İn vitro aksotomi modelinde minosiklinin nörorejenerasyona etkisinin araştırılması
The effects of minocycline on the neuroregeneration in in vitro axotomy model
- Tez No: 523302
- Danışmanlar: PROF. DR. BURAK YULUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Nöroloji, Physiology, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Lazer aksotomi, minosiklin, hayatta kalım, propidyum iyodür boyama, nörorejenerasyon, Laser axotomy, minocycline, vitality, propidium iodide staining, neuroregeneration
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Minosiklin yüksek lipofilik özelliğe sahip, kan beyin bariyerini geçebilen küçük semisentetik tetrasiklinler grubundan bir moleküldür. Antibiyotik özelliğinin yanısıra kan beyin bariyerini geçebilme özelliğinin yardımıyla iskemik beyin modellerinde nöroprotektif etkisi oluğu bulunmuştur. Birçok nörodejeneratif hastalıkta çeşitli etkilere sebep olduğu gösterilen minosiklinin nörorejenerasyona etkileri literatürde daha az yer bulmuştur. Bu merakla, in vitro kortikal kültür modelinde 1µM, 10µM ve 100µM minosiklinin lazer aksotomi ile oluşturulan aksonal hasara olan etkilerindenrejenerasyonun ön koşulu olan canlılık oranına propidyum iyodür boyama (PI) ile bakılmıştır. Düşük doz minosiklinin canlılık oranlarını hasardan sonra koruduğu görülürken, yüksek doz minosiklinin kortikal nöron kültürü için nörotoksik olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Minocycline is a molecule with a high lipophilic character and a small semisynthetic group of tetracyclines that cross the blood brain barrier. In addition to its antibiotic properties, it has been found to be neuroprotective in ischemic brain models with the help of the ability to cross the blood brain barrier. The literature on the effect of minocycline, which has been shown to cause various effects on many neurodegenerative diseases, on neuroregeneration finds less room in the literature. In this curiosity, the effects of 1μM, 10μM and 100μM minocycline on axonal damage generated by laser axotomy in the in vitro cortical culture model were examined. The vitality rate, which is the prerequisite for regeneration, was investigated by propidium iodide staining. Low-dose minocycline appears to preserve vitality, while high-dose minocycline is neurotoxic for cortical neuron culture.