Tiroid cerrahisinde desfluran ve sevofluranın serebral oksijen saturasyonuna etkilerinin karşılaştırılması
The comparison of the effects of desfluran and sevofluran cerebral oxygen saturation in thyroid surgery
  1. Tez No: 523919
  2. Yazar: LERZAN AKÇAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELALEDDİN SOYALP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroidektomi, genel anestezi, desfluran, sevofluran, serebral oksijen saturasyonu, Thyroidectomy, general anesthesia, cerebral oxygen saturation, desflurane, sevoflurane
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş: Tiroid operasyonlarında genellikle oturur pozisyon tercih edilmekte ve baş ekstansiyona getirilmektedir. Bu tür pozisyon değişiklikleri serebral dolaşımı olumsuz etkileyebilir. Çalışmamızda serebral fonksiyonun NIRS monitörizasyonu ile daha iyi korunabileceğini göz önünde bulundurarak; yarı oturur pozisyonda tiroid cerrahisi yapılan hastalarda serebral oksijenizasyonu monitörizasyonu ile iki farklı anestezik gazın (desfluran ve sevofluran) serebral oksijen saturasyonuna etkileri arasındaki olası farklılıkları saptamayı amaçladık. Metod: Bu çalışma Yüzüncü Yıl Üniversitesi Etik Komitesi onayı alındıktan sonra prospektif olarak gerçekleştirildi. ASA fiziksel durumu I-II-III olan, 18-65 yaş arasındaki, elektif tiroid cerrahisi planlanan 60 hasta randomize olarak 2 eşit gruba ayrıldı. Tüm hastalarda standart monitörizasyonu takiben serebral oksijen satürasyonu monitörizasyonu uygulandı. Anestezi indüksiyonu 2 µg/kg fentanil, 2,5 mg/kg propofol ve 0,5 mg/kg rokuronyum ile yapıldı. Ayrıca ek analjezik ihtiyacı için 50 μg fentanil ve ek kas gevşetici ihtiyacı olduğunda 0.2 mg/kg roküronyum yapıldı. Tüm hastalar % 40 O2 ve % 60 hava ile ventile edildi. Hastalar, anestezi idamesinde kullanılan volatil anestezik maddenin türüne göre Grup S (sevofluran) ve diğeri Grup D (desfluran) olarak iki gruba ayrıldı. Grup D'de % 7 anestezik ajan konsantrasyonunda desfluran ve Grup S'de % 2 anestezik ajan konsantrasyonunda sevofluran kullanıldı. Hastalar entübe edildikten sonra 45 derece yarı oturur pozisyon verildi. Vital değerler ve bilateral frontal serebral hemisferler için oksijen saturasyon seviyeleri; anestezi indüksiyonu öncesi-sonrası, entübasyon sonrası, yarı oturur pozisyon verilmesinin ardından, ani değişiklikler olduğunda ve her 5 dakikada bir kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 60 hastanın yaş, boy, vücut ağırlığı, ASA risk sınıflaması, cerrahi süresi gibi demografik özellikleri değerlendirildiğinde iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Grup D ve Grup S'de periferik O2 saturasyonu, nabız, sistolik kan basıncı, diastolik kan basıncı, ortalama kan basıncı ve end-tidal CO2 değerleri istatistiksel yönden benzerdi. Her iki grubun serebral oksijenizasyonu etkileyebilecek laboratuar ve hemodinamik verileri istatistiksel yönden benzerdi (p>0.05). Çalışmamızda Grup D'de %18; Grup S'de ise %26 olguda rSO2 de bazale göre %10 luk düşüşler saptadık. %20'lik düşüş oranı; Grup S'deki olgular için %13, Grup D'deki olgular için ise %10 olarak bulundu. Olguların hiçbirinde bazal değer olarak kaydedilen rSO2 değeri %55'in altında değildi. Hiçbir olguda nörolojik bir bozuklukla karşılaşılmadı. Sağ ve sol serebral hemisfer rejyonal oksijen saturasyonu (rcSO2R) açısından gruplar karşılaştırıldığında iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0,05). Sonuç: Yarı oturur pozisyonda tiroid cerrahisi yapılan hastalarda desfluran veya sevofluranın serebral oksijen satürasyonu üzerine olan etkilerinin benzer olduğunu saptadık.
Özet (Çeviri)
Introduction: In a well-applied anaesthesia, expectations are stable vital findings of the patient, fast anesthesia recovery after the procedure and rapid return to normal activities after the recovery. In thyroid operations, usually half-sitting position is preferred with extension of the head. It is thought that such position changes may negatively affect cerebral circulation. In this study, considering that cerebral function can be better protected by NIRS monitoring; we monitorized cerebral oxygenation in patients who underwent thyroidectomy in half sitting position. We aimed to determine possible differences of the effects of two different gases (desflurane and sevoflurane) to cerebral oxygenation. Method: This study was approved by Yüzüncü Yıl University Ethics Committee. 60 patients undergoing elective thyroid surgery, aged between 18-65 years, with ASA physical status I-II-III, were randomly divided into 2 equal groups. For all patients, after standart monitorization of vital parameters and serebral oxygen saturation monitorization; anesthesia was induced with fentanil, propofol and rocuronium. An additional dose of 50 μg fentanyl + 0. 2 mg / kg rocuronium was administered every 45 minutes. According to the type of volatile anesthetic agent used, one of two randomly generated groups was named Group S (sevoflurane) and the other was named Group D (desflurane). All patients were ventilated with 40% O2 and 60% medical air. For maintenance of anesthesia; in Group D, desflurane was used in 8% anesthetic agent concentration and in Group S, sevoflurane was used in 2% concentration. After the patients were intubated, all of them were given a 45 degree semi-sitting position. Vital parameters and oxygen saturation levels for bilateral frontal cerebral hemispheres were recorded; before-after the induction of anesthesia, after the intubation, after giving semi-sitting position, when sudden changes occurred and with 5 minutes intervals throughout the study period. Values measured before induction were accepted as baseline values. Findings: There were no statistically significant differences between the two groups (p> 0.05) when the demographic characteristics of 60 patients included in the study were evaluated such as age, height, body weight, ASA risk classification, and surgical time. 90% of the cases included in the study were women; 10% were male. Group D and Group S; peripheral O2 saturation, heart rate, systolic blood pressure, diastolic blood pressure, mean blood pressure, and end-tidal CO2 values were statistically similar to each other. The laboratory and haemodynamic values that could affect cerebral oxygenation in both groups (Group D and Group S) were statistically similar (p> 0.05). In our study, we found a decrease of 10% in baseline value in rSO2 at 18% in Group D. In group S, we found a decrease of 10% compared to the baseline value of 26% in rSO2. 20% decrease rate; 13% in group S and 10% in group D. rso2 value recorded as baseline values was not below 55% in any of the cases. When the groups were compared in terms of right and left cerebral hemisphere regional oxygen saturation (rcSO2R), there was no statistically significant difference between two groups (p> 0,05). Result: In patients undergoing thyroid surgery in the semi-sitting position we found that similar to the effects of desflurane or sevoflurane on cerebral oxygen saturation.