The influences of instructional policies in intensive English programs on novice teacher cognition: Help or hindrance?
Yoğunlaştırılmış İngilizce programlarında uygulanan eğitim politikalarının mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin bilişselliği üzerindeki etkisi: Yardım mı yoksa engel mi?
- Tez No: 376717
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUR YİĞİTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: öğretmen bilişselliği, eğitim politikaları, eğitim-öğretim uygulamaları, mesleğe yeni başlayan öğretmen deneyimleri, yoğunlaştırılmış İngilizce programları, teacher cognition, instructional policies, teaching practices, novice teacher experiences, intensive English programs
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü-Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Öğretmenlerin bilgi, inanış ve düşünceleri olarak tanımlanan öğretmen bilişselliği son yıllarda dil öğretimi alanında öne çıkan araştırma alanlarından biridir (Borg, 2003). Önceki çalışmalar öğretmen inanışlarının eğitim ve öğretim uygulamaları üzerinde önemli rol oynadığını göstermiştir. Bu durum öğretmen eğitimi ve gelişimi üzerinde önemli yansımaları beraberinde getirmektedir. Ancak mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin bilişselliği üzerine yapılan çalışmalar sayıca yetersizdir. Bu çalışma mesleğe yeni başlayan yabancı dil öğretmenlerinin belirli değerler ve kurallar öngören bir eğitim kurumunda öğretmeyi nasıl algıladıklarını araştırmıştır. Çalışmanın amacı bir yoğunlaştırılmış İngilizce programında uygulanan eğitim politikalarının mesleğe yeni başlayan yabancı dil öğretmenlerinin inançları ve uygulamaları üzerindeki etkisini ortaya çıkarmak ve söz konusu öğretmenlerin inanç ve uygulama gelişimlerini şekillendiren, eğitim politikaları ile de etkileşim içerisinde olan faktörleri sunmaktır. Çalışma ayrıca mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin uygulamakla yükümlü oldukları politikaların sınıf içi yansımalarını da incelemiştir. Araştırma iki az deneyimli Türk İngilizce öğretmeninin katılımı ile gerçekleşmiştir. Veriler 15 haftalık eğitim-öğretim dönemi içerisinde yarı-yapılandırılmış mülakatlar, sınıf içi gözlemler, anımsamayı sağlayan görüşmeler ve sesli düşünme yöntemi ile elde edilmiştir. Sonuçlar mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin uygulamakla yükümlü oldukları politikalar hakkında kafa karışıklığı yaşadıklarını göstermiştir. Ayrıca söz konusu öğretmenlerin inançları doğrultusunda öğretim yapamadıkları belirlenmiştir. Çalışma belirli çevresel faktörler (sınav baskısı, öğrenci profili ve müfredat) ile kişisel faktörlerin (eğitim geçmişinin ve hizmet içi eğitim programının) öğretmenlerin inanç ve uygulama gelişimine yön verdiğini saptamıştır. Son olarak mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin uygulamakla yükümlü oldukları eğitim politikalarının sınıf içerisinde farklı yansımaları olduğu ve çoğunlukla söz konusu öğretmenlerin inançlarından feragat ettikleri gözlemlenmiştir. Öğretmenlerin sınıf içi uygulamaları ve eğitim politikalarının inanç ve uygulamaları üzerindeki etkileri göz önünde bulundurulduğunda, bu çalışmaya katılan iki öğretmenin yorumlarına dayanarak, bir yoğunlaştırılmış İngilizce programında uygulanmakta olan eğitim politikalarının mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin bilişselliği üzerinde engel teşkil ettiği sonucuna ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
Defined as“what teachers know, believe and think”(Borg, 2003, p. 81), teacher cognition has been a major research area in the field of language teaching in recent years. Previous research has revealed that teachers' beliefs play an influential role in their instructional practices, suggesting significant implications for teacher education and development. Exploring L2 novice teachers' cognition is yet a relatively neglected domain of inquiry (Borg, 2010; Farrell, 2008). In an attempt to address this gap in teacher cognition literature, this study investigated how novice English as a foreign language (EFL) teachers make sense of their teaching at a professional school culture with standards of conduct. The purpose is to explore the influences of the instructional policies implemented at an intensive English program on novice teachers' teaching beliefs and practices and the factors interrelating with the policies in the shaping of them. The study also investigated novice teachers' practice-based responses to the policies in language classrooms. Two Turkish novice EFL teachers took part in this study. Data was collected during a 15-week semester by means of semi-structured interviews, classroom observations, stimulated recall interviews and think-aloud protocols. Findings revealed that the novice teachers had confusions about the instructional policies they were expected to pursue in their teaching context. In addition, they experienced tensions between their beliefs and practices, which prevented them from teaching in line with their beliefs. The study also revealed that certain contextual factors (i.e., exam pressure, student profile and syllabus) and personal factors (i.e., background education and in-service teacher training course) were influential in the shaping of the novice teachers' teaching beliefs. Finally, the study found that the novice teachers responded to the instructional policies in class in different ways mostly compromising their own beliefs. The teachers' practiced-based responses to the instructional policies coupled with the influences of these policies on their teaching beliefs and practices (e.g., confusion, tension) indicated that the policies, as the teachers interpreted them, were a hindrance for them rather than help.