Posterior fossa ve üst servikal kemik dekompresyonu yapılan tip 1 chiari malformasyonlu hastalarda sonuçların retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the outcomes in the patients with chiari's type 1 malformation undergoing bone decompression (osterior fossa and upper cervical)
  1. Tez No: 523198
  2. Yazar: ALPTEKİN GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECATİ TATARLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Chiari's malformation, foramen magnum decompression, C1 laminectomy and syringomyelia
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
GEREÇ ve YÖNTEM: Ocak 2015 ve Haziran 2018 tarihleri arasında kayıtlı olan ve cerrahi tedavi uygulanmış 62 Chiari malformasyonu tip 1 hastasının dosya bilgileri ve radyolojik görüntülemeleri retrospektif bir şekilde incelenmiştir. Hastalar postoperatif klinik takip için iyi (semptomların kaybolduğu veya azaldığı), stabilize olmuş (ilerleme olmadan preoperatif semptomların devam ettiği) ve kötü (preoperatif semptomlarında ilerleme olan) şeklinde sınıflandrılmıştır. BULGULAR: Çalışmamıza katılan 62 Chiari malformasyonu tip 1 hastası siringomyelinin varlığına göre 2 gruba ayrılmıştır; siringomiyeli'li hastalar (grup 1, 28 olgu) ve siringomiyelisiz hastalar (grup 2, 34 olgu). Grup 1'de (SM+CM) postoperatif 20 olgu (%71.4) iyi, 5 olgu (%17.9) stabil ve 3 olgu (%10.7) kötü şeklinde cerrahi sonuçlar saptanmıştır. Halbuki grup 2'de (CM) postoperatif 31 olgu (%91.2) iyi ve 3 olgunun (%8.8) bulguları değişmemişti. Grup 2'deki olguların grup 1'den iyileşme oranları daha yüksekti (sırasıyla %91.2 ve %71.4; Pearson ki-kare testi P=0,014). Tonsil herniasyon derecesi 11 mm'den fazla olan 41 olgunun iyileşme oranı (%75.6), tonsil herniasyon derecesi 11mm'den az olan 21 olgunun iyileşme oranından (%90.5) istatistiksel olarak anlamı bir şekilde yüksekti ( Pearson ki-kare testi P=0,047). SONUÇ: Tek başına foramen magnum dekompresyonu ve C1 laminektomi siringomyeli eşlik eden ve etmeyen Chiari tip1 malformasyonlarında güvenli ve etkili bir cerrahi yöntemdir. Siringomyeli olmayan hastaların cerrahiden daha fazla fayda gördüğü izlendi. Anahtar kelimler: Chiari malformasyonu, foramen magnum dekompresyonu, C1 laminektomi ve siringomiyeli.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of this thesis is evaluating retrospectively effects bone decompression (foramen magnum decompression and C1 laminectomy) on the clinical symptoms and signs and imaging parameters in the patients with Chiari's type 1 malformation. MATERIALS AND METHODS: Medical charts and radiological images of the patients with Chiari's Malformation type I who had surgical treatment between January 2015 and June 2018 were reviewed retrospectively. The patients were classified as those having good (in whom the symptoms disappeared or reduced), stabilized (with preoperative symptoms persisting without any progression), or poor (with preoperative symptoms progressing in the postoperative period) outcomes. RESULTS: The subjects were divided in two groups based on presence or absence of associated syringomyelia: those with syringomyelia (Group 1, n = 28) and those without syringomyelia (Group 2, n = 34). Postoperatively, in the Group 1 (SM + CM) 20 (71.4%) patients had good, 5 (17.9%) had stabilized and 3 (10.7%) patients had poor surgical outcomes. In the Group 2, 31 (91.2%) subjects had good and 3 (8.8%) subject had stabilized outcomes. For the Group 2, rate of recovery was higher than in the Group 1 (95.8% and 66.7%, respectively; Pearson's chi-square test, P = 0.014). Rate of recovery in 41 subjects with degree of tonsillar herniation being more than 11 mm (75.6%) was statistically significantly higher than 21 subjects with degree of tonsillar herniation being less than 11 mm (90.5%) (Pearson's chi-square test, P = 0.047). CONCLUSION: Only foramen magnum decompression and C1 laminectomy is a safe and efficient surgical method for the Chiari type 1 malformations with or without associated syringomyelia. The subjects without associated syringomyelia benefited more from the surgery.