Düşük tehdidi nedeni ile hastanede yatan kadınların deneyimleri ve bakım gereksinimleri
Experience and care needs of women in hospital with miscarriage threat
- Tez No: 523399
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE KARAÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, düşük tehdidi, deneyim, gereksinim, ebelik, bakım, Pregnancy, threat, experience, requirement, midwifery, care
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Araştırma betimsel tarama modelinde kalitatif bir araştırma olarak yapılmıştır. Bu çalışma Eylül 2017-Ekim 2018 tarihleri arasında Aydın İli Söke İlçesi'nde bulunan Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesine ve Aydın Kadın Doğum Çocuk Hastanesine başvuran 18 düşük tehdidi yaşayan kadın ile yapılmıştır. Veriler toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu ve Yarı Yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır Elde edilen verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Düşük tehdidi olan kadınların daha çok ağrı (n=16/18), kanama (n=5/18), endişe (n=3/18) korku (n=4/18), panik (n=3/18), üzüntü (n=7/18), kayıp korkusu (n=3/18), şaşkınlık (n=2/18), duygu durum değişikliği (n=2/18), hastaneye başvurma (n=6/18), ilgi görme (n=4/18), muayene olma (n=5/18) ve hastaneye yatış isteği (n=2/18) ve hastaneye yatmayı istememe (n=1/18) deneyimlerini yaşadıkları saptanmıştır. Bu gebelerin gereksinimlerinin ise yatak istirahati (n=3/18) beslenme (n=2/18), ilgi görme (n=6/18), eş ve anne desteği (n=5/18), doktor ile görüşme (n=4/18), tıbbi yardım (n=3/18), durumuna ve tedaviye ilişkin bilgi (n=5/18) ve duygusal destek (n=4/18) olduğu belirlenmiştir. Çalışmada, düşük tehdidi ile hastanede yatan gebelerin fizyolojik ve psikososyal nitelikli birçok deneyim yaşadıkları ve bakım gereksinimlerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bakım hizmetlerinin planlanması ve sunumunda kadınların gebelikleri ile ilgili problemi fark ettiklerinde, tanılama ve tedavi süreçlerinde yaşadıkları deneyim ve bakım gereksinimlerinin dikkate alınması ile bakım kalitesinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted qualitatively to determine the experience and needs of hospitalized women with miscarriage risk. This study was carried out with 18 miscarriage risk women who applied to Fehime Faik Kocagöz State Hospital in Aydın Province Söke District between and Aydın Gynecology and Children's Hospital September 2017 and October 2018. A descriptive information form and a semi-structured interview form were used for data collection. Content analysis method was used for the analysis of the obtained data. It was seem women with miscarriage threat were more likely to have pain (n = 16/18) bleeding (n =5/18), anxiety (n = 3/18) fear (n = 4/18), panic (n = 3/18), sadness (n = 7/18), fear of loss (n = 3/18), confusion (n = 2/18), emotional state change (n = 2/18), admission to the hospital (n = 6/18), interest (n = 4/18),examination (n = 5/18) and hospital admission (n = 2/18) and (n = 1/18) who did not want to go to the hospital. It was determined the requirements of these beds were bed rest (n = 3/18) nutrition (n = 2/18), interest (n = 6/18), spouse and mother support (n = 5/18), interview with doctor (n = 4/18), medical assistance (n = 3/18), (n = 5/18) and the information about the emotional support (n = 4/18). In the study, pregnant livings in hospital with miscarriage threat have experienced many physiological and psychosocial experiences and have reached to the maintenance needs. When they are aware of the problem of women's pregnancy in the planning and presentation of care services, they may contribute to the improvement of care quality by taking into account the experience and care needs of the diagnosis and treatment process.