Türkiye'den yurtdışına göç etmiş bireylerin psikososyal yaşantıları ve psikolojik destek ihtiyaçlarının incelenmesi
Examination of pschosocial experiences and psychological support needs of individuals who migrated abroad from Turkey
  1. Tez No: 523829
  2. Yazar: HAZAL EKEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürlerarası göç, Kültürlerarası Adaptasyon, Psikolojik Yaşantı, Psikososyal Yaşantı, Psikolojik Destek, Cross-cultural migration, Cross-cultural adaptation, Psychological experience, Psychosocial experience, Psychological support
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Günümüzde küreselleşmeyle birlikte kültürlerarası göç modern yaşamın bir parçası haline gelmiş ve bu nedenle de farklı kültürlerden bireylerin bir araya gelmesi kaçınılmaz olmuştur. Kimi zaman zorunlu kimi zaman da gönüllü nedenlerle kendi ülkesi dışında yaşamaya başlayan bireyler, girdikleri yeni ortamlara ve yeni kültürlere uyum sağlamak durumunda kalmakta bu durum ise bireysel farklılıklar bir yana uyum sürecinde ortak bazı psikolojik güçlüklerin de yaşanmasına neden olmaktadır. Farklı bir kültüre göç etmiş bireylerin ortak olarak yaşadıkları zorluklar temel olarak göç sonucunda yaşanan psikolojik adaptasyon güçlükleri ve buna bağlı olarak yaşanan psikolojik/psikososyal sorunlardır. Göç, her bireyin farklı kişilik özelliklerine sahip olması dolayısıyla her birey için farklı şekilde deneyimlenmektedir. Bu nedenle farklı bir kültürde yaşamaya başlayan bireylerin psikolojik/psikososyal yaşantılarının mümkün olduğunca derinlemesine incelenebilmesi önemlidir. Bu amaç doğrultusunda nitel bir olgubilim çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Türkiye'den yurtdışına göç etmiş 32 katılımcı ile yüz yüze ve telefonda derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir ve elde edilen veriler betimsel ve içerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre beş ana tema ortaya konmuştur: göç süreci, toplumsal yaşam, aile yaşantısı, psikolojik yaşantılar ve ihtiyaçlar. Göç sonucu yaşanan olumlu ve olumsuz deneyimlerin, toplumsal ve ailevi yaşantıların, sosyal ve psikolojik desteklerin varlığı gibi etmenlerin uyum sürecini etkilediği görülmektedir. Göçmenlerin ihtiyaç duydukları psikolojik desteği kendi kültüründen veya kültürüne yakın olan bireylerde aradığı ve kültürlerini ve anadilini bilen uzman arayışı içinde oldukları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
With globalisation, it has become inevitable for individuals from different cultures to come together. Individuals who have begun to live outside their home country for forced or voluntary reasons have had to adapt to differences over time. While adapting to another culture is a different experience for every individual, there are some common difficulties in the adaptation process. One of the difficulties shared by individuals who have migrated to a different culture is the psychological/psychosocial problems related to the adaptation process. Migration is experienced differently for each individual since each individual has different personality traits. For that reason, it is important to examine the psychological/psychosocial experiences of the individuals who started living in a different culture as deeply as possible. For this purpose, a qualitative phenomenological study has been carried out. In this study, face to face and phone in-depth interviews has been conducted with 32 participants who migrated abroad from Turkey. The obtained data were analyzed using descriptive and content analysis. According to the findings obtained, five main themes are presented: immigration process, social life, family life, psychological experiences and needs. It is seen that the positive and negative experiences resulted from migration process, social and familial experiences, the presence of social and psychological support have an impact on adaptation process. It seems that immigrants are in search of the psychological support they need in the individuals who are from their own culture or a similar culture and they seek for a professional who knows their culture and mother language.