Toplumda Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nin imajı: Ankara ili örneği
Immediate of the Posta and Telegraphic Organization Company in society: Ankara city example
- Tez No: 523769
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLAVER TENGİLİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İmage, Corporate image, corporate identity, PTT
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmanın amacı, toplumda PTT imajının hangi yönde olduğunu belirlemek(iyi-kötü), kurum imajı algısını oluşturan faktörleri belirleyerek toplumun kurum ile ilgili görüşlerini değerlendirmektir. Alan araştırması, 2018 yılı kasım ayında Ankara ilinde yapılmıştır. Kolayda örneklem yöntemi kullanılarak seçilen 450 katılımcı üzerinde yüz yüze, telefonla ve e-mail yoluyla anket uygulanmıştır. Yapılan incelemenin ardından 429 anket analize tabi tutulmuştur. Çalışmada PTT'nin kurumsal imajının hangi yönde olduğunun belirlenmesinin yanı sıra ankete katılan bireylerin kurumsal imajı oluşturan faktörler ile PTT hizmet değerlendirmesinin demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre toplumda PTT hizmet değerlendirmesin; mesleğe göre, kurum imajının; yaş, medeni durum ve PTT'den daha önce hizmet alma durumuna göre farklılık gösterdiği saptanmıştır. Kurumsal imajı oluşturan faktörleri incelediğimizde ise kalite faktörünün; yaş, medeni durum, ve PTT'den daha önce hizmet alma durumuna göre, görsel kimlik ve iletişim faktörlerinin; medeni duruma göre, sosyal sorumluluk faktörünün ise medeni durum ve gelir durumuna göre farklılık gösterdiği saptanmıştır. Araştırmada bir diğer önemli sonuç ise, kurum imajının toplum tarafından ''iyi'' olarak algılandığı görülmüştür. Ayrıca katılımcıların kurumu tercih etme nedenlerinin PTT'nin güvenilir bir kurum olması ile sunduğu ürün ve hizmetin düşük ücretli olması olduğu ortaya çıkmıştır. Anahtar Sözcükler İmaj, Kurumsal İmaj, Kurumsal Kimlik, PTT
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the direction of PTT image in the target society(goog or bad), and to evaluate the opinions of the society about the corporate by determining the factors that constitute the perception of the corporate image.The field survey was conducted in Ankara.Province in november,2018.The survey has been applied by face to face,by telephone and e-mail on 450 participants selected using the easy sampling method.429 questionnaires have been analyzed after the survey.This study examined the identification of the corporate identity of the PTT as well as the differences between the corporate image sub-identitics of the respondents and the demographic characteristic of PTT images.According to the research other important results,the image of PTT in society and whether the image of corporate differs through the demographic characteristics have been examined.According to the research results,it has been seen tahat the corporate image of PTT is perceived as ''good'' by the society.In addition,it has also been revealed that the reason why the participants prefer the corporate is tahat the PTT is a reliable institution and that the products and services affered by the participants are low wage.