Üçüncü basamak bir hastanenin acil servisine başvuran yeşil alan hastalarının prospektif analizi
Prospecive analysis of green area labeled patients who presented to the emergency department of A tertiary level hospital
- Tez No: 523199
- Danışmanlar: DOÇ. HAYRİYE GÖNÜLLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, kalabalıklık, triaj, yeşil alan hastaları, Emergency department, overcrowding, triage, green tag patients
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Son yıllarda artan hasta sayısı ile birlikte acil servisi kullanan hastaların sayısı artmakta, bu hastaların önemli bir kısmını acil olmayan hastalar oluşturmaktadır. Acil servislerin acil olmayan nedenlerle kullanımı aşırı kalabalığa yol açarak mortaliteye kadar uzanan birçok sorunu beraberinde getirmektedir. Bu çalışmada üçüncü basamak bir hastanenin acil servisine başvuran yeşil alan hastaları analiz edildi ve ülkemiz açısından veri elde edilerek literatüre katkı sağlamak amaçlandı. Bu prosepektif kesitsel çalışma 2-11 Kasım 2018 tarihleri arasında acil serviste triaj tarafından yeşil alan hastası olarak kabul edilen ve çalışmaya dahil edilme kriterlerine uyan 716 hastaya anket aracılığı ile yapılmıştır. Çalışma verilerimizde toplam başvurunun % 23,9'u acil olmayan yeşil alan hastaları idi. Bu hastaların 356'sı kadın (% 49.7), 360'ı erkek (% 50.3) idi. Başvuru saatlerine göre hastalar incelendiğinde; hastaların % 39,2'si 08:00-16:00 saatleri arasında, % 50,1'i 16:00-00:00 saatleri arasında, % 10,7'si 00:00-08:00 saatleri arasında başvurduğu görülmüştür. Katılımcılar eğitim düzeylerine göre değerlendirildiklerinde % 5.4'ü okuryazar değil, % 4.1'i okuryazar, % 30.6'sı ilköğretim, % 20.9'u ortaöğretim, % 25.6'sı lise ve % 13.4'ü üniversite mezunu idi. Sosyal güvence durumları açısından değerlendirildiğinde ise % 87'sinin sağlık sigortasının var olduğu, % 13'ünün ise olmadığı gözlendi. Acil servisi tercih nedenlerine göre ise hastaların % 48.2'si acil tedavi görmesi gerektiği için acile başvurduğunu belirtirken, iş yerinden izin alamadığı için başvuranlar % 22.5, acilde işlerin daha hızlı ilerlediğini düşündükleri için başvuranlar % 13.1 oranındadır. Ayrıca katılımcıların kendilerini tanımladıkları aciliyet düzeyleri ise ortanca 6 (0-10) olarak bulundu ve eğitim düzeyleri ile aciliyet seviyeleri arasında negatif korelasyon görüldü. Sonuç olarak, çalışmamız bulunduğumuz bölgede acil servislere acil olmayan başvuruların farklı nedenleri olduğunu ortaya koymuştur. Acil olmayan bu başvuruların oluşturduğu kalabalığın hastalar ve çalışanlar üzerinde olumsuz etki ve sonuçlara yol açtığı öngörülebilir. Çalışmamızın bulguları ve yapılabilecek farklı çalışmalar sağlık sistemimizde yapılması planlanan iyileştirmeler için fikir verici olabilir.
Özet (Çeviri)
With the increasing number of patients in recent years, the number of patients using the emergency department is increasing and majority of these patients constitute non emergency patients. The use of emergency department for non-urgent reasons leads to owercrowding, leading to mortality. In this study, green tag patients who were admitted to the emergency department of a tertiory level hospital were analyzed and it is aimed to contribute to the literature by obtaining data for our country. This process was conducted on 2-11 November 2018 with 716 patients who met the criterios of a green tag patient by triage in the emergency department. In our study data, 23,9 % of the patients were in non-urgent green tag of these, 356 were female (49,7 %) and 360 were male (50,3 %). When the patients were examined according to the visit hours, it is seen that 39,2 % of the patients between 08:00 - 16:00 , 50,1 % of the patients between 16:00 - 00:00 and 10,7 % of the patients between 00:00-08:00 hours visit to hospital. When the participants were evaluated according to the their level of educations, 5,4 % were illitearete, 4,1 % were literate, 30,6 % were primary education graduates and 13,4 % were university graduates. In term of social security status, it was observed that 87 % had healty insurance and 13 % did not. According to the reasons for choosing the emergency department, 48,2 % of the patients stated that they visited to the emergency department in need of emergency treatment, 22,5 % of the visits were unable to get permission from the office and 13,1 % of the visits felt that things were progressing faster in the emergency department. In addition, the rate of urgency defined by the participant was found to be 6 (0-10) and negative correlation was observed between education levels and urgent levels. As a result, our study has shown that there are different reasons for non-urgent visits to emergency department in the region. It can be predicted that the overcrowding generated by these non-urgent visits has negative effects and consequens on patients and employees. The finding of our study and the different studies that can be done may be informative for the planned improvements in our healty system.