Yeni doğan kriptorşidili çocuklarda bazı endokrin bozucuların kan düzeylerinin belirlenmesi
Determination of blood levels of some endocrine disruptors in cryptorchidic newborns
  1. Tez No: 359489
  2. Yazar: ONUR KENAN ULUTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET ÇOK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Pharmacy and Pharmacology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kan, yeni doğan, Kriptorşidizm, OKP, PCB, blood, newborn, cryptorchidism, OCPs, PCBs
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Yeni Doğan Kriptorşidili Çocuklarda Bazı Endokrin Bozucuların Kan Düzeylerinin Belirlenmesi Organik klorlu pestisitler (OKPler) ve Poliklorlu bifenillerin (PCBler) dünya genelinde yaygın kullanımlarının hem günlük yaşamımızda insan sağlığı hem de yabanıl hayat ve çevre sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğu tartışılmaktadır. Kalıcı organik kirleticiler olarak bilinen bu kimyasalların hormon benzeri etkileri göstermeleri nedeniyle organizmaların gelişim, büyüme ve üreme sağlığı üzerine toksik etkileri konusunda giderek artan sayıda veri bulunmaktadır. Erkek üreme sağlığının son 50 yıldır olumsuz etkilendiği ve özellikle sperm kalitesi ve sayısında azalma, erkek üreme sistemi organlarında malformasyon (kriptorşidizm ve hipospadia gibi) görülme sıklığında ve testiküler kanser vakalarının insidansındaki artışlar epidemiyolojik çalışmalarla ortaya konmaktadır. Kriptorşidizm yani bir veya her iki testisin gerekli inme hareketi yapamaması hastalığının gelişmiş ülkelerde görülme sıklığının giderek arttığı yönünde endişeler bulunmaktadır. Bu çalışmada ülkemizde kriptorşidik tanısı konmuş yeni doğanlar (n=20) ve anneleri (n=20), sağlıklı yeni doğanlar (n=38) ve annelerin (n=38) kan örneklerindeki 29 organik klorlu pestisit ve 18 PCB bileşiğinin konsantrasyonları karşılaştırılmıştır. Bulgularımız, kriptorşidik yeni doğan annelerinin kanındaki pentaklorobenzen, 4,4'-DDD ve 2,4'-DDD miktarlarının sağlıklı yeni doğan annelerin kanındaki miktarlardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğunu ortaya koymaktadır (sırasıyla p=0.0032; p=0.0496; p=0.0284). Öte yandan kriptorşidik yeni doğanların kanındaki PCB 180, ß-HCH, ?HCH, HCB, ?DDT, 4,4'-DDT, 4,4'-DDE, cis-heptakloroepoksit ve dieldrin konsantrasyonlarının, sağlıklı yeni doğanların kandaki miktarlarından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu tespit edilmiştir (sırasıyla p=0.0199; p=0.0077; p=0.0079; p=0.0020; p=0.0019; p=0.0092; p=0.0025; p=0.0025; p=0.0113).
Özet (Çeviri)
Determination of Blood Levels of Some Endocrine Disruptors in Cryptorchidic Newborns Due to the intensive usage in all over the word, organochlorine pesticides (OCPs) and polychlorinated biphenyls (PCBs) is said to be that have played an important effects in the last few decades in our environment on the wild life and daily life on human health. There are an increasing number of data available about toxic effects of these chemicals, known as persistent organic pollutants due to the hormone-like effects upon organisms on their development, growth, and reproductive health. A number of epidemiological studies showed that during the past 50 years male reproductive health is influenced by a variety of reasons with especially the reduction in the number and quality of sperm in the male reproductive system malformation of organs (such as cryptorchidism and hypospadias) with increased rates of the incidence of testicular cancer cases observations indicate the status byself. Cryptorchidism is a male reproductive health problem of the condition of undescended testis that not being able to move to one or both testes into required position suggested to be increasing in developed countries. The aim of this study was to determine the levels of 29 OCPs and 18 PCB congeners in blood samples of healthy (n=38) and cryptorchidic (n=20) newborn babies and their respective mothers. Pentachlorobenzene, 4,4'-DDD, 2,4'-DDD levels in the blood of mothers of newborns diagnosed with cryptorchidism are statistically higher than healthy group mothers (p=0.0032; p=0.0496; p=0.0284 respectively). PCB 180 (p=0.0199), ß-BHC (p=0.0077), ?HCH (0.0079), hexachlorobenzene (p=0.0020), ?DDT (p=0.0019), 4,4'-DDT (p=0.0092) and 4,4'-DDE (p=0.0025), cis-heptachloroepoxide (p=0.0025), dieldrin (p=0.0113) blood level of cryptorchid diagnosed children were found to be significantly higher when compared with control group childeren blood levels. (p=0.0199; p=0.0077; p=0.0079; p=0.0020; p=0.0019; p=0.0092; p=0.0025; p=0.0025; p=0.0113 respectively).