Çok partili siyasal hayata geçiş sonrası CHP'de ideoloji arayışı: Cemil Sait Barlas ve Pazar Postası gazetesi örneği
After the transition to multi-party political life the ideological quest in the RPP: Cemil Sait Barlas and sample of Pazar Postasi newspaper
- Tez No: 523846
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Cemil Sait Barlas, CHP, Kemalizm, Pazar Postası, Sosyalizm, Sosyal Demokrasi, Cemil Sait Barlas, CHP, Kemalism, Pazar Postası, Socialism, Social Democracy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Cumhuriyet Halk Partisi için ideolojik bir arayış içinde olan Cemil Sait Barlas'ın Pazar Postası gazetesini incelemektir. Çok partili siyasal hayata geçişten bir süre sonra, 1950'de, 27 yıllık iktidarını Demokrat Parti'ye devreden ve siyasi hayatına muhalefet partisi olarak devam etmek zorunda kalan CHP, muhalefet etmeye acemi olması sebebiyle birçok sıkıntı yaşamıştır. Yaşanan sıkıntıların önemli sebeplerinden biri, yeni muhalefet olmuş CHP'nin DP karşısında nasıl bir ideolojik konumda olacağı ile ilgili belirsizliklerdir. Zira iki parti arasında ideolojik farklılıklardan ziyade benzerliklerin olması, CHP'nin ideolojik anlamda yeniden konumlandırılmasını gerektirmiştir. Bu arayışta olan isimlerden biri Barlas'tır. Barlas, Demokrat Parti'nin siyasal yelpazede merkezin sağında kaldığı bir ortamda merkezin solunda ve sosyalist bir parti olmasının CHP için çıkar yol olduğu düşüncesindedir. Barlas, çıkardığı Pazar Postası'nda CHP'nin nasıl bir sol parti olması gerektiği konusunu belirlemeye çalışmıştır. CHP'nin sosyalist bir parti olmasının çıkış yolu olduğunu düşünen Barlas, Avrupa tarzı bir sosyalizmin CHP için uygun olduğu düşüncesindedir. Pazar Postası gazetesi de, Barlas'ın bu amacına hizmet etmek aracılığıyla, CHP'ye örnek teşkil edecek bir yol haritası niteliğindedir. Tez, Barlas'ın CHP için önerdiği sosyalizm anlayışının Avrupa tarzı sosyalizmle olan benzerliklerini ve farklılıklarını belirlemeye çalışmaktadır. Barlas'ın CHP için ideoloji arayışı Kemalizm'den bir kopuş değil, sosyal demokrasi ile Kemalist ilkeleri eklemleme biçimindedir. Bu bakımdan çalışma Barlas'ın sosyal demokrasi anlayışı ile Kemalist ilkeler arasındaki ilişkiyi de tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is examining the newspaper“Pazar Postası”belonging to Cemil Sait Barlas, who is in pursuit of The Republican People's Party's (CHP) ideology. Soon after the transition to multi-party democracy in 1950, CHP had transferred its 27–year ruling power to Democratic Party (DP), and became the opposition. However, due to its lack of experience as an opposition party, CHP faced lots of challenges. A significant reason, among others, behind these challenges was uncertainty of the ideological position of this new opposition vis-à-vis the ruling party. Similarities between these parties, rather than differences, in terms of ideology entailed to adjust CHP's ideological status. Barlas was one of those in this endeavor. Barlas suggested that the best solution for CHP was to identify itself as leftist and socialist party whereas DP was appearing to be the rightist. In his newspaper, Pazar Postası, he had tried to specify how kind of leftist party CHP should be. He thought that Western European Socialism was the most appropriate approach for CHP to embrace. In this manner, Pazar Postası was such a guideline. This research analyses the similarities and dissimilarities between the socialism in Western Europe and the socialism suggested by Barlas for CHP. That pursuit of reposition is not a split from Kemalism but a combination of social democracy with the principles of Kemalism. In this regard, this research also discusses the relation between Barlas' understanding of social democracy and principles of Kemalism.