Kene tutunması yönünden risk grubu kişilerde francisella tularensis antikorlarının araştırılması
Investigation of francisella tularensis antibodies in peoplethat at risk in terms of to tick bite
  1. Tez No: 523749
  2. Yazar: ZEYNEP ÖZGEN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURABİ GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Francisella tularensis, Risk grupları, Kene ısırığı, ELISA, Francisella tularensis, Risk groups, Tick bite, ELISA
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Tularemi hastalığının etkeni olan F. tularensis, farklı türlerdeki hayvanları enfekte edebilen zoonotik bir mikroorganizmadır. İnsanlarda sıklıkla bakterinin inhalasyonu veya kontamine suların sindirim yolu ile vücuda alınması, ya da kene ısırması yolu ile bulaş göstermektedir. Bu çalışmada; kırsal kesimde yaşayan ve kene tutması yönünden farklı risk grubunda olan kişilerde F. tularensis'in seroprevalansının ortaya konulması amaçlanmıştır. 2006 yılında Sivas ve Tokat yöresinde kırsal kesimde yaşayan (risk grubu) 1093 kişiden kan örneği alınmış ve serumlarına ayrılarak -80 0C'de saklanmıştır. Bu çalışmada, 1093 serum içerisinden rastgele seçilen 360 serum örneği çalışmaya alınmış ve kene ile temas şekillerine göre 4 grup oluşturulmuştur. Çalışmada, kontrol grubu olarak ise yine 2006 yılında şehirde yaşayan kişilerden alınan 90 serum örneği kullanılmıştır. Risk ve Kontrol grubu serumlarında ELISA yöntemi ile F. tularensis-IgG antikorları araştırılmıştır. Çalışma sonucunda, risk grubundan 360 serumun %7,5'inde, kontrol grubunda ise 90 serumun %1,1'inde F. tularensis'e karşı antikor pozitifliği saptanmıştır (p= 0,025). Kene ile temas şekillerine göre 4 grup incelendiğinde; 1-kene tarafından ısırılan 90 kişinin % 4,4'ünde, 2-yalnızca hayvanlardan kene temizleyen 90 kişinin % 5,6'sında, 3-hem kene tarafından ısırılan, hem de hayvanlardan kene temizleyen 90 kişinin % 11,1'inde, 4-kırsal kesimde yaşadığı halde kene temas öyküsü olmayan 90 kişinin ise % 8,9'unda F. tularensis seropozitifliği saptanmıştır (p= 0,303). Kırsal kesimde yaşayan insanlardaki F. tularensis seroprevelansı, daha fazla yağışın görüldüğü Tokat yöresinde % 9,36 iken, Sivas yöresinde % 4,0 oranında tespit edilmiştir (p=0,047). Bulgularımız, araştırmamızın yapıldığı tarihlerde Sivas ve Tokat yörelerindeki kene ısırığı olgularının F. tularensis'in insanlara bulaştırılmasında önemli bir etkisi olmamasına rağmen, bu yörelerde tularemi vakalarının yaygın olarak görülebileceğini ortaya koymuştur. Farklı klinik tablolar gösterebilen bu hastalığın tanısı, tedavisi ve kontrolü için yetkililerin dikkatlerinin bu yöne çekilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
F. tularensis, which causing Tularemia, is a zoonotic microorganism that can infect animals in different species. In humans, bacterial inhalation or contaminating water is ingested by the digestive tract as well as transmitted by tick bite. In this study, it was aimed to determine the seroprevalence of F. tularensis in people living in rural areas and in different risk groups due to tick retention. Blood samples were collected from 1093 people living in rural areas (risk group) in Sivas and Tokat regions in 2006 and stored at -800C after separation into serum. In this study, 360 serum samples randomly selected from 1093 sera were taken into study and 4 groups were formed according to the contact form with tick. In the study, 90 serum samples taken from people living in the city in 2006 were used as the control group.F. tularensisIgG antibodies were investigated in serum of Risk and Control group by ELISA method. As a result, antibody positivity against F. tularensis was found in 7.5% of 360 sera from the risk group and 1.1% of 90 sera from the control group (p= 0.025).When 4 groups are examined according to the contact forms with ticks; 1- In 4.4% of the 90 people who were bitten by ticks, 2- In 5,6% of the 90 people who cleaned the animal's ticks, 3- In 11,1% of the 90 people who were both bitten by ticks and cleared ticks from animals, 4- F. tularensis seropositivity was found in 8,9% of 90 people who did not have contact with ticks in rural areas (p= 0,303). The seroprevalence of F. tularensis in rural areas was found to be 9.36% in Tokat region where more rainfall was observed and this ratio was found to be 4.0% in Sivas region (p= 0.047).Our findings have revealed that tularemia cases can be seen in these regions even though tick bite cases in Sivas and Tokat regions are not an important influence on the transmission of F. tularensis to humans on the dates of our research. The attention of the authorities for the diagnosis, treatment and control of this disease, which can display different clinical tables, should be taken in this direction.