Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk nöroloji polikliniğine febril konvülziyon ile başvuran hastaların retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the patients with febrile convulsion who admitted to pediatric neurology department of Kecioren training and Research Hospital
- Tez No: 523192
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Febril konvülziyon, epilepsi, risk faktörleri, Febrile seizure, epilepsy, risk factors
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Giriş: Febril konvülziyon (FK); 1-60 ay arasında vücut sıcaklığı ≥38°C olan çocuklarda öncesinde afebril bir nöbet öyküsü, herhangi bir metabolik anormallik veya santral sinir sistemi enfeksiyonu olmaksızın ortaya çıkan konvülziyondur. FK'nın sebepleri halen tam olarak bilinmemektedir. Bu araştırmada Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Çocuk Nöroloji Polikliniği'ne febril konvülziyon ile başvuran hastaların retrospektif olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma T.C Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Kliniği Çocuk Nörolojisi Polikliniğine 01.01.2014 ile 31.12.2017 tarihleri arasında febril konvülziyon geçirme öyküsü ile başvuran çocukların muayene formlarının incelenmesi ile yapılmıştır. Muayene formlarında genel demografik verilerinde eksiklik olmayan 176 çocuk bu tanımlayıcı araştırmaya dahil edilmiştir. Bulgular: Çocukların başvuru anındaki yaş ortalaması 35,2±24,6 ay idi. Öyküden alınan bilgilere göre çocukların ilk kez FK geçirdikleri yaş 24,0±18,2 ay idi. Çocukların %53,4'ü erkekti. En sık ateş sebebi %56 ile üst solunum yolu enfeksiyonları idi. Çocukların %46'sı başvurdukları gün itibariyle bir kez atak geçirmişti. Çocukların %9,1'i ise 3'den fazla sayıda atak geçirmişti. Nöbetlerin%80,1'i basit , %19,3'ü ise kompleks idi. Akrabalarda FK öyküsü ve ilk FK geçirme yaşı ile FK atak sayısı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. Sonuç: Akrabalarda ve özellikle birinci derece yakınlarda FK öyküsü bulunmasının FK için potansiyel bir risk faktörü olduğu tespit edildi. FK atağına en çok ÜSYE'nin sebep olduğu görüldü ve kış aylarındaki FK başvurularındaki artışın bu durumla açıklanabileceği düşünüldü. Birden fazla FK atağı geçirme ihtimalinin; ilk FK atağını daha erken yaşlarda geçirmiş olmayla ve akrabalarda FK öyküsü olmasıyla arttığı saptandı. FK geçirme riskinin ve toplumdaki gerçek insidansının belirlenmesi için belirli bölgelerde kohort tipinde araştırmalar yapılması faydalı olacaktır. FK'nın prognozunun daha iyi tahmin edilebilmesi açısından başvuranlara hangi testlerin uygulanacağının standardize edilmesinin de yararlı olacağına inanmaktayız.
Özet (Çeviri)
Aim: Febrile seizure (FS) is a convulsive disorder with a body temperature of ≥38°C which occurs inchildren between 1-60 months; without previous afberile seizures, any metabolic abnormalities or central nervous system infection. The causes of FS are still not exactly known. The aim of this study is to investigate the patients with FS who admitted to Keçiören Training and Research Hospital Department of Pediatric Neurology retrospectively. Materials and Methods: The study was conducted at Ankara Kecioren Training and Research Hospital Pediatric Neurology Division by evaluating the examination forms of children with FS between 01.01.2014 and 31.12.2017. A total of 176 children, whose data were not missing, were included in this descriptive study. Results: The mean age of the children was 35.2 ± 24.6 months. According to the information from the history, the mean age at first experienced FS was 24.0 ± 18.2 months. 53.4% of children are male. The most common cause of fever was upper respiratory infections by 56%. Of the children, 46% had only one FS. 9,1% of the children had more than 3 attacks. 80,1% of the seizures were simple, whereas, 19,3% were complex. A statistically significant relationship was found between the FS story in relatives, the age at the first FS and the number of FS episodes. Conclusion: The presence of FS in the relatives, especially in the first-degree relatives, was found to be a potential risk factor for FS. The most common cause of FS is upper respiratory infection which can explain the incresase of FS in winter months. A statistically significant difference was found between FS history in relatives, the age at first FS and the number of FS episodes. Cohort studies in specific regions are needed in order to determine the risk of FS and the true incidence in the community. We believe that it will be useful to standardize the tests in order to better predict the prognosis of FS.