Kahramanmaraş il merkezindeki çeşitli soğutma sistemleri ve su kaynaklarından legionella cinsi bakterilerin tanımlanması
Identification of legionella species bacteria from various cooling systems and water sources in kahramanmaras city center
- Tez No: 523843
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM KİREÇCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Bakteri, identifikasyon, izolasyon, sürüntü, Bacteria, identification, isolation, swab, water
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, Nisan-Ekim 2017 tarihleri arasında Kahramanmaraş il merkezinde bulunan 35 caminin; depo sularından, şadırvan ve lavabo musluklarından su örnekleri, musluk başlıkları ve klima filtrelerinden ise sürüntü örnekleri olmak üzere toplam 230 örnek alınmış, Legionella cinsi bakteri varlığı açısından incelenmiştir ve serogrupları belirlenmiştir. İnkübasyon sonrası Legionella yönünden şüpheli koloniler Gram boyama yöntemiyle doğrulanmıştır. Ayrıca Kanlı Agar ve BCYE agara ekim yapıldıktan sonra %2-5 CO2'li etüvde 35-37 °C'de 24-48 saat inkübasyon sonrasında identifikasyon yapılmıştır. Lateks aglütinasyon testi (OXOİD) ile Legionella kolonileri serotiplendirilmiştir. Alınan toplam 230 örnekten 6(%2.5)'sında Legionella kolonisi izole edilmiştir. İzole edilen 6 koloninin lateks aglütinasyon testi uygulanması sonucu 3 (%1.3)'nün L. pneumophila serogrup 2-14 olduğu, 1 (%0.4)'inin L. pneumophila serogrup 1 olduğu, 2 (%0.8)'sinin ise Legionella spp. olduğu tespit edilmiştir. Toplu yaşam alanları olarak kullanılan camilerde musluk başlıklarında oluşan biyofilm tabakalarının arındırılarak Legionella cinsi bakteriler yönünden kontaminasyonun önlenmesi gerekmektedir. Ayrıca su dağıtım sistemlerinin dezenfeksiyon işlemleri sayesinde Legionella ile kontamine olmuş suların arındırılmasının toplum sağlığını koruyabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
İn this study, a total 230 samples which were taken from mosques in Kahramanmaraş city center, in the period of April-December 2017, were analysed in terms of Legionella type bacteria presence and their serogroups were defined. The water samples were taken from the water tanks of those mosques fountains and sink spout. The swab samples were taken from the faucet knobs and from the filters of cooling systems of the mosques. After the incubation, the bacterium colonies, which were suspected in the presence of Legionella, were justified by Gram staining method. Besides an identification was made in %2-5 CO2 incubator in 35-37 °C in 24-48 hours after culturing on Blood Agar and on BCYE medium. Legionella colonies were serotyped through latex aggulutination (OXOID). 6 Legionella colonies taken from 230 samples were isolated. After applying latex aggulutination test to 6 (%2.5) isolated colonies, it was defined that 3 (%1.3) of them were Legionella pneumophilla serogroup 2-14, 1 (%0.4) was Legionella serogroup 1 and 2 (%0.8) were Legionella spp. In the mosques used as collective living areas, the biofilm layers formed in the tap heads should be purified and contamination should be prevented in terms of bacteria of the genus Legionella. In addition, it was thought that the purification of the water contaminated with Legionella by water disinfection systems could protect public health.