İbnü'l Arabi'nin Fusûsü'l-Hikem'inde Varlık'ın mantığı
The Logic of 'Being' in İbnü'l Arabi's Fusus al-Hikam
  1. Tez No: 523209
  2. Yazar: MEHMET BALCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL KUŞPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Fusûsü'l Hikem, Mantık, Varlık, İbnü'l Arabi, Analoji, İbnü'l Arabi, Fusus al-Hikam, Being, Logic, Analogy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
İbnü'l Arabi'nin Fusûsü'l Hikem'inde Varlık'ın Mantığı başlıklı tez çalışması“Giriş”ve“Sonuç”bölümleri dışında iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, yöntemi ve önemi açıklanmış sonra Fusûsü'l Hikem hakkında yapılan araştırmalara değinilmiştir. Birinci bölümde formel mantık başlığı altında mantık ilkeleri, akıl yürütme biçimleri açıklanmıştır. Sonra informel mantığın formel mantığa yönelik eleştirilerine değinilmiş ve İbnü'l Arabi'den önce yaşamış olan bazı filozofların varlık görüşleri genel olarak mantık bağlamında ele alınmıştır. İkinci bölümde İbnü'l Arabi'nin varlık öğretisi genel hatlarıyla izah edilmiş ve felsefi bir değerlendirilmesi yapılmıştır. Sonra filozofun varlık görüşünü tasvir eden ilişki analojileri Fusûsü'l Hikem'den alıntılar yapılarak açıklanmıştır. İbnü'l Arabi'nin Fusûsü'l Hikem'de kullandığı değişik sembollerden bazılarını dikkatlice inceleyerek birbirlerinin aralarındaki ilişkilerin tutarlı olup olmadıklarını analiz etmeye çalıştık. İbnü'l Arabi'nin Fusûsü'l Hikem'de yer alan ilişki analojileri aracılığıyla“varlık”kavramını ontolojik alanda tutarlı bir şekilde uyguladığı ve yorumladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis entitled“The Logic of ”Being“ in Ibnu'l-Arabî's Fusûs al-Hikam”consists of two main chapters along with an introduction in the beginning and a conclusion in the end. In the Introduction, the objectives and significance of the topic, as well as the method that has been employed therein are explained. Thereafter, the studies and researches that have so far been carried out on the Fusûs al-Hikam are also discussed. In the first chapter, the principles of reaso and methods of argument are exposed under the title of the formal logic, which is followed by a discussion on the criticisms directed against the formal logic by the expo by the informal logic. Views of some philosophers prior to Ibnu'l Arabi on being are examined within the context of logic. In the second chapter, at first Ibnu'l-Arabi's doctrine of being is closely studied and critically evaluated elucidated. Then analogies that have been used by Ibnu'l-Arabi for the illustration of his view of being, as well as the relationships among those analogies, are examined in the light of the selected passages from Fusûs al-Hikam. Some of the symbols that Ibnu'l Arabi used in the Fusûs are carefully analyzed with the aim at finding out if the relationships among these analogies are consistent with one another. Consequently, it has been detected that the term of“being”is consistently applied in these analogies and employed for the same ontological purpose in accordance with Ibnu'l-Arabi's doctrine of the unity of Being.