İn vitro sinir hasarında sinir büyüme faktörü (ngf) ile aslan yelesi mantarının (Hericium erinaceus) rejeneratif etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of regenerative effects of lion's mane (Hericium erinaceus) mushroom and nerve growth factor (ngf) in vitro nerve injury
- Tez No: 487547
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN ÜSTÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: Dorsal kök gangliyonu, Hericium erinaceus, sinir büyüme faktörü, aksotomi, Dorsal root ganglion, Nerve growth factor, aksotomy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Ayhan P, İn vitro sinir hasarında sinir büyüme faktörü (NGF) ile aslan yelesi mantarının (Hericium erinaceus) rejeneratif etkilerinin karşılaştırılması, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyofizik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2017. Periferik sinir hasarı çoğunlukla travmatik yaralanmalardan ileri gelir. Çoğu hasarın iyileşmesi için cerrahi girişim gerekir, yine de beklenen fonksiyonel iyileşme tam sağlanamaz. Yapısal ve fonksiyonel tam iyileşme sağlamak, hastaların yaşam kalitesini yükseltmek ve tedavi masraflarını azaltmak için yeni yöntem ve ilaçlara ihtiyaç duyulmaktadır. Aslan yelesi (Hericium erinaceus) mantarı (AYM) geleneksel Çin tıbbında gastrointestinal rahatsızlıkların tedavisinde güçlendirici ilaç olarak ve Doğu Asya'da hafıza geliştirmek için kullanılır. Sinir Büyüme Faktörü (NGF) periferik sinirlerde Schwann hücreleri, endotel hücreler ve immuno hemotopoetik sistem hücreleri tarafından salgılanır, hasarlı nöron ölümlerini azaltır ve akson rejenerasyonunu arttırır. Bu çalışmanın amacı, in vitro ortamda fare dorsal kök gangliyon (DKG) nöronlarında mikrolazerle aksotomi hasar modeli oluşturmak, bu model üzerinde NGF ile AYM'nin rejeneratif etkilerini floresan boyama ve mikroskobik görüntüleme yöntemiyle karşılaştırmaktır. Çalışmada, AYM'nın sıcak su ekstraktı hazırlandı. Balb-C ırkı farelerden DKG nöronları elde edildi, petrilere ekildi, akson uzatmaları için 48 saat inkübatöre bırakıldı. Dört çalışma grubu oluşturuldu. Kontrol grubuna SF, NGF grubuna NGF, AYM grubuna AYM ekstraktı, AYM+NGF grubuna hem AYM ekstraktı hem de NGF uygulandı. Bir saat sonra canlı nöronlara PALM mikrolazer mikrodiseksiyon sisteminde aksotomi hasarı gerçekleştirildi. Petriler 48 saat inkübatöre bırakıldı, petrilere floresan boya eklendi. Hasarlı nöronlar, floresan mikroskop sisteminde görüntülendi, bu nöronların hayatta kalma oranları hesaplandı, hasar verilen aksonların uzunlukları ölçüldü, gruplar arası karşılaştırma yapıldı. Sonuç olarak hem AYM'nin hem NGF'nin hasarlı periferik duysal nöronlar üzerinde rejeneratif etkili oldukları, bununla birlikte AYM'nin rejeneratif kapasitesinin NGF'den daha güçlü olduğu saptandı. Buna göre AYM'nin periferik sinir yaralanmalarında terapötik etkisini belirlemek amacıyla preklinik ve klinik çalışmalar yapılabileceği önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Ayhan P, Comparison of regenerative effects of lion's mane (Hericium erinaceus) mushroom and nerve growth factor (NGF) in vitro nerve injury, Van Yuzuncu Yıl University, Institute of Health Sciences, Department of Biophysics, Thesis for Master of Science, Van, 2017. Periferic nerve damage mostly arises from traumatic injuries. Surgical intervention is required for most of the damage to heal, however, expected functional healing cannot be fully achieved. For structural and functional complete recovery, improving life quality of patients, reducing treatment costs, new methods and drugs are required. Lion's mane (Hericium erinaceus) mushroom (LMM) is used for the treatment of gastrointestinal disorders in traditional Chinese medicine and memory enhancement in Eastern Asia. Nerve Growth Factor (NGF) is secreted from Schwann cells in peripheral nerves, endothelial cells, and immune hematopoietic cells. It reduces damaged nerve deaths and increases axon regeneration. The aim of this study is to establish axotomy damage model with a laser microdissection system in mice dorsal root ganglion (DRG) neurons and to compare the regenerative effects of NGF and LMM on this model with fluorescent staining and microscopic imaging methods. LMM hot water extract was prepared in the study. DRG neurons were obtained from Balb-C mice and cultured to petri dishes and incubated to growth of axon for 48 hours. This study was consisted of four groups: Saline to control group, NGF to NGF group, LMM to LMM group, both LMM and NGF to LMM+NGF group. After one hour from treatment, axotomy damage was performed to live neurons with PALM micro-laser system. Petri dishes were incubated for 48 hours, and then fluorescent dyes were added. Damaged neurons were imaged with fluorescent microscope system. Survival rates of those neurons were calculated, the length of damaged axons was measured, and Groups were compared for these parameters. As a result, both LMM and NGF had regenerative effect on damaged peripheral sensory neurons, in addition regenerative capacity of LMM was found higher than that of NGF. According to these results, it should be suggegted that preclinic and clinic studies can be conducted to the determine therapatic effect of LMM.