Mandibular molar bölgeye immediyat olarak yerleştirilen farklı konumlara ve tasarımlara sahip implantların üç boyutlu sonlu elemanlar analizi metodu ile biyomekanik açıdan değerlendirilmesi
Biomechanical evaluation of immediately placed implants with different locations and designs in the mandibular molar region with three dimensional finite element analysis method
  1. Tez No: 523918
  2. Yazar: TUĞRUL TÜREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN KILINÇ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İmmediyat implant, İmmediyat yükleme, Mikro hareketlilik, Sonlu elemanlar analizi, Yiv Tasarımı, Immediate Implant, Immediate loading, Micromotion, Finite Element Analysis, Groove Design
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmanın amacı; mandibular birinci molar diş bölgesine diş çekimini takiben immediyat dental implant uygulaması ile birlikte aynı seansta protetik üst yapının da immediyat olarak yüklenmesi sürecini içeren tedavi yaklaşımının, tam bir standardizasyon altında literatürde kabul görmüş olan farklı konumlara ve tasarımlara sahip implantlar kullanılarak sonlu elemanlar analizi metodu ile biyomekanik olarak değerlendirmektir. Mandibular bölgeyi içeren bilgisayarlı tomografi yardımıyla sol birinci molar diş çekim soketi bulunan mandibula modeli oluşturuldu. 12mm boy, 4,5 mm çapa sahip silindirik gövde yapısında payanda, ters payanda, kare ve üçgen yiv tasarımarına sahip titanyum implantlar modellendi. Tasarlanan implantlar mandibular birinci molar çekim soketi üzerinde konumları mezial, distal çekim soketi ve interradiküler septum olmak üzere 3 farklı pozisyonda yerleştirildi. Modellere protetik kronlar üzerinden 300 N kuvvet vertikal ve vertikal düzlemde 30 derece açı ile bukkolingual yönde uygulanarak statik lineer analizler gerçekleştirildi. Analizler sonucunda implantlar ve alveoler kemik üzerinde oluşan stres değerleri ve implantların mikrohareketlilik miktarları elde edildi. Mezial çekim soketine yerleştirilen implantların interradiküler septum bölgesinde kemiğin fizyolojik sınırlarının üzerinde streslere neden olduğu, septum ve distal çekim soketine yerleştirilen implantların ise daha düşük stres değerleri oluşturduğu görülmüştür. İmplant bölgesi farketmeksizin stres iletimi ve mikrohareketlilik yönünden kare ve payanda yiv tasarımları üçgen ve ters payanda tasarımlara göre daha düşük değerler elde etmişlerdir. Mandibular birinci molar immediyat implant uygulaması ve immediyat yüklemeleri açısından en uygun konum septum bölgesi olmakla birlikte immediyat implant yüklemeleri için kuvvetler altında oluşturdukları stres ve mikrohareketlilik miktarları açısından kare ve payanda yiv tasarımlarına sahip implantlar tercih edilmelidir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study was to evaluate the biomechanical environment of immediately placed implants followed by the extraction of the mandibular first molar tooth and immediate loading treatment procedure with finite element analysis method under accurately standardization by confirmed literature of using different located and designed implants. A mandible model with a left first molar tooth extraction socket was created with the help of computed tomography. Titanium implants with 12mm length, 4,5 mm diameter cylindrical body structure and butress, reverse butress, square and triangular groove designs were modeled. The designed implants were placed on the mandibular first molar extraction socket in three different positions: mesial, distal extraction sockets and interradicular septum. Static linear analyzes were performed on the models by applying a 300 N force on the prosthetic crowns vertically and obliquely to form an angle of 30 degrees according to vertical plane. As a result of the static lineer analyzes, the stress values of the implants and alveolar bone and the micro-mobility of the implants were obtained. It caused stress beyond the physiological limits of the bone in the interradicular septum area of the implants placed on the mesial extraction socket. The implants placed in the septum and distal extraction sockets were found to have lower stress values. Regardless of the implant area, square and butress groove designs have lower values compared to triangular and reverse butress designs in terms of stress transmission and micro-mobility. The most suitable position for the mandibular first molar immediate implantation and immediate loading is the septum. Square and butress groove designs should be preferred considering the amount of stress and micromotion.