Glomerüler filtrasyon parametrelerinin biyolojik varyasyonu: kreatinin, sistatin C ve beta trace protein
Biological variation of glomerular filtration parameters:Creatinine, cystati̇n C and beta trace protei̇n
  1. Tez No: 523193
  2. Yazar: ANIL BAYSOY
  3. Danışmanlar: DR. İNANÇ KARAKOYUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Beta trace protein, Biyolojik varyasyon, Kreatinin, Sistatin C, Beta trace protein, Biological variation, Creatinine, Cystatin C
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Klinik laboratuvarlarda üretilen sonuçların doğruluğu, hastalıkların tespiti, sınıflandırılması, tedavisi ve takibi için önem arz etmektedir. Klinisyenler tıbbi kararlarının yaklaşık %70'ini laboratuvar verilerine dayandırmaktadır. Mevcut test sonuçlarının klinisyenlerce nesnel olarak değerlendirilebilmesi, analitik performans hedeflerinin ortaya konulabilmesi, bireysellik indeksleri göz önünde bulundurularak topluma dayalı referans aralıklarının bir test için kullanılıp kullanılamayacağının belirlenebilmesi ancak“biyolojik varyasyon”verileriyle mümkündür. Çalışmamızda böbrek fonksiyonlarını değerlendiren parametrelerin en önemlilerinden birisi olan Glomerüler Filtrasyon Hızı hesabında kullanılan kreatinin, sistatin C ve Beta trace proteinin (BTP) biyolojik varyasyonlarını hesaplamayı amaçladık. Çalışmaya 25 – 57 yaş aralığında 14'ü erkek 8'i kadın toplam 22 gönüllü dahil edildi. 10 hafta boyunca, haftanın aynı gün ve saatinde, aynı flebotomist tarafından venöz kan örnekleri alındı. Kreatinin, sistatin C ve BTP'nin birey içi (CVİ) ve bireyler arası (CVG) biyolojik varyasyonları ile bu verilerden türetilen referans değişim değerleri (RCV) ve bireysellik indeksleri hesaplandı. Çalışmamız sonucunda kreatinin için CVA, CVİ ve CVG değerleri sırasıyla 5,56/3,31/14,50; sistatin C için 3,48/3,15/12,24 ve BTP için 5,37/9,91/14,36 bulunmuştur. kreatinin, sistatin C ve BTP için RCV değerleri ise sırasıyla 17,94/13,01/31,24 olarak hesaplanırken bireysellik indeksleri de sırasıyla 0,23/0,26/0,69 olarak bulunmuştur. Çalışmamız BTP için literatürde yapılan ilk çalışma olma niteliğindedir. Elde edilen veriler incelendiğinde, kreatinin ve sistatin C'nin yüksek bireysellik gösterdiği ve hastaların takibinde topluma dayalı referans aralıklarının yerine RCV kullanılmasının daha yararlı olacağını düşünmekteyiz. BTP için ise CVİ ve CVG değerlerinin birbirine yakın bulunması molekülün önemli ölçüde doğal varyasyona uğramadığı ve belirgin bireysel özellik taşımadığı şeklinde yorumlanabilir.
Özet (Çeviri)
Accuracy of the results generated in clinic laboratories are important for the diagnosis, classification and monitoring of the diseases. Clinicians base approximately 70% of their medical decisions on laboratory data. Objective evaluation of available test results by clinicians, establishment of analytical performance goals, deciding whether population based reference ranges can be used for a test considering the individuality indices may only be possible with the application of“biological variation”data. In our study, we aimed to calculate biological variations of creatinine, cystatin C and Beta trace protein (BTP) which are used for the estimation of Glomerular Filtration Rate, one of the most important parameters reflecting kidney functions. Twenty two participants aged between 25 and 57 were included in the study, 14 were male and 8 were female. Venous blood samples were obtained by the same phlebotomist for the duration of 10 weeks, on the same day of the week and the same hour of the day. Intra (CVİ) and inter-individual (CVG) biological variation for creatinine, cystatin C and BTP were calculated, reference change values (RCV) and individuality indices were derived from these data. CVA, CVİ and CVG values we obtained were as follows, respectively: 5.56/3.31/14.50 for creatinine; 3.48/3.15/12.24 for cystatin C, 5.37/9.91/14.36 for BTP. RCV values for creatinine, cystatin C and BTP were calculated as 17.94/13.01/31.24 respectively, while individuality indiced were found to be 0.23/0.26/0.69 respectively. This study provides the first comprehensive assessment of BTP. Examining the data we obtained, due to the high individuality of creatinine and cystatin C, we suggest application of the RCV instead of population based reference ranges for the follow-up of patients. As for BTP, close CVİ and CVG values can be interpreted as the molecule not having substantial natural variation or significant individual characteristics.