Karbonmonoksit zehirlenmesinde difüzyon MR bulgularının incelenmesi
Evaluation of diffusion MRİ findings in patients with carbonmonoxide poisoning
- Tez No: 523920
- Danışmanlar: PROF. DR. POLAT DURUKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, difüzyon manyetik rezonans görüntüleme, karbonmonoksit zehirlenmesi, karboksihemoglobin, Emergency department, diffusion magnetic resonance imaging, carbonmonoxide poisoning, carboxyhemoglobin
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİNDE DİFÜZYON MR BULGULARININ İNCELENMESİ ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı; acil servise başvuran ve karbonmonoksit zehirlenmesi tanısı alan hastaların demografik verilerini, kan parametrelerini ve difüzyon MRG bulgularını incelemektir. Hastalar ve Yöntem: İleriye dönük özellikteki bu çalışma Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalında 30 Ağustos 2016 ve 30 ağustos 2017 tarihleri arasında yapılmıştır. Acil serviste karbonmonoksit zehirlenmesi tanısı alan hastaların kan parametreleri, kan gazı değerleri, difüzyon MRG bulguları, acil servise başvurma şekilleri ve hastaların tedavi, taburculuk veya sonlanış şekilleri prospektif olarak değerlendirilmiştir. Hastaların verileri daha önce hazırlanan formlara kaydedildi ve istatistiksel olarak SPSS 18.0 kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Karbonmonoksit zehirlenme tanısı alan ve çalışmaya dâhil edilen 69 hastaya difüzyon MRG tetkiki yapıldı. Hastaların 4'ünde (%5,8) patoloji saptandı. Difüzyon MRG'de patoloji görülen hastalarda karboksihemoglobin seviyeleri araştırıldığında iki sonuç arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Kan gazından ölçülen laktat seviyeleri ile karboksihemoglobin değerleri arasında ise anlamlı bir ilişki saptandı (p:0,005). MRG'de patoloji tespit edilen hastaların 2 (%50) sinde GKS skorunda düşüş tespit edilirken (GKS:13 ve 9) diğer ikisinde GKS skoru 15 olarak hesaplandı. Çalışmamızda difüzyon MRG de patoloji tespit edilen hastaların sadece birinde literatürde karbonmonoksit zehirlenmesine spesifik olarak görülen bilateral globus pallidusta difüzyon kısıtlılıkları tespit edildi. Sonuç: Karbonmonoksit zehirlenme vakalarının yönetiminde karboksihemoglobin seviyeleri süreci tayin etmekte yetersiz kalmaktadır. Bizim çalışmamız da bu bilgiyi doğrular niteliktedir. GKS skoru düşük tespit edilen vaka sayısının az olması oluşan nörolojik hasarı difüzyon MRG'nin gösterme yetisini daha negatif yönde etkilemiş olabilir. Vaka sayısı daha fazla olan çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate demographic data, blood parameters, diffusion MRI findings of patients who were admitted to the Emergency Department and diagnosed as carbonmonoxide poisoning. Material and methods: This prospective study was carried out between 30 August 2016 and 30 August 2017 in the Erciyes University Faculty of Medicine, Department of Emergency Medicine. Blood parameters, blood gas analysis, diffusion MRI findings, way of hospital admissions, treatment, discharge of patients diagnosed as carbonmonoxide poisoning in emergency department were evaluated. Data of patients were recorded in a prepared data entry sheet and evaluated by SPSS version 18.0. Results: A total of 69 patients diagnosed as carbonmonoxide poisoning were included in the study and were performed to diffusion MRI. Only 4 patients (5,8%) had pathologic findings on brain diffusion MRI. There was no statistically significant relationship between carboxyhemoglobin levels in patients having pathologic findings on diffusion MRI. A significant relationship was found between blood gas lactate levels and carboxyhemoglobin levels (p:0,005). GCS was found to be decreased (GCS: 13 and 9) in 2 patients with pathologic findings on diffusion MRI, whereas GCS was found to be 15 in other 2 patiens with pathological MRI (%50). In our study, only one of these four patients with pathologic findings had abnormal diffusion restriction in bilateral globus pallidus on diffusion MRI which is specific for carbonmonoxide poisoning. Conclusion: Carboxyhemoglobin levels alone are not sufficient in the management of carbonmonoxide poisoning. Our findings are consistent with the literature. The low number of patients with low GCS score may be due to the ability of diffusion MRI to detect neurological damage. Future studies with large number of patients are needed to clarify the relationship between carboxyhemoglobin level and diffusion MRI findings.