Endokrin bozucuların doğumsal kalp hastalıkları üzerine etkisi
The effect of endocrine disruptors on congenital heart diseases
  1. Tez No: 523379
  2. Yazar: DENİZ KOÇAK GÖL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE PAMUKÇU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bisfenol A, Doğumsal Kalp Hastalıkları, Endokrin Bozucular, Bisphenol A, Congenital heart disease, Endocrine disruptors
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Doğumsal kalp hastalıkları en sık görülen doğumsal malformasyon olup; etiyolojisi multifaktöryeldir. Bunlar arasında çevresel nedenlerden endokrin bozucular son zamanlarda ilgi odağı olmuştur. Bundan yola çıkarak, bu çalışmada intrauterin hayatta endokrin bozucu kimyasallardan biri olan Bisfenol A (BPA) ya maruziyetin doğumsal kalp hastalıklarına etkisini, anne serum ve kord kanı BPA düzeyleri üzerinden araştırmayı amaçladık. Hastalar ve Yöntem: Erciyes Üniversitesi Kadın Doğum Servisi'ne Nisan 2017-Nisan 2018 tarihleri arasında gebelik izlemi için başvuran 94 kadın ve bebekleri çalışmaya alındı. Rutin gebelik izlemi esnasında intrauterin dönemde doğumsal kalp hastalığı teşhisi alan ve doğum sonrası transtorasik ekokardiyografi ile tanısı doğrulanan 44 bebek ve annesi hasta grubuna, sağlıklı olanlardan 50 bebek de kontrol grubuna dâhil edildi. Demografik bilgiler ve Bisfenol A maruziyeti açısından ailelere sorular soruldu ve anket dolduruldu. BPA düzey ölçümü için doğumda tüm bebeklerden kord kanı ve annelerinden kan örneği alındı. Serum Bisfenol A düzeyleri HPLC yöntemiyle özel bir merkez labovatuarında çalışıldı. Bulgular: Doğum ağırlıkları açısından kontrol grubunda ortanca ağırlık 3150 gram (min:2320 - maks:4150 gram) iken; hasta grubunda 2800 gram (min:700 – maks:3840 gram) dı. Her iki grup arasında doğum ağırlıkları açısından anlamlı fark tespit edildi (p:0,018). Anne yaşları hasta grubunda ortalama 30,25±5,1 iken, kontrol grubunda ortalama 31,5±6,3 olarak saptandı. Babaların yaşları ise hasta grubunda ortalama 32,97±6,41 iken; kontrol grubunda ortalama 35,52±7,39 olarak saptandı. Baba ve anne yaşı açısından gruplar arası istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0,05). Hasta grubu annelerinin 4'ü (% 9,1) memur, 2'si (% 4,5) özel sektör, 38'i (% 86,4) ev hanımı olduğu belirlendi. Kontrol grubu annelerinin 9'u (% 18) memur, 3'ü (% 6) özel sektör, 38'i (% 76) ev hanımı idi. Kontrol ve hasta grubu annelerin meslek grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi (p>0,05). Hasta grubunda plastik şişe kullanan 25 (% 56,8) kişi, plastik şişe kullanmayanlar 19 (% 43,2) kişi iken; kontrol grubunda ise 40 (% 80) kişi plastik şişe kullanıyorken, 10 (% 20) kişi de kullanmıyordu. Her iki grupta istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (p0,05). Sonuç: Çalışmamız Doğumsal Kalp Hastalıkları ile bebek kord kanı ve anne serum Bisfenol A düzeylerinin değerlendirildiği ilk çalışmadır. Bebek kord kanı BPA düzeyleri arasında hastalık yönünden istatistiksel açıdan fark saptanılmamış olsa da; bu durum bize DKH da birçok etkenin olduğunu ve bunların ileriki çalışmalarda araştırılması gerekliliğini göstermektedir. Ayrıca plastik şişe kullanımı ile serum BPA düzeyi arasında da pozitif korelasyon olduğu görülmüştür. Hayatımızın her köşesinde olan endokrin bozuculara karşı dikkatli olunması gerektiği farkındalığı yaratmıştır. Gelecek çalışmalarda, hem annenin hem babanın endokrin bozucularla çevresel ve mesleki maruziyetine bakılmalı ve daha iyi değerlendirmeleri üzerine odaklanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Congenital heart diseases are the most common congenital malformations. The etiologies of congenital heart diseases are multifactorial and one of them are endocrine disruptors which is based on environment and it recently take researchers attention. Therefore, on this study we aimed to search the effects of exposure to Bisphenol A (BPA), one of the endocrine disrupting chemicals in intrauterine life, on maternal serum and cord blood BPA levels. Patients and Methods: 94 women and their babies who were present for pregnancy follow up at Erciyes University Gynecology Department were included in this study. 44 infants and mothers who were diagnosed as having a congenital heart disease during routine pregnancy or diagnosed as having a congenital heart disease by postpartum transthoracic echocardiography were included in the study group. 50 healthy infants were included in the control group. Regarding to the demographic information and exposure to Bisphenol A, questions were asked to the families and the questionnaires were filled up by the families. For BPA level measurements, cord blood from all infants at birth and blood samples from their mothers were taken. Serum Bisphenol A levels were studied in a private laboratory by HPLC modality. Results: In terms of birth weight, the median weight in the control group was 31,50 gr (min: 2320 - max 4150 gr); 2800 gr (min:700- max: 3840 gr) in the study group. There was a significant difference in birth weights between the two groups(p:0,018). Maternal age was found to be 30,25±5,1 in the patient group, and 31,5±6,3 in the control group. The mean age of fathers was 32,97±6,41 in the patient group; and 35,52±7,39 in the control group. There was no statistically significant difference between groups in terms of father and mother age (p>0,05). 4 of the mothers of the patient's group (% 9,1)were state officers, 2 were working at private sectors (% 4,5) and 38 (% 76) were housewives. 9 of the control group mothers (% 18) were state officers, 3(% 6) were working at private sectors, and 38 (% 76) were housewives. There was no significant difference was found between patient's and control group according to their professions (p>0,05). In the patient group, 25 (%56,8) were using plastic bottles and 19 (% 43,2) were not using plastic bottles; in the control group 40(%80) were using plastic bottles and 10 (%20) were not using plastic bottles. There was a significant difference between the two groups (p 0,05). Conclusion: Our study was the first study to evaluate the relationship between congenital heart diseases and baby cord blood level and maternal serum Bisphenol A levels. Although there is no statistically significant difference were found between BPA levels in infant cord blood, this indicates that there are many factors in Congenital heart diseases and that it needs to be searched in future studies. It was also found that there was a positive correlation between the use of plastic bottles and serum BPA levels. It has created awareness that we must be careful with the endocrine disruptors at every corner of our life. Future work should focus on both the assessment of the environmental and occupational exposure of both the mother and the father with endocrine disruptors.