Yüzme hakemlerinin örgütsel adalet algılarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
An investigation of swimming referees' perceived organizational justice according to some variables
- Tez No: 523770
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜCAHİT FİŞNE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Drosha, Dicer, Exportin-5, Organization, Justice, Organizational justice, Swimming, Swimming referees
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Örgütsel adalet, örgütte çalışan bireylerin o örgüt ile ilgili adalet algısını ifade etmektedir. İş arkadaşları ile eşit koşullarda çalışmak isteyen çalışanlar, adil bir çalışma ortamının varlığını önemsemektedirler. Bu araştırmanın amacı yüzme hakemlerinin örgütsel adalet algılarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırmada yöntem olarak betimsel nitelikli tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Türkiye Yüzme Federasyonu'na bağlı farklı kategorilerde 2018 yılı içerisinde faaliyetlerde aktif olarak görev alan toplam 2170 hakemden oluşmaktadır (TYF, 2018). Bu kapsamda araştırmanın örneklemi tesadüfi örnekleme yöntemiyle ulaşılmış 323 hakemden oluşmaktadır. Araştırmada katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan 15 maddelik“Kişisel Bilgi Formu”ve hakemlerin adalet algılarını ölçmek amacıyla Moorman ve Niehoff (1993) tarafından geliştirilen ve Polat (2007) tarafından Türkçe'ye uyarlanan 20 maddelik“Örgütsel Adalet Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket tekniği kullanılmıştır. Verilerin toplanması işlemi araştırmacının kendisi tarafından yapılmıştır. Türkiye Yüzme Federasyonu'na bağlı farklı kategorilerde 2018 yılı içerisinde faaliyetlerde aktif olarak görev alan hakemlere, araştırmacılar tarafından gerekli açıklamalar yapılarak anket formları dağıtılmış ve doldurmaları istenmiştir. Yüzme hakemlerinin örgütsel adalet konusundaki ifadelerine dair yapılan incelemeler neticesinde dağıtım adaleti özelinde hakemlerin sorumluluklarının adil olduğunu düşündüklerini gösteren sonuçlara ulaşılmıştır. Buna karşın hakemlerin hak ettikleri ücretin adil olmadığını düşündükleri tespit edilmiştir. İşlem adaleti açısından hakemlerin görüşleri, alınan kararların kendilerine açıklandığını ve istenildiğinde ek bilgiler verildiğini göstermektedir. Etkileşimsel adalet için ise hakemler, hakemlikle ilgili karar alınırken yöneticilerin kendilerine saygılı davrandığını ve önem verdiklerini ifade etmişlerdir. Bu çalışma, Türkiye Yüzme Federasyonuna bağlı olarak görev yapan yüzme hakemleriyle gerçekleştirilmiş olması nedeniyle, hakemlerin demografik özelliklerinin belirlenmesine ve hakemlerin örgütsel adalet algılarının daha kapsamlı anlaşılmasına katkı sağlayacaktır. Ayrıca elde edilen bulgular, yüzme hakemlerinin iş tatminini artırmak amacıyla yapılacak düzenlemelere de ışık tutabilecektir.
Özet (Çeviri)
Organizational justice refers to the perceptions of individuals working in the organization about justice. Employees who want to work with their colleagues on an equal basis care about the existence of a fair working environment. The aim of this study is to examine the perception of organizational justice of swimming referees in terms of various variables. Descriptive methods in the study qualified as a screening method been applied in Turkey. The universe consists of 2170 referees actively involved in activities in 2018 in different categories depending on the Swimming Federation (TYF, 2018). In this context, the sample of the study consisted of 323 referees reached by random sampling method. In order to determine the demographic characteristics of the participants, a 15-item (Personal Information Form prepared by the researcher and the 20-item Organizational Justice Scale developed by Moorman and Niehoff (1993) and adapted into Turkish by Polat (2007), were used to measure the perceptions of the organizational justice. Survey technique was used as a method of data collection. The data collection process was carried out by the researcher. Questionnaires distributed by the researchers and the necessary explanations was made. Then, swimming referees in different categories depending on the Swimming Federation actively involved in activities in 2018, have been asked to fill the questionnaires. As a result of the investigations made about the statements of swimming referees on organizational justice, the results of the referees in terms of distribution justice have been found to be fair. On the other hand, it was found that the referees thought that the wages they deserved were not fair. In terms of transactional justice, the referees' opinions show that the decisions taken are explained to them and additional information is provided upon request. For the interactive justice, the referees stated that the managers were respectful and gave importance to the decision of the arbitration. This study was carried out with Turkish referees depending on the Swimming Federation, So determining the demographic characteristics of them will contribute to a more comprehensive understanding of organizational justice perception of Turksih swimming referees. In addition, the findings may shed light on the arrangements to be made in order to increase the job satisfaction of swimming referees.