Hastanemiz gestasyonel diyabet prevelansının retrospektif olarak saptanması ve tip 2 diyabet geliştirme riski
Hospital gestational diabetes retrospective determination of prevelance and TYPE 2 diabetes development risk
  1. Tez No: 523847
  2. Yazar: MURAT DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA BASAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diyabet, Gebelik, Prevelans, OGTT, Diyabet, Gestasional Diabetes, Pregnancy, Prevalence, OGTT, Diabetes
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Gestasyonel diyabet maternal ve fetal morbiditeyi artırıp medikal sorunlara neden olan önemli bir hastalıktır. Gestasyonel diyabetli anneler doğumdan sonra Tip 2 DM' e ilerleme açısından da ciddi bir risk altındadır . Bu nedenle Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Kadın Doğum polikliniklerine aralık 2012 ve kasım 2017 yılları arasında rutin gebelik takibi için başvuran gebelerin gestasyonel diyabet prevelansını ve GDM' li gebelerin doğumdan sonra tip 2 diyabet gelişirme riskini saptamayı amaçladık. Belirtilen tarihler arasında rutin gebelik takibi amacıyla polikliniklerimize başvuran 32.857 gebenin retrospektif olarak arşiv taraması ile verileri incelendi. Yirmi dört-28. haftalar arasında yapılan gestasyonel diyabet tarama ve tanı testleri pozitif olan GDM' li 1108 gebe saptandı. Bu gestasyonel diyabetli gebelerden medikal kayıtları düzenli tutulan 300 gebe demografik özelliklerine göre kaydedildi. Ayrıca GDM'li 300 gebenin doğum sonrası yıllar içerisindeki arşiv kayıtları incelendi Tip 2 DM geliştirenler belirlendi. Veriler değerlendirildiğinde; hastanemizdeki gestasyonel diabet prevelansının %3.37 , yaş ortalaması 32.49 ± 5.32 (18-48) ,parite 1,72 ± 0,96 (0-6), HbA1c ortalaması 5,58 ± 0,63 (4,4-10,2), tedavide diyet + insülin kullanan GDM' li hasta sayısı 111 (%37), Tip 2 DM geliştiren 63 (%21) hastanın yeni DM tanısı ortalama 3,1 ± 0,86 (2-5) yıl olduğu saptandı. Araştırmamız sonucunda; hastanemizde rutin takiplerde GDM prevelansı çeşitli merkezlere göre %1-6 oranında değişen literatür verileri ile uyumlu bulundu. Gestasyonel diyabetli gebelerin ileri yaş gebeler olduğu saptandı. GDM'li gebelerin HbA1c değerleri ile glukoz yükleme testleri OGTT (50-100-75 gr) başlangıç değerleri arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunduğu görüldü. Gestasyonel diyabetli annelerde gelecekte Tip 2 DM gelişme riski yüksektir, toplumumuzda GDM prevelansının ve GDM'li annelerin çok merkezli, prospektif çalışmalarla değerlendirilmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Gestational diabetes is an important disease that increases maternal and fetal morbidity and causes medical problems. Mothers with gestational diabetes are at a serious risk of progression to Type 2 DM after delivery. Therefore, we aimed to determine the gestational diabetes prevalence among the pregnant women admitted to the internal medicine and obstetrics clinic of Ümraniye Training and Research Hospital for routine pregnancy follow-up between December 2012 and November 2017, and to analyze the risk of developing type 2 diabetes in pregnant women with GDM after delivery. The data of 32,857 pregnant women admitted to our outpatient clinics for routine pregnancy follow-up between the above-mentioned dates, were retrospectively analyzed by archive search. 1108 pregnant women with GDM whose gestational diabetes screening and diagnostic tests performed between weeks 24-28 were positive were identified. Of these pregnant women with GDM, 300 pregnant women whose medical records were complete were recorded according to their demographic characteristics. Furthermore, the archive records of 300 pregnant women with GDM over the years after delivery were reviewed and those who developed Type 2 DM were determined. Given the data, it was determined that the prevalence of gestational diabetes in our hospital was 3.37%, the mean age was 32.49 ± 5.32 (18-48), the parity was 1.72 ± 0.96 (0-6), the mean HbA1c was 5.58 ± 0.63 (4.4-10.2), the number of patients with GDM who have been using diet + insulin for treatment was 111 (37%), and the mean time until new DM diagnosis of 63 (21%) patients who developed Type 2 DM was 3.1 ± 0.86 (2-5) years. In conclusion of our research, the prevalence of GDM in the routine follow-ups of our hospital was found to be consistent with the literature data varying at a rate of 1-6% according to various centers. It was determined that pregnant women with gestational diabetes had advanced maternal age. It was found that there was a positive and statistically significant correlation between HbA1c values and OGTT (oral glucose tolerance test) (50-100-75 gr) baseline values of pregnant women with GDM. In the future, the risk of developing Type 2 DM is higher in mothers with gestational diabetes, and there is a need to evaluate the prevalence of GDM and the mothers with GDM in our society with multicentre and prospective studies.