6-18 yaş arası sağlıklı çocuklarda uyku bozukluklarını tarama amaçlı anket çalışması
Healthy children between 6-18 yearspurpose for sleep disorderssurvey study
  1. Tez No: 523325
  2. Yazar: HARUN TERİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE AKSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, uyku bozuklukları, uyku ölçekleri, Child, sleep disorders, sleep scales
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağl. ve Has. Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Çocukluk çağında uyku bozuklukları sık görülen davranış problemlerinden biridir. Uyku sorunlarının çocuklarda yetersiz olarak tarandığı ve sıklıkla atlandığı bilinmektedir. Bu çalışmada, uyku anket sorgulama formları ile sağlıklı çocuklarda genel uyku alışkanlıkları, karşılaşabileceğimiz uyku bozukluklarını ve etkileyen risk faktörlerini saptamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Araştırma kesitsel anket çalışması olup bilinen başka kronik bir hastalık tanısı almamış, nörolojik gelişim basamakları yaşıyla uyumlu, kronik bir ilaç kullanımı olmayan 6-18 yaş aralığında 200 çocuk dahil edildi. Çocukların ve ebeveynlerin demografik özellikleri, çocuklarda uyku ölçeği anketi (ÇUAA), Mallampati sınıflaması, uyku hijyeni sorgulama formu, pediatrik Epworth Uykululuk Skalası (EUS) ve Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) anketi uygulandı. Bulgular: Çalışma %46'sı kız (n:93), %54'ü erkek (n:107) olan toplamda 200 olguda uygulandı. Çocuklarda uyku bozuklukları, ÇUAA'ya göre %55, EUS'a göre %23, PUKİ'ye göre %15 olarak saptandı. Çalışma grubumuzda ÇUAA, EUS ve PUKİ skorlarına göre en az 1 ölçekte uyku problemi yaşayanların oranı %60 olarak bulunmuştır. ÇUAA'ya göre uyku bozukluğunda çocukluk döneminde aşırı hareketlilik öyküsü risk faktörü olarak saptandı (p0.05). Sonuç: Uyku sorunlarının değerlendirilmesinde kolay uygulanabilirlikleri açısından uyku ölçeklerini kullanmak önem arz etmektedir. Çocuklarda uyku sorunlarının yaygınlığı ve bunların sıklıkla atlandığı göz önünde bulundurulursa, araştırmamızda olduğu gibi ÇUAA, pediatrik EUS, PUKİ ve uyku hijyeniölçeklerinin beraber kullanılmasının önemli olduğunu düşünmekteyiz. Özellikle çocuk hekimlerinin değerlendirmelerinde kullanabilecekleri uyku ölçeklerinin, risk ix faktörlerininerken saptanmasında, iyi ve kaliteli bir uyku için benimsenecek politikalarda yol gösterici olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: Sleep disorders are one of the common behavioral problems in childhood. It shows that sleep problems were screened poorly in children; and as a consequence, such problems were ignored frequently. In the present study, the purpose was to determine the general sleep habits, sleep disorders that might be faced, and the risk factors that affect sleep in healthy children with Sleep Questioning Survey Forms. Materials and Methods: The study was in the cross-sectional survey design. A total of 200 children, who were between 6 and 18 years of age, who were not diagnosed with any other known chronic diseases, whose neurological development steps were consistent with their ages, and who had no chronic drug use were included in the study. The demographic characteristics of the children and their parents were recorded; Sleep Scale Questionnaire in Children (SSQC), Mallampati Classification, Sleep Hygiene Questioning Survey, Pediatric Epworth Sleepiness Scale (ESS), and Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) questionnaires were applied to the participants. Findings: The study was conducted on a total of 200 cases 46% of whom were female (n:93), and 54%were male (n:107). The rates of sleep disorders were determined as 55% according to SSQC, 23% according to ESS, and 15% according to PSQI. The rate of those who faced sleep problems at least one scale according to the SSQC, ESS, and PSQI scores in our study group. According to SSQC, hyperactivity history during childhood was determined to be a risk factor in sleep disorder (p0.05). Conclusion: In evaluating sleep problems, it is important to use sleep scales and sleep diaries because of their easy applicability. We believe that using the SSQC, pediatric ESS, PSQI and Sleep Hygiene Scales together, which is the case in our study, is important considering the prevalence of sleep problems in children and considering the fact that such problems are ignored frequently. We also believe that sleep scales, xi which may be used by pediatricians in their evaluations, will guide the policies that may be adopted for a good and quality sleep, and in early detection of risk factors.