Obezite cerrahisi geçiren hastalarda düşük akımlı anestezinin solunum fonksiyon testleri üzerine etkisi
The effect of LOW flow anesthesia on respiratory function tests with undergoing obesity surgery patients
- Tez No: 523398
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN KARAMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Düşük Akım Anestezi, Obezite Cerrahisi, Solunum Fonksiyon Testleri, Low Flow Anesthesia, Bariatric Surgery, Respiratory Function Tests
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Etik kurul onayının alınmasının ardından laparoskopik bariatrik cerrahi geçirecek olan 18-65 yaşında, ASA II-III hastalar çalışmaya alınmıştır. Düşük akım ve yüksek akım anestezi arasında intraoperatif hemodinamik parametreler ve postoperatif solunum parametreleri açısından farklılık olup olmadığını incelemek amacı ile hastalar anestezi akımlarına göre (Grup 1) Düşük Akım Anestezi, (Grup 2) Yüksek Akım Anestezi olarak iki gruba ayrılarak incelenmiştir. Monitörize edilen hastalara preoksijenasyonu takiben indüksiyonda 1-2mcq/kg fentanyl, 5-7 mg/kg thiopental uygulandı ve kas gevşemesi 0,6 mg/kg rokuronyum ile sağlandıktan sonra hastalar uygun çaplı bir tüple endotrakeal yoldan entübe edildi. Ortalama arteriyel basınç (MAB) 'ı ± % 20 sınırlarında tutacak şekilde Grup 1'e ilk 10 dakika (taze gaz akımı (TGA) : 4,5 L/dk, % 50 O2+%50 N2O), 10. dakikadan sonra (TGA: 1 L/dk, % 50 O2+% 50 N2O ) ile Grup 2'ye (TGA: 4 L/dk, % 50 O2+% 50 N2O) ile anestezi idamesi sağlandı. Anestezi sonlandırılmasında TGA 6 L/dk'ya çıkarılıp gazlar kesilerek % 100 O2'ye geçildi. İntraoperatif belirli zaman aralıklarıyla SAB, DAB , nabız, SpO2 ve ETCO2 kaydedildi. Cerrahi süreleri, göz açma süreleri, ekstübasyon süreleri, Modifiye Alderete ≥ 9 olma süresi, anestezi süresi ayrıca hesaplandı. Bu parametreler grup 1 ve grup 2 arasında kıyaslandı. Hastaların preop, postoperatif 2. saat ve 24. saatte taşınabilir spirometre ile SFT leri ölçülüp grup 1 ve grup 2 arasında kıyaslandı. Grup 1 ve Grup 2 yaş, cinsiyet ve VKİ açısından benzerdi. Hastaların intraoperatif SAB, DAB, KTA, SpO2, değerleriyle derlenme dönemi değerlendirilmesinde; ekstübasyon zamanı, göz açma zamanı, açısından Grup 1 ve Grup 2 arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. ETCO2 ise Grup 1'de istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptandı. Modifiye Aldrete Skoru ≥ 9 olma zamanı açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı ve grup 1' de daha düşük olduğu görüldü. SFT parametreleri açısından ameliyat öncesine kıyasla her iki grupta postoperatif 2. saatte hastaların FVC, FEV1, PEF, FEF 25-75 ve FET değerlerinde istatistiksel anlamlı azalma gözlendi. Gruplar kıyaslandığında düşmedeki değişimin grup 1'de grup 2'ye göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha iyi olduğu saptandı. Her iki grupta postoperatif 2. saate kıyasla 24. saatte hastaların FVC, FEV1, PEF, FEF25-75 değerlerinde artma gözlendi. Ameliyat öncesine kıyasla postoperatif 24. saatte ise her iki gruptaki hastaların FVC, FEV1, PEF, FEF 25-75 değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı azalma saptanırken gruplar arasında anlamlı farklılık yok idi. Bariatrik cerrahide düşük akımlı anestezi yüksek akımlı anesteziye göre SFT parametrelerini daha az etkilemektedir. Bundan dolayı düşük akım anestezinin obez hastalarda bariatrik cerrahi için güvenle kullanılabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
After getting approval from the ethics committee ASA status II-III, between 18-65 years of age who were scheduled to undergo elective laparoscopic bariatric surgery were enrolled in the study. The patients were divided into two groups according to anesthesia flow as Low Flow Anesthesia (Group 1) and High Flow Anesthesia (Group 2) . After preoxygenation, 1-2mcq/kg fentanyl, 5-7 mg/kg thiopental was applied to the patients, and the muscle relaxation was achieved with 0.6 mg/kg rocuronium, and they were intubated orotracheally with an appropriate diameter intubation tube. As maintaining peroperative SAB ± 20 % in anesthesia management, gas flow was 4.5 l/min in first 10 minutes (50 % O2, 50% N2O) then 1 l/dk (% 50 O2,% 50 N2O) in Group 1 (n=25) and 4 l/min (50 % O2, 50 % N2O) in Group 2 (n=25). TGA was adjusted to 6 L / min at the end of anesthesia and the gases were switched to 100 % O2. Hemodynamic parameters, SpO2, ETCO2 were recorded intraoperatively at time intervals. Duration of surgery, eye opening times, extubation times, Modified Alderete Score ≥9, duration of anesthesia and were also calculated. These parameters were compared between group 1 and group 2. İn the preoperative, postoperative 2nd hour and 24th hour portable spirometry was used to measure PFTs and compared group1 with group 2. Group 1 and Group 2 were similar in terms of age, gender and BMI. There was no statistically significant difference between the groups in terms of intraoperative SAB, DAB, KTA,SpO2 and in the evaluation of the recovery period; extubation time, eye opening time Group 1 and Group 2. The ETCO2 was high at Group 1. There was a statistically significant difference in the Modified Aldrete Score ≥ 9, group 1 was seen to be lower. In terms of PFT parameters, FVC, FEV1, PEF, FEF 25-75 and FET values were statistically significantly decreased in the postoperative 2nd hour compared to the preoperative values. When the groups were compared, it was found that the significantly in group 1 than in group 2. Postoperatively at the 24th hour, FVC, FEV1, PEF and FEF 25-75 levels were increased compared to 2th hour. At FVC, FEV1, PEF and FEF 25-75 levels significant change were detected at the postoperatively 24th hour to preop levels but there were no significant differences between groups. The low-flow anesthesia affects PFT parameters less than high-flow anesthesia in bariatric surgery. Therefore, we believe that low flow anesthesia can be used safely for bariatric surgery in obese patients.