Sanayi ve hizmetler sektöründe çalışanların teknoloji yetkinliğinin değerlendirilmesi üzerine bir araştırma
A research on the evaluation of technology competence of employees in industry and services sector
- Tez No: 523640
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR TOPKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji, yetkinlik, sanayi sektörü, hizmetler sektörü, Technology, competence, industrial sector, services sector
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Günümüz çalışma dünyasında yeni yönetim ve üretim yöntemlerinin işletmelerde uygulanmasıyla birlikte çalışanların tutumları önem arz etmeye başlamıştır. Çalışanların tutumlarını daha iyi sergileyebilmeleri adına yetkin olmaları ve sürekli şekilde gelişen teknolojiyi etkin biçimde kullanmaları gerekmektedir. Çalışanlara, gelişen teknoloji ile doğru orantılı olarak sorumluluk yüklendiği söylenebilir. Dolayısıyla küresel rekabet ortamında teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek zorunluluğunu hisseden, sanayi ve hizmetler sektöründeki işletmeler bünyesinde çalışan bireylerin teknoloji yetkinliği, önem arz etmektedir. Araştırma, sanayi ve hizmetler sektöründe çalışanların teknoloji yetkinliğini değerlendirmek ve sonuçlar ekseninde öneriler üretmek amacıyla 2017-2018 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırma evrenini Çanakkale ilinde sanayi ve hizmetler sektöründe çalışan bireyler oluşturmaktadır. Araştırma evreninin geniş olmasından dolayı, Çanakkale'de sanayi sektöründe faaliyette bulunan işletmelerde çalışan 284 bireye ve hizmetler sektöründe faaliyette bulunan muhasebe firmalarında çalışan 154 bireye ulaşılmış ve örneklem oluşturulmuştur. Araştırma verilerinin elde edilmesinde, literatür ekseninde geliştirilmiş olan sanayi ve hizmetler sektörü çalışanlarının sosyo-demografik özelliklerini kapsayan 10 sorudan meydana gelen bilgi formundan ve Altun (2002) tarafından literatüre kazandırılan Teknolojiye Karşı Tutum Ölçeği'nden yararlanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde; SPSS 17.0 paket programında, frekans-yüzdeleme, aritmetik ortalamaların alınması, t-testi, tek yönlü varyans analizi, farkın kaynağının belirlenmesinde LSD ve Tukey istatistik metotları kullanılmıştır. Gerçekleştirilen analizler neticesinde ulaşılan sonuç, sanayi ve hizmetler sektörü çalışanları arasında teknoloji yetkinliğinin anlamlı derecede farklı olduğu ve farkın hizmetler sektörü çalışanlarının lehine olduğu yönündedir.
Özet (Çeviri)
In today's working world the attitudes of employees have begun to importance with the implementation of new management and production methods in enterprises. In order to enable employees show their attitudes better they need to be competent and use technology that is constantly evolving in an effective manner. It can be said that employees are responsible for developing technology in direct proportion. Therefore feeling the necessity to keep up with technological developments in a global competitive environment,industry and services sector enterprises, the technological competence of the individuals working within is important. The research was carried out between 2017 and 2018 with the aim of assessing the technological competence of employees in the industry and services sectors to produce suggestions based on the results. The research universe constitutes of individuals working in industry and service sector in Çanakkale. Due to the large scale of the research universe, 284 individuals working in the industrial sector in Çanakkale and 154 individuals working in accounting firms operating in the servise sector were reached and a sample was created. In obtaining research data, which consists of 10 question covering socio-demographic characteristics of industrial and service sector employees developed in the axis of literature and Altun (2002) was utilized by the Technology Attitude Scale, awarded by the literature. In the analysis of the obtained data; in the SPSS 17.0 package program, frequency-percentile, taking arithmetic averages, t-test, one way ANOVA, LSD and Tukey statistical methods were used to determine the source of difference. As s result of the analysis, technology competence is significantly different among industry and service sector employees, and that the difference is in favor of service sector employees.