Kronik dönemde non-arteritik anterior iskemik optik nöropati hastalarının arka segment bulgularının spectral-domain ve swept-source OKT cihazları ile kantitatif olarak karşılaştırılması
Quantitative comparison of posterior segment findings of non-arteritic ischemic optic neuropathy patients with spectral-domain and swept-source OCT devices in the chronic period
- Tez No: 523273
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞANSAL GEDİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Non-Arteritik İskemik Optik Nöropati, Spektral-Domain Optik Koherens Tomografi, Swept-Source Optik Koherens Tomografi, Non-Arteritic İschemic Optic Neuropathy, Spectral-Domain Optical Coherence Tomography, Swept-Source Optical Coherence Tomography
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: NAİON hastalarının etkilenen gözlerinin, etkilenmeyen gözlerinin ve oftalmolojik açıdan sağlıklı kontrol grubunun makula, RNFL ve koroid kalınlıklarını SD-OKT ve SS-OKT aletleri ile karşılaştırmak. Gereç ve Yöntem: Temmuz 2015 – Temmuz 2017 tarihleri arasında Selçuk Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalında oftalmolojik muayene sonucu NAİON tanısı almış (akut dönemden en az 6 hafta sonrası) 73 hastanın toplam 73 gözü çalışmaya dahil edildi (Hasta grubu). Birinci kontrol grubuna; NAİON geçiren olguların diğer gözleri dahil edildi (Kontrol Grubu 1). İkinci kontrol grubuna; benzer yaş ve cinsiyeti olan sağlıklı ve sistemik risk faktörlerini içermeyen 73 hastanın 73 sağ gözü dahil edildi (Kontrol grubu 2). Olgular; pupil dilatasyonu olmaksızın, deneyimli aynı operatör tarafından SD-OKT (Spektralis OKT, Heidelberg, Germany) ve SS-OKT (Atlantis DRI-OKT, Topcon, Japan) araçlarıyla sırasıyla görüntülendi. İstatistiksel değerlendirme için Statistical Package for the Social Sciences versiyon 18.0 (SPSS, Inc., Chicago, IL, USA) Windows paket programı kullanıldı. Bulgular: SD-OKT ve SS-OKT ile ölçülen makula kalınlığındaki farklılıklar istatistiksel olarak anlamlıydı (P = 0.00). Üç grupta da SD-OKT ile alınan ölçümlerin SS-OKT den daha yüksek olduğu görüldü. Grup 2'de; SS-OKT tarafından ölçülen RNFL kalınlığının SD-OKT tarafından ölçülen kalınlıktan daha kalın olduğu tek sektör temporal kadrandı; diğer gruplarda tüm kadranlarda iki alet arasında anlamlı farklılık yoktu. Koroidal kalınlıklarda ise üç grupta da iki cihaz arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı. Sonuç: SD-OKT ile makula kalınlık ölçümleri SS-OKT'den daha kalın ölçülmektedir. NAİON geçirmiş hastalarda; RNFL ve koroid kalınlık ölçümleri iki aletle karşılaştırılabilir görünmektedir. Daha fazla bilgi edinmek ve bu sonuçları teyit etmek için gelecek çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To compare the macula, RNFL and choroidal thickness of the affected, unaffected eyes of the NAION patients and the ophthalmologically healthy control group, by the SD-OCT and SS-OCT instruments. Materials and methods: Between July 2015 and July 2017, a total of 73 eyes of 73 patients with ophthalmologic examination at Selcuk University Department of Ophthalmology of (at least 6 weeks after the acute phase) were included in the study (patient group). For the first control group; fellow eyes of the patients with neuropathy were included (Control Group 1). For the second control group; 73 right eyes of 73 patients with similar age and gender and without any systemic risk factors were included (Control Group 2). Measurements were performed with ; pupil dilation by the same experienced operator with the SD-OCT(Spektralis OCT, Heidelberg,Germany) and SS-OCT(Atlantis DRI-OCT, Topcon Japan) instruments, respectively. Statistical package for the Social Sciences version 18.0 (SPSS, Inc.,Chicago, IL, USA) was used for statistical evaluation. Results: Differences in macular thickness measured by SD-OCT and SS-OCT were statistically significant (P = 0.00). In all three groups, macular thickness measurements with SD-OCT were found to be as high as 30 μm than SS-OCT measurements. The only sector where the RNFL thickness is significantly different between the two instruments was the temporal quadrant in Group 2 (p = 0.033); there was no significant difference between the two instruments in other quadrants. In choroidal thickness measurements; no statistically significant difference was found between the two devices in the three groups. Conclusion: With SD-OCT, macular thickness is measured thicker than SS-OCT. In patients who have had NAION; RNFL and choroidal thickness measurements seem comparable to the two instruments. Future studies are required to obtain more information and confirm these results.