Ortaokul öğrencilerinin çevreye yönelik tutumları üzerine bir araştırma: Nevşehir örneği
Research on secondary school students' attitudes towards environment: case of Nevşehir
- Tez No: 523909
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVAL ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Çevresel Tutum, Ortaokul Öğrencileri, Çevre Eğitimi Tez, Environmental attitude, intermediate school students, environmental training
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma Nevşehir ilinde öğrenim gören ortaokul öğrencilerinin çevreye yönelik tutumlarının incelenmesini amaçlamaktadır. Çalışmanın hipotezlerinin test edilmesi amacıyla yapılan alan araştırmasında nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Uygulama 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Nevşehir ili ortaokullarına bağlı 8. sınıfa devam eden öğrenciler üzerinde uygulanmış toplam 370 öğrenciye ulaşılmıştır.Yapılan incelemeler sonucu kullanılabilir anket sayısının 291 olduğu belirlenmiş ve bu sayı üzerinden analizler gerçekleşmiştir. Alan araştırmasında kullanılan anket formu iki kısımdan oluşmaktadır. İlk bölümde çevresel tutum ölçeği yer alırken, ikinci bölümde ise demografik değişkenlere yer verilmiştir. Çevresel tutumu belirlemeye yönelik ölçek 2006 yılında Naim Uzun tarafından hazırlanan, yirmi yedi maddelik“Çevresel Tutum Ölçeği”dir. Bu araştırmanın verileri bilgisayar ortamında analiz edilmiştir. Araştırmada frekans, yüzde, standart sapma, t testi, One-Way ANOVA analizleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre demografik değişkenlerden bazılarının öğrencilerin çevre dostu tutumları üzerinde anlamlı bir farklılığa neden olmaktadır. Analizler sonucunda öğrencilerin çevreye yönelik tutumları; cinsiyet, babalarının eğitim düzeyi ve toplam gelir açısından anlamlı bir farklılık gösterirken; annelerinin eğitim düzeyi, seçmeli çevre dersi alma ve herhangi bir çevreci grubun çalışmalarında aktif olarak katılma durumlarına göre anlamlı bir farklılık göstermediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the environmental attitudes of the 8th grade students studying at the intermediate school program in the city of Nevsehir/Turkey in school year 2013-2014 by quantitative analyses. In context of the study 291 samples fitting to the analytical criteria has been gathered out of 370 participants. The questionnaire of the study constitutesof two parts, containing environmental attitude scale in the first part and demographic variables in the second. Environmental attitude scale is based on the 27 articles determined by NaimUzun in 2006. One-way ANOVA and t-test are used for data analysis. The results show that some of the demographic variables have significant difference on the environment-friendly attitude of the students. The environmental attitude of the students was significantly different based on the gender, education level of their fathers and general income, whereas the education level of their mothers and participation in the voluntary lectures and activity groups on environment didn't reveal significant difference.