunmuştur. Kadın sporcular arasında pozitif yönde zayıf korelasyon (r = 0,163) ve erkek sporcular arasında pozitif yönde orta düzeyde bir korelasyon (r = 0,326) tespit edilmiştir. İlçelere göre inceleme yapıldığında Ataşehir (r = 0,378) ve Ümraniye (r = 0,379) ilçesindeki spor okullarından seçilen sporcuların BKİ ve sürat testi değerleri arasında pozitif yönde orta düzeyde korelasyon, Bakırköy (r = 0,231), Fatih (r = 0,283) ve Üsküdar (r = 0,283) ilçesindeki spor okullarından seçilen sporcularda ise, pozitif yönde zayıf bir korelasyon tespit edilmiştir. Bağcılar (r = 0,62) ilçesindeki spor okullarından seçilen sporcuların BKİ ve sürat testi değerleri arasında ilişki görülmemiştir. Bu bulgular ışığında yaz spor okullarına devam eden çocuk sporcularda düşük düzeyde de olsa, BKİ'indeki pozitif artışa paralel olarak sürat özelliğinde bir gelişme temayülünden bahsetmek mümkün görülmektedir. Ancak, bu bulgular doğrultusunda sürat değerleri üzerinde, BKİ değişkeninin güçlü bir belirleyici faktör olmadığı belirtilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the relationship between body mass index and speed in male and female athletes in the 10 years' age group attending sports schools in Istanbul. The study was conducted with a total of 970 athletes, 485 females and 485 males, 10 years old. Within the scope of the research, in addition to body mass index calculations, body composition measurements, vertical jump test, anaerobic power measurement, flexibility (sit-reach) test, health ball throw test, paw grip strength measurement and 20-meter speed test were applied to the athletes. Findings obtained from the applied measures were analyzed and evaluated by Pearson correlation statistic. When the analyzes made are examined, the average age of the athletes participating in the study was 10,14±0,28 years, height average was 1,41±0,1 m, body weight average was 37,4±0,3 kg, height of sitting average was 73,7±4,4 cm, BMI average was 18,8±3,6 kg/m2, 20 m speed test average was 4,3±0,4 sec. As a result of the correlation analysis, correlation coefficient (r = 0.224) between all athletes' (n = 970) 20-meter speed test and BMI values was found as a weak relationship in the positive direction. There was detected a weak correlation (r=0.163) in the positive direction among the female athletes and a moderate correlation (r=0.326) in the positive direction among the male athletes. When it is examined according to the districts, moderate severity correlation in positive direction was found between BMI and speed test scores of sportsmen selected from sports schools in Ataşehir (r=0,378) and Ümraniye (r=0,379). Weak correlations were found the sportsmen selected from the sports schools in Bakırköy (r=0,231), Fatih (r=0,283) and Üsküdar (r=0,283). There was no correlation between BMI and speed test scores of sportsmen selected from sports schools in the Bagcilar (r=0.62). In these findings, it ispossible to talk about the development of the speed characteristic in parallel to the positive increase in BMI, even if it is low level in the children sports going on to summer sports schools. However, it can be specified that the BMI variable is not a strong determining factor on the speed values in the direction of these findings.