Tartışmacı (Müzakereci) demokrasi işlevselliğinin sosyal medya yolu ile deneyimlenmesi: Kadıköy Belediyesi örneği
Deliberative experience of democracy functionality with social media: Kadıköy Municipality example
  1. Tez No: 523635
  2. Yazar: MAHİR GÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASSİYE AKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İletişim Bilimleri, Public Administration, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, İletişim, Kamusal Alan, Müzakere, Sosyal Medya, Yerel Yönetimler, Democracy, Communication, Public Area, Deliberation, Social Media, Local Managements
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Demokratik toplumlarda devletlerin vatandaşlarıyla doğrudan iletişim kurabildiği en etkili yol kitle iletişim araçlarıdır. İleri teknolojideki hızlı gelişim ve değişim, sosyo-kültürel değişimlere yol açmış ve bu değişimlerde, sosyal medyanın rolü tartışılmaz öneme sahip olmuştur. Sosyal medyanın (Twiter) haber alma ve bilgi edinme sürecindeki rolü, yerel yönetimlerde vatandaşların sorunlarına çok çabuk ve etkin cevap verilebilecek bir yer olması tartışımcı demokrasinin etkililiğini arttırır niteliktedir. Bu yüzden projenin; yerel yönetimlerde halkın yönetime aktif katılımını kolaylaştıracak araç olan sosyal medya ile tartışımcı demokrasinin işlevselliğinin önemi önemli bir konu olmuştur. Doğrudan demokrasiyi benimseyen devletlerde vatandaşın aktif katılımı demokrasiyi güçlendiren bir unsur olarak görülmektedir. Vatandaşlara en yakın birim olan yerel yönetimler ise demokrasinin okulu olarak literatürde benimsendiğinden dolayı bu noktada yerel yönetimlerin tavrı doğrudan demokrasinin pratikte uygulunaşını etkilemiştir. Çalışmada kitle iletişim araçlarının gelişimi ile birlikte değişen vatandaş tutumları doğrultusunda özellikle sosyal medyada yatay iletişimin unsurları olan vatandaş- vatandaş, vatandaş-yerel yönetim arasındaki demokratikleşme çabalarının özellikle sosyal medyanın Habermas'ın kamusal alan olarak tabir ettiği yeni bir alan yaratarak müzakereci demokrasiyi geliştirip geliştirmediği Kadıköy Belediyesi örneği üzerinden incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Most efficient way to establish direct communication with citizens by governments in democratic communities is mass media. Fast development and change in advanced technologies has leaded socio-cultural changes and role of social media has incontestable significance in such changes. The role of social media (twitter) in news hearing and information receiving as a place that enable local managements to respond problems of citizens very quickly and efficiently has a nature enhancing effectiveness of contentious democracy. .Thus social media as a means to facilitate active participation of people to management into the projects of local managements became a significant subject on importance of effectiveness of functionality of contentious democracy . In states adopting direct democracy active participation of citizens is considered as an element enhancing democracy. As local managements, the closest units to citizens are considered as schools of democracy in the literature the attitudes of local managements has affected application of direct democracy in practice. In the study, in line with changed attitudes of citizens along with development of mass media, especially whether democratization efforts between citizen –citizen, citizen – local management which are horizontal communication elements in social media have developed deliberative democracy or not by creating a new area called as public area by Habernas is inspected over Kadıköy Municipality example.