Bir üniversite hastanesi psikiyatri servisinde yatarak tedavi gören şizofreni ve bipolar bozukluk tanılı hastalarda cavum septum pellucidum, korpus kallosum, forniks boyutlarının ve adezyo intertalamicanın varlığının manyetik rezonans görüntüleme ile karşılaştırılması: Retrospektif bir çalışma
A comparative study of cavum septum pellucidum, corpus callosum, fornix dimensions and presense of adhesio i̇nterthalamica in patients with diagnosis of bipolar disorders and schizophrenia in i̇npatient psychiatry clinic in A Aniversty Hospital with magnetic resonance; A retropective study
  1. Tez No: 523295
  2. Yazar: SERRA YÜZEREN BAŞSİVRİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER AYDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Kavum septum pellucidum, korpus kallosum, adezyo intertalamika, forniks, bipolar bozukluk, şizofreni, nörogelişim, Cavum septum pellucidum, corpus callosum, adhesio interthalamica, fornix, bipolar disorder, schizophrenia, neurodevelopment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmada bipolar bozukluk ve şizofreninin beyin orta hat yapısal farklılıkları açısından karşılaştırılması ve olası nörogelişimsel farklılıkların belirlenmesi hedeflenmiştir. Yöntem: Araştırmanın örneklem grubu; 2012 yılı Nisan ayı ile 2017 yılı Aralık ayı tarihleri arasında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Kliniği'nde yatarak tedavi görmüş olan ve DSM-IV'e göre bipolar I bozukluk tanısı almış olan 112 hasta ve şizofreni tanısı almış olan 87 hastadan oluşmuştur. Sagittal kesitlerde korpus kallosum ve forniksin alanları serbest el tekniği ile ölçülmüş ve orta hat alanı bulunmuştur. Ayrıca görüldükleri her bir kesitte korpus kallosumun ve forniksin alanları ölçülerek, sonuçlar toplanmış ve volüm hesaplanması yapılmıştır. Kavum septum pellucidum değerlendirilmesinde koronal görüntülerde CSP transvers çapı ve uzunluğu ölçülmüş, aysrıca CSP intakt görünüme grade 0 denerek artan açıklığa göre 5 evrede sınıflandırılmıştır. Koronal kesitlerde adezyo intertalamicanın varlığına bakılmıştır. Bulgular: Şizofrenide bipolar bozukluğa göre CSP prevalansı artmış ve boyutları daha büyük saptanmıştır. CSP oranı psikotik bulgulu olan bipolar bozuklukta psikotik bulgulu olmayan bipolar bozuğa göre daha fazla saptanmıştır. Absance adezyo intertalamika oranı şizofrenide bipolar bozukluğa göre daha fazladır. Korpus kallosum ve forniks boyutları açısından iki hastalık arasında farklılık saptanmamıştır. Sonuç: Şizofreni nörogelişimsel basamaklarda bipolar bozukluğa göre daha fazla etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to compare bipolar disorder and schizophrenia in terms of brain midline structural differences and to determine possible neurodevelopmental differences. Subject: This study were carried out with patients the diagnosis of bipolar disorder and schizophrenia according to DSM-IV criteria and who are undergoing treatment in Celal Bayar University Hospital Psychiatry Clinic between April 2012 and December 2017. As a result, 112 bipolar disorder patients and 87 schizophrenia patients were included in the study. In sagittal sections, the corpus callosum and fornix areas were measured by free hand technique and the midline area was found. In addition, the corpus callosum and fornix areas were measured in each section and the results were computed and the volume was calculated. CSP transverse diameter and length were measured in coronal images, and CSP classified in 5 stages according to increasing size. In coronal sections, the presence of adhesio interthalamica was investigated. Results: According to bipolar disorder, the prevalence of CSP increased and sizes of CSP were greater in schizophrenia. CSP sizes were higher in bipolar disorder with psychotic symptoms than bipolar disorder without psychotic findings. Absance adhesio interthalamica ratio is higher in schizophrenia according to bipolar disorder. No differences were found between the two diseases in terms of corpus callosum and fornix dimensions. Conclusion: Schizophrenia has been more affected in neurodevelopment than bipolar disorder.