Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu ve pigment epitel dekolmanı bulunan hastalarda intravitreal aflibercept uygulamasının optik koherens tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of intravitreal aflibercept applications with optical koherens tomography in pigment epithelial detachment developing patients with age-related macular degeneration
  1. Tez No: 523272
  2. Yazar: RAŞİT DİLEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERKER BAKBAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pigment epitel dekolmanı, afliberceptoptik koherans tomografi, gerçek dünya sonuçları, Pigment epitel dekolmanı, afliberceptoptik koherans tomografi, gerçek dünya sonuçları
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Pigment epitel dekolmanının (PED) doğal seyri kötüdür. Günümüzde PED tedavisinde öne çıkan tedaviler intravitreal anti-VEGF ajanlardır. Biz de bu çalışmada yaşa bağlı maküla dejenerasyonunda PED gelişen hastalarda intravitreal aflibercept uygulamasının sonuçlarının optik koherens tomografi ile retrospektif olarak gerçek dünya sonuçlarının değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilimdalına başvuran 50 hastanın 50 gözü dahil edildi. Hastaların hepsi daha önce tedavi almamış ve yeni tanı konulan hastalardı. Hastaların dosyalarından, tanı esnasındaki optik koherans tomografi (OKT) ve fundus floresein anjiografilerinden (FFA) YBMD'ye bağlı PED geliştiği saptandı. Hastalar tanı anından itibaren üç doz intravitreal aflibercept yükleme dozu olarak tamamlandı. Sonrasında 16.,24. ve 32. haftalarda pro re nata protokolüyle takip edildi. Hastalarn dosyalarından yaş, cinsiyet, EİKG, PED tipi, PED yerleşimi ve ek hastalık bulguları kaydedildi. Hastalara başvuru anındaki ve tüm kontrollerde alınan OKT görüntülerinden PED genişliği, yüksekliği ve santral maküla kalınlığı (SMK) ölçüldü. Bulgular: Çalışmamızda 17 kadın ve 33 erkek toplam 50 hastanın yaş ortalaması 70,24'dür. %44 hasta fibrinoid PED, %32 hasta seröz PED, %18 hasta drusenoid PED ve %6 hasta hemorajik PED' e sahipti. PED'lerin yerleşim yeri %66 foveal, %22 jukstafoveal ve % 12'si ekstrafovealdı. SMK'da başlangıca göre her üç kontrolde istatiksel olarak anlamlı azalma vardı ( p:0,000). Görme keskinliğinde başlangıca göre her üç kontrolde istatistiksel anlamlı artış vardı (p:0,043; p:0,04; p:0,02). PED yüksekliğinde başlangıca göre tüm ölçümlerde istatistiksel anlamlı azalma vardı (p:0,000). Ayrıca dördüncü haftada alınan ölçümlerle 8, 16 ve 32. haftalar arasında da anlamlı bir azalma vardı (p:0,002; p:0,017;p:0,032). PED genişliğinde de başlangıca göre dördüncü hafta hariç istatistiksel anlamlı azalma vardı (p:0,000; p:0,000; p:0,035; p:0,043). PED tipleri birbiri ile karşılaştırıldığında seröz PED yükseklik ve genişlik değerlerinde 16. ve 32. haftadaki farklar karşılaştırıldığında drusenoid (p: 0,011; p:0,029) ve fibrinoid PED'e (p:0,031; p:0,038) göre istatistiksel olarak daha anlamlı azalma edildi. Sonuç: Günümüzde PED tedavisinde kullanılan anti-VEGF ajanlardan intravitreal aflibercept tedavisi anatomik olarak PED yüksekliği, genişliğini ve SMK'yı azaltmada etkili bulundu. Buna ek olarak fonksiyonel olarak da GK kazanımında etkilidir. PED tedavisinde intravitreal aflibercept tedavisi ilk akla gelecek tedavilerden olmalıdır
Özet (Çeviri)
Purpose: The natural course of pigment epithelial detachment (PED) is poor. Today, prominent treatments in PED treatment are intravitreal anti-VEGF agents. In this study, we aimed to evaluate retrospectively the real world results of optical coherence tomography of the results of intravitreal aflibercept administration in patients with PED in age-related macular degeneration. Material and methods: Our study included 50 eyes of 50 patients who applied to Selçuk University School of Medicine Eye Diseases. All of the patients were previously untreated and newly diagnosed. Optical coherence tomography (OCT) and fundus fluorescein angiography (FFA) at diagnosis revealed PED development due to AMD. From the time of diagnosis, three doses of intravitreal aflibercept were completed as needed. At the 16th, 24th and 32nd weeks thereafter, the pro re nata protocol was followed. Age, gender, BCVA, PED type, PED settling and additional disease findings were recorded from the patients' files. PED width, height and central macular thickness (CMT) were measured from OCT images taken at the time of admission and at all controls. Results: In our study, the average age of (17 women and 33 men) is 70.24. %44 had fibrinoid PED, %32 had serous PED, %18 had drusenoid PED and %6 had hemorrhagic PED. The location of the PEDs was %66 foveal, %22 juxtafoveal and %12 extrafoveal. There was a statistically significant decrease in all three controls compared to baseline in CMT (p: 0,000). There was a statistically significant increase in visual acuity in all three controls compared to baseline (p: 0,043, p: 0,04, p: 0,02). There was a statistically significant decrease in all measurements compared to baseline in PED height (p: 0,000). There was also a significant decrease in PED height between the 8th, 16th and 32nd weeks with the measurements taken at 4th week (p: 0,002, p: 0,017, p: 0,032). There was a statistically significant decrease except for the fourth week in PED width (p: 0,000; p: 0,000; p: 0,035; p: 0,043). Compared with the differences between the 16th and 32nd weeks, the serous PED height and width values of the PED types were statistically more significant than the drusenoid (p: 0,011, p: 0,029) and fibrinoid PED (p: 0,031, p: 0,038). Conclusion: Intravitreal aflibercept therapy from anti-VEGF agents currently used in PED treatment is anatomically effective in reducing PED height, width and SMC, but also functionally in obtaining visual acuity. Intravitreal aflibercept treatment in PED treatment should be the first treatment