Kış turizminde destinasyon markalaşması: Sarıkamış Kayak Merkezi örneği
Destination branding in winter tourism: Sarikamis Ski Center case
  1. Tez No: 523661
  2. Yazar: KÜBRA ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT GELİBOLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Destinasyon Markalaşması, Kış Turizmi, Kayak Merkezleri, Sarıkamış Kayak Merkezi, Brand, Destination Brandig, Winter Tourism, Ski Centers, Sarıkamış Ski Center
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Markalaşma, destinasyonların kendilerini konumlandırma faaliyetlerinin tümüdür. Destinasyonların marka haline getirilmesi düşünüldüğünde, tarihi, coğrafi, kültürel ve ekonomik özellikleri kullanılmaktadır. Sayılan özelliklerin birine ya da birkaçına sahip olan destinasyonlar bu özellik yada özelliklerini ön plana çıkarmak isteyecektir. Ancak bu faaliyetlere başlamadan önce destinasyonun nasıl tanındığı veya algılandığının öğrenilmesi ve ona göre bir yol haritası çizilmesi gerekmektedir. Elde edilen bilgiler doğrultusunda yapılacak markalaşma faaliyetleri hem markalaşma sürecini hızlandırabilecek hem de destinasyonun daha sağlıklı konumlandırılmasına katkı sağlayabilecektir. Bu çalışmayla Kars'ın turistik açıdan önemli yerlerinden biri olan Sarıkamış Kayak Merkezi'ni ziyaret eden yerli turistlerin, Sarıkamış Kayak Merkezi'ni destinasyon markası olarak nasıl algıladıklarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu temel amaç ışığında çalışmanın alt amaçları arasında, yerli turistlerin Sarıkamış kayak merkezini ziyaret etme nedenleri ve tekrar ziyaret etme konusundaki düşüncelerini tespit etmek, bölgeyi ziyaret eden turistlerin aldıkları hizmetler konusundaki kalite algılarını ölçmek ve Sarıkamış Kayak Merkezi'ni ziyaretleri sırasında kendilerini güvende hissedip hissetmediklerini belirlemektir. Bu amaçlar doğrultusunda Aralık 2016- Mart 2017 tarihleri arasında, Sarıkamış Kayak Merkezi'ni ziyaret eden ve buradaki konaklama işletmelerinde en az bir gece konaklayan 400 misafire anket uygulanmıştır. Toplanan verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Frekans, güvenilirlik ve geçerlilik analizleri, faktör analizleri, ANOVA testleri ve korelasyon analizleri yapılmıştır. Temel bulgulara göre katılımcıların yarısından fazlası Sarıkamış Kayak Merkezi'ni bir destinasyon markası olarak görmektedir. Katılımcıların %98,5'i gibi çok büyük bir kısmı Sarıkamış Kayak Merkezi'ni tekrar ziyaret etmek istediğini, %99,5'i ise Sarıkamış Kayak Merkezi'ni çevrelerindeki insanlara tavsiye edebilecekleri yönünde görüş bildirmiştir.
Özet (Çeviri)
Branding is the whole of the self-positioning activities of destinations. Historical, geographical, cultural and financial qualities of destinations are considered when branding is planned. Destination possessing one or a few of the above-stated qualities would like to emphasize such quality or qualities. On the other hand, it is important to learn how the destination is known or perceived, before starting these activities and planning a route. Branding activities to be carried out in parallel with the information gained could both facilitate the branding process and help the better positioning of the destination. In this research, it was aimed to find out how the local tourists visiting Sarıkamış Ski Center, which is an important tourist attraction in Kars, perceived Sarıkamış Ski Center as a destination brand. The sub-objectives of the research involved the exploration of the reasons for local tourists to visit Sarıkamış Ski Center and their views about revisiting, the assessment of their perceptions of quality regarding the services they were offered and finding out whether they felt safe during their visit to Sarıkamış Ski Center. In parallel with these objectives, a questionnaire form was applied on 400 guests who visited Sarıkamış Ski Center and stayed at the accommodation facilities there for at least one day, between December 2016-March 2017. SPSS package program was used in data analysis. Frequency, reliability and validity analyses, factor analyses, ANOVA tests and correlation analyses were performed. According to the basic findings, more than half of the research participants considered Sarıkamış Ski Center as a destination brand. A large portion of the participants, that is, 98.5% of them, stated that they would like to revisit Sarıkamış Ski Center and 99.5% of them stated that they could advise Sarıkamış Ski Center to people around them.