The tragic vision of Thomas Hardy: The Mayor of Casterbridge, Tess of the D'urbervilles and Jude the Obscure
Thomas Hardy: Casterbridge'in Belediye Başkanı, Tess of The D'Urbervilles ve Adsız Sansız Bir Jude romanlarındaki trajik bakış açısı
- Tez No: 523848
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKŞEN ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Trajedi, Hardy, Aristoteles, Gaflet, Arınma, Henchard, Tess, Jude, Farkına Varma, Dönüm Noktası, Tragedy, Hardy, Aristotle, Hamartia, Catharsis, Henchard, Tess, Jude, Anagnorisis, Peripeteia
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tez, Thomas Hardy'nin Casterbridge'in Belediye Başkanı, Tess of the D'Urbervilles ve Adsız Sansız Bir Jude adlı eserlerindeki Henchard, Tess ve Jude'a hayat veren başkahramanların yaşamlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma, eserdeki ana karakterlerin trajik yaşamlarını Klasik ve Elizabeth dönemi trajedi kavramları açısından ele almaktadır. Bu çalışma Thomas Hardy tarafından roman biçiminde sunulan Shakespeare ve Aristoteles trajedisinin temel unsurlarına ve yapısına bakış açısına yoğunlaşmaktadır. Buna ek olarak, bu tez, Thomas Hardy'nin üç romanındaki kader düşüncesinin, Klasik ve Shakespeare bakış açısından benzerliklerini ve farklılıklarını incelemektedir. Esas olarak, romanlardaki başkahramanların trajik yaşamları üzerinden trajik insanlık halini ortaya koymaktadır. Casterbridge'in Belediye Başkanı'nda, Michael Henchard daha romanın ilk bölümünde kendi kaderini yazmış ve geçmişinde yapmış olduğu hata onun bugününde bile peşini bırakmamış ve hatta bu hata onun trajik çöküşüne neden olmuştur. Öte yandan, Tess of the D'Urbervilles romanında, Tess Durbeyfield'in kaderi ilahi adaletin elindedir. Rastlantı eseri, Tess'in babası soylu bir ataya mensup olduklarını öğrenir ve kızının kaderini akrabalarıyla tanıştırarak değiştirir. Tess, ahlak kurallarına karşı geldiği için toplum tarafından yargılanır ve cezalandırılır. Cezası kendi karakterinin sonucu olan Henchard'in aksine. Bununla birlikte, Adsız Sansız Bir Jude romanında, Jude sınıf farklılıkları tarafından kurban edilmiş ve toplumun eğitim ve evlenme yasalarına boyun eğmek zorunda bırakılmıştır. Bu tez, okuyucunun üç ana karakterin içinde bulundukları farklı koşulları ve bu koşulların onları felakete ve trajik hayatlara sürükleyecek kararlar almada nasıl etkili olduğunu anlamada yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, kahramanların yaşamlarını“ gaflet”,“ farkına varma”,“arınma”,“dönüm noktası”ve benzeri. trajik unsurlar açısından ele almaktadır. Bu tez, Hardy'nin kendi toplumuna olan eleştirisini, Sofokles ve Shakespeare gibi büyük trajedi oyun yazarlarının eserlerinden esinlenerek incelemektedir. Ayrıca, bu tez yazarın Geç Viktorya Dönemindeki trajik vizyonunu ve karamsar tavrını incelemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to study the lives of the protagonists of Thomas Hardy, Henchard, Tess and Jude who are the leading characters in The Mayor of Casterbridge, Tess of the D'Urbervilles and Jude the Obscure. This study examines the tragic lives of these main characters in terms of the classical and Elizabethan concepts of tragedy. It concentrates on the elements and construction of tragedy from Aristotle and Shakespeare's points of view that are developed and executed by Thomas Hardy in the form of novel. Moreover, the thesis examines the similarities and differences between the Classical and the Shakespearean perspective on the idea of fate in the three novels of Thomas Hardy. It mainly studies the tragic human condition throughout the tragic lives of the protagonists of the novels. In The Mayor of Casterbridge, Michael Henchard seals his fate in the first chapter of the novel and his mistake of the past haunts his present, this mistake collaborates with his tragic flaw resulting his downfall. On the other hand, in Tess of the D'Urbervilles, Tess Durbeyfield's fate is in the hand of the divine justice. By chance, Tess's father learns about his noble ancestry and changes her fate into meeting her kin. Tess is judged by the society and punished by God for an unintentional immoral mistake. Unlike Henchard whose punishment is an outcome of his own choices and character. Moreover, in Jude the Obscure, Jude is victimized by the distinctions of class and he submits to the laws of education and marriage of his society. This thesis aims to help the reader comprehend the different circumstances for the three leading characters and how these circumstances affect making their decisions leading to their catastrophes and tragic lives. This study analyzes the lives of the protagonists in terms of tragic elements such as“hamartia”,“anagnorisis”,“catharsis”,“peripeteia”and so on. The thesis examines Hardy's critique of his society in the form of novel inspired by the work of previous dramatists of great tragedies like Sophocles and Shakespeare. It studies the tragic vision and the pessimistic attitude of Thomas Hardy in the late Victorian age.