Biyomimikri ile STEM eğitimi yaklaşımının 7. sınıf öğrencilerinin çevresel tutumları, bilimsel yaratıcılık becerileri ve fen bilimleri dersine karşı olan tutumları üzerine etkisinin incelemesi
Investigation of the effect of STEM education approach with biomimicry on the environmental attitudes of 7th grade students, scientific creativity skills and attitudes to science course
- Tez No: 826173
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER OCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: STEM, Biyomimikri, Çevresel Tutum, Fen Tutum, Bilimsel Yaratıcılık, 5E Modeli, STEM, Biomimicry, Environmental Attitude, Science Attitude, Scientific Creativity, 5E Model
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmada; gelişen dünyaya ayak uyduran, kendini geliştiren, fen bilimleri dersini benimseyen, teknoloji ile iç içe olan ayrıca çevreye duyarlı bireyler yetiştirmek için Biyomimikri ile STEM eğitimi yaklaşımının öğrencilerin çevresel tutumlarına, bilimsel yaratıcılık becerilerine ve fen dersine karşı tutumlarına etkisini göstermek amaçlanmıştır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden olan yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 eğitim öğretim yılı Kars Kağızman İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı bir ortaokulun 7.sınıfında öğrenim gören iki şubenin öğrencileri oluşturmaktadır. İki şubeden biri deney diğeri ise kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Sınıflar uygun örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Deney grubundaki öğrencilere Biyomimikri ile STEM yaklaşımının entegre edildiği fen bilimleri dersi öğretim programına ve 5E yöntemine uygun olarak hazırlanan ders planı uygulanmıştır. Kontrol grubundaki öğrencilere ise fen bilimleri dersi öğretim programına uygun olarak hazırlanmış olan ders planı uygulanmıştır. Araştırma öncesi tüm gruplara ön test ve araştırma sonrası da son test uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, 'çevresel tutum ölçeği', 'fen bilimleri dersi tutum ölçeği' ve 'bilimsel yaratıcılık ölçeği' kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 21 programı ile analiz edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde normallik testleri, t testi, Mann-Whitney U testi ve Wilcoxon testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda deney grubuna uygulanan Biyomimikri ile STEM Eğitimi yaklaşımın öğrencilerin çevresel tutumlarına, fen bilimleri dersine yönelik tutumlarına ve bilimsel yaratıcılıklarına olumlu yönde etki ettiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study; In this study, it is aimed to show the effect of Biomimicry and STEM education approach on students' environmental attitudes, scientific creativity skills and attitudes towards science lesson in order to raise individuals who keep up with the developing world, develop themselves, adopt the science course, are intertwined with technology and are sensitive to the environment. In the study, quasi-experimental design, which is one of the quantitative research methods, was used. The sample group of the research consists of the students of two branches studying in the 7th grade of a secondary school affiliated to the Kars Kağızman District Directorate of National Education in the 2021-2022 academic year. One of the two branches was determined as the experimental group and the other as the control group. Classes were determined using convenient sampling method. A lesson plan prepared in accordance with the 5E method and the science course curriculum in which the Biomimicry and STEM approach were integrated were applied to the students in the experimental group. The lesson plan prepared in accordance with the science course curriculum was applied to the students in the control group. Pre-test and post-test were applied to all groups before the research. In the research, 'environmental attitude scale', 'science lesson attitude scale' and 'scientific creativity scale' were used as data collection tools. The data obtained in the research were analyzed with the SPSS 21 program. Normality tests, t test, Mann-Whitney U test and Wilcoxon test were used to analyze the data. As a result of the research, it was concluded that the Biomimicry and STEM Education approach applied to the experimental group had a positive effect on the environmental attitudes of the students, their attitudes towards the science course and their scientific creativity.