11-14 yaş elit ve rekreatif basketbol oynayan kız ve erkek basketbolcuların fiziksel uygunluklarının belirlenmesi
Determining the physical fitness of boys and girls basketball players playing at 11-14 years of elite and recreational basketball
  1. Tez No: 558312
  2. Yazar: EREN RÜŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASİYE FİLİZ ÇAMLIGÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: basketbol, fiziksel uygunluk, kız, erkek, basketball, physical fitness, girl, male
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Araştırmada,11-14 yaş aralığında elit basketbol oyuncuları ve fiziksel rekreatif etkinlik amacı ile basketbol oynayan kız ve erkeklerin fiziksel uygunluk parametrelerinin belirlenip, değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya Işık spor kulübünde lisanslı kız (n=40) ve erkek (n=40) spor okullarında en az 1 yıldır aktif basketbol oynayan kız (n=40) ve erkek (n=40) olmak üzere toplamda 160 çocuk katılmıştır. Katılımcıların fiziksel uygunlarının belirlenmesi için antropometrik vücut ağılığı, boy, Beden Kütle İndeksi (BKİ) ve sportif performans (denge, dikey sıçrama, sürat, çeviklik, disklere dokunma, mekik koşusu, el kavrama, sağlık topu fırlatma) ölçümleri alınmıştır. İki grubu karşılaştırmak için bağımsız örneklem t testi kullanıldı. Ayrıca, katılımcıların boyları, ağırlıkları ve yaşları için tanımlayıcı istatistikler minimum, maksimum, ortalama ve standart sapmalar olarak gösterildi. Anlamlılık p 0.05). Disklere dokunma (p=,498), sağ pençe kuvveti (p=.222) ve sol pençe kuvveti (p=.127) performans değerleri istatiksel olarak anlamlı değildir (p>0.05). Sonuçlar: 11-14 yaş arası elit basketbol oyuncuları haftalık antrenman sayısı, antrenman süresi ve antrenmanın içeriği antropometrik ve fiziksel uygunluğu olumlu yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective:The aim of this study was to determine and evaluate the physical fitness parameters of boys and girls who play basketball with the aim of elite basketball players aged 11-14 and for physical recreational activities. Materials and Methods:In the research, a total of 160 children (n=40) and female (n=40) were enrolled in the sportsclub of Işık sports club for girls (n=40) and boys (n=40). Anthropometric (weight, height, Body Mass Index (BMI)and sport performance (speed, vertical jump, balance, hand grip, flexibility, health ball throw, agility, shuttle run and tappingarm speed) measurements were taken to determinethe physical suitability of the participants. . Independent-Samples t test was used to compare the two groups. In addition, descriptive statistics for participants' height, weight and age were shown as minimum, maximum, mean and standarddeviations. Significance was taken as p 0.05). Balance (p=,189) ve vertical jump (p=,064), tapping (p=,168) performance values were found to be, which were not statistically significant (p0.05). Results: The elite basketball players between 11-14 years of age, the number of weekly training, the duration of training and the content of the training positively affect the anthropometric and physical suitability.