Kırım kongo kanamalı ateşi hastalarında DROSHA, dicer ve exportin-5 protein düzeylerinin belirlenmesi
Determination of drosha, dicer and export-5 protein levels in patients with crimean congo hemorrhagic fever
  1. Tez No: 523766
  2. Yazar: ZEHRA DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVTAP BAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Drosha, Dicer, Exportin-5, Crimean Congo Hemorrhagic Fever, Drosha, Dicer, Exportin-5
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı (KKKA), Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Virüsü (KKKAV) olarak bilinen Bunyaviridae ailesinden Nairovirüslerin neden olduğu bir hastalıktır. İnsanlarda yüksek ölüm oranına sahiptir. KKKAV, insanlara kenelerin ısırması ile veya enfekte hayvanların ya da insanların kan veya vücut sıvılarına doğrudan teması sonucu bulaşmaktadır. Aniden başlayan yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, sırt ve karın ağrıları şeklinde belirti verir. KKKA patogenezi günümüzde halen tam olarak açıklanamamaktadır. Çalışmamızda hasta grubu olarak 33 KKKA hastası, kontrol grubu olarak 35 sağlıklı birey seçilmiştir. Hasta ve kontrol grubuna ait serum Drosha, Dicer ve Exportin-5 protein seviyelerinin belirlenmesi ve aktivitelerinin karşılaştırılıp, bu parametrelerin KKKA hastalığı patogenezi, prognozu ve teşhisi açısından öneminin saptanması amaçlanmıştır. Yapılan deneysel çalışmanın sonucunda hasta ve kontrol grubundaki bireylere ilişkin değerler karşılaştırıldığında dicer (p=0,001) yönünden gruplar arası fark önemli bulunurken (p0,05). Sonuç olarak, çalışmamızda serum dicer'in KKKA hastalığının teşhisi ve prognozunda yararlı bir biyobelirteç olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz. miRNA biyogenezinde rol alan drosha, dicer, exportin-5'ten serum dicer'in, KKKA hastalığı patogenezi açısından öneminin anlaşılması için daha kapsamlı çalışmaların yapılarak hastalık patogenezinin açığa kavuşturulması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Crimean Congo Hemorrhagic Fever (CCHF) is a disease that causes Nairoviruses from the family of Bunyaviridae known as Crimean Congo Hemorrhagic Fever Virus (CCHFV) . It has high death rate in humans. CCHFV is infected with biting of tick or direct contact of blood or body fluids of infected animals or humans. Sudden high fever, severe headache, back and abdominal pains are symptoms of this disease. Pathogenesis of CCHF can still not be explained exactly at the present time. In our study, 33 patients with CCHF as patient group, 35 healthy individual as control group are selected.It is aimed to determinate the serum Drosha,Dicer and Export-5 protein levels that belongs to control group and detection of importance in terms of pathogenesis,prognosis and diagnosis of CCHF disease of these parameters by comparing activities. As a reasult of experimental study, when the values of the individuals in the patient and control groups are compared, it is determined that in terms of dicer (p=0,001) there is a significant difference between the groups (p0,05). Consequently,we think that serum dicer can be used as a useful biomarker in the diagnosis and prognosis of CCHF disease in our study. By conducting more comprehensive studies for undertsanding the importance of Drosha, Dicer, Exportin-5, serum dicer, taking role in Mirna biogenesis, in terms of pathogenesis of CCHF, disease pathogenesis should be clarified.