Cinsiyet eşitsizliğinin ekonomik büyüme üzerine etkisi: Türkiye örneği
The effect of gender inequality on economic growth: In Turkey
- Tez No: 523942
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU YILMAZ ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, Cinsiyet Eşitsizliği, Büyüme, GSYİH, Gender, Gender İnequality, Growth, GDP
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Kadın kimliğinin cinsiyet ayrımı neticesinde ekonomik, politik ve sosyo- kültürel yapı içinde ikincilleştirilmesi cinsiyet eşitsizliği çerçevesinde değerlendirilir. Cinsiyet eşitsizliği kavramı, temelde kadın ve erkek olmak üzere biyolojik bir ayrımı dile getiren cinsiyetin, toplum içinde dünden bugüne süregelen bakış açısının etkisiyle kadınların hak ve özgürlüklerini tam anlamıyla yaşamamasını inceler. Kadının işgücü içindeki oranının düşük olmasının altında geleneksel toplum öğretileri yatmaktadır. Toplumda biçilen roller; kadını iş bulma, kariyer yapma ve ev hayatı arasında mecburi seçimler yapmaya itmektedir. Kadınların çalışma hayatındaki dezavantajlarının belirlenip kaliteli eğitim ve gerçekçi politikalarla toplumsal bilinç geliştirilerek geleneksel bakış açısının yıkılması gerekir. Çalışmada yapılan ekonometrik uygulama; kadınların işgücüne katılım oranının arttırılmasının GSYİH üzerinde olumlu yönde etki yarattığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
That woman identity is subordinated in ecoonomic, political and socio – cultural structure as a result of gender discrimination is evaluated as gender inequality. The gender inequality concept examines that woman cannot use their rights and freedoms completely under the influence of perspective to gender which essentially points to a biological differnce from past to today in society. The reason for that rate of women in labour is low is traditional precepts of society. The roles which are provided in society forces women to choose among finding a job, building a career and domestic life. Traditional perspective needs to be demolished by determining women's disadvantages in bussiness life and developing awareness with high quality education and realistic policies. The econometric implementation in the study shows that the rice in women's attandance rate to business life makes a positive effect on GDP.