Ünilig tenis müsabakalarında yaşam bağlılığı ile olumlu düşünmenin psikolojik dayanıklılık üzerine olan etkisinin araştırılması
Research on the effect of life commitment and positive thinking during unilig tennis competitions upon mental thoughness
  1. Tez No: 523437
  2. Yazar: SADIK DÖKLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ZAHİT SERARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Tenis, yaĢam bağlılığı, olumlu düĢünme, psikolojik dayanıklılık, Tennis, life commitment, positive thinking, mental toughness
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite takımlarında oynayan tenis oyuncularının yaşam bağlılığı ile olumlu düşünme becerilerinin, psikolojik dayanıklılık üzerine olan etkisini incelemek ve bazı demografik değişkenler ( yaş, cinsiyet, millilik, tenis oynadıkları süre, katıldığı turnuva kategorisi ve baskın el ) açısından ortaya koymaktır. Bu araştırmanın örneklem grubunu 2017 yılında Antalya da düzenlenen Türkiye Ünilig tenis maçlarına katılan 250 sporcudan, gönüllülük esası ile ankete katılan 108 erkek, 92 kadın olmak üzere 200 tenis oyuncusuna uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak üç ölçek kullanılmıştır. Birinci ölçek; Scheier vd. tarafından geliştirilen, Uğur ve Akın tarafından Türkçeye uyarlanıp geçerlilik ve güvenirliği yapılan Yaşam Bağlılığı Ölçeği ikinci ölçek; Bekhet and Zauszniewski tarafından geliştirilen, Akın vd. tarafından Türkçeye uyarlanıp geçerlilik ve güvenirliği yapılan Olumlu Düşünme Becerileri Ölçeği. Üçüncü ölçek olarak da; Smith vd. tarafından geliştirilen, Akın vd. tarafından Türkçeye uyarlanıp geçerlilik ve güvenirliği yapılan Kısa Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği kullanılmıştır. Bu araştırmada kullanılan verilerin analizinde; t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve korelasyon analizleri kullanılmıştır. Veriler normal dağılıma sahip olduğundan tek örneklem“Kolmogorov-Smirnov”testi ile homojenliğini belirlemek için“Anova-Homogenety of variance”testi uygulanmış ve parametrik verilerin homojen ve normal dağılıma sahip olduğu görülmüştür. Yapılan istatistiki değerlendirme sonrasında elde edilen bulgulara göre; araştırmaya katılan tenis oyuncularının psikolojik dayanıklılıkları ile olumlu düşünme ilişkisi arasında anlamlı orta düzeyde pozitif bir ilişki tespit edilmiştir. Yaşam bağlılıkları ve psikolojik dayanıklılıkları arasında istatistiksel olarak anlamsız ama pozitif ve küçük bir ilişki bulunmuştur. Yaşam bağlılığı ile olumlu düşünme arasında da anlamsız pozitif ve zayıf bir ilişki bulunmuştur. Psikolojik dayanıklılık ortalamaları ile cinsiyet, milli sporcu, yaş, tenis antrenman yaşı, baskın el ve katıldıkları turnuva kategorisi arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the effects of tennis players' life engagement and positive thinking skills on mental thoughness in university teams and to reveal them in terms of some demographic variables (age, gender, being a national athlete, duration of playing tennis, tournament categories participated and dominant hand). The sample group of this research consisted of 200 athletes (108 men, 92 women) who participated in Turkey Unilig tennis competitions held in Antalya in 2017 and were surveyed on a voluntary basis. Three scales were used as data collection tools in the survey. First scale; The Life Engagement Scale developed by Scheier et al. and adapted to Turkish providing validity and reliability by Uğur and Akın. Second scale; Positive Thinking Skills Scale developed by Bekhet and Zauszniewski and adapted to Turkish providing validity and reliability by Akın et al. As the third scale; The Short Psychological Endurance Scale developed by Smith et al. and adapted to Turkish providing validity and reliability by Akın et al. In the analysis of the data used in this research; t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) and correlation analyzes were used. Since the data have normal distribution, the“Anova-Homogenety of variance”test was applied to determine homogeneity by the single sample“Kolmogorov-Smirnov”test and parametric data were found to have homogeneous and normal distribution. According to the findings obtained after the statistical evaluation, a significant moderate positive relationship was found between the psychological endurance and the positive thinking relationship of tennis players participating in the survey. There was a statistically insignificant but positive and small association between life engagements and psychological endurance. It was also found that there is an insignificant positive and weak relationship between life engagement and positive thinking. There was no significant difference between the averages of psychological endurance and gender, duration of playing tennis, gender, national athlete, age, dominant hand and tournament category participated.