Çağdaş sanatta insan bedeninin fetiş, mazoşist ve sadizm ekseninde bir ürün olarak incelenmesi
- Tez No: 523951
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA AKALIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Fetiş, Mazoşist, Sadizm, Çağdaş Sanat
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim ve Baskı Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; cinsel haz alma yöntemlerinden fetişizm,sadizm ve mazoşizmin beden kavramını kullanarak sanatın konularına ve uygulama alanlarına ne kadar müdahale ettiği ve bu müdahaleler sonuncunda ortaya nasıl ürünler çıktığını araştırmak ve bunları ortaya koymaktır. Bu araştırmayı yaparken yöntem olarak; yazılı dokümanlar,kitaplar,bilimsel dergiler,makaleler ve yayınlanmış tezler literatür tarama tekniği ile bulunmuş,buradan elde edilen verilerin ve yorumların gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik bir süreç izlenmiştir. Tarama yöntemiyle elde edilen veriler düzenlendikten sonra ortaya; beden algısının çağlara göre değiştiği ve her çağın kendi imkânlarına göre sanat eserlerini ortaya koyduğu görülmüştür. İlkel kabilelerin beden üzerindeki dini ritüelleri ile 1960 sonrasındaki performansa dayalı beden sanatı arasında şekil yönünden ve uygulanış yönünden benzerlik bulunamamasına rağmen,beden üzerinde acı verici uygulamaların yapılması bakımından benzerlikler bulunmaktadır. Ara dönemde kalan modern sanat akımlarındaki beden algılayışı resim düzeyinde kalmış ve sadece toplumun kabul ettiği normların dışına azda olsa çıkabilmişlerdir. Bu durum bile oldukça tepkiyle karşılanmıştır. Ancak resim düzeyindeki bu sanatsal girişimlerin bile beden üzerindeki algıyı değiştirmede oldukça faydası olmuştur. Daha sonra uygulamaya konulabilecek performans sanatlarındaki beden kavramının ne olacağına yön vermiştir. Ayrıca beden sanatında uygulamacının kendi bedenine acı çektirmesi ve çeşitli partnerlerle bu acı dolu eylemleri paylaşması ile ortaya çıkabilecek fetiş,sadist ve mazoşist eklilere öncülük ettiği de yadsınamaz bir gerçek olduğu ortaya çıkmıştır. 1960 dan sonraki beden üzerinde yapılan uygulamaların toplumsal ve kişisel travmaların sonucunda ortaya çıktığı açıkça görülmektedir. Bedene acı çektirmek ve bunu izleyicinin karşısında sanatsal bir performans gibi göstererek yapmanın temel noktasında; bedendeki acıdan sadist,mazoşist ve fetiş duyguların öncülüğünde haz alındığı bu tezin sonucunda açıkça görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This paper aims at studying how fetishism,sadism and masochism,as methods of sexual pleasure,affect the subjects and practices of art through the concept of human body and what kind of products come out as a result of these affects. The literatüre has been reviewed in order to find relevant written documents,boks,scientific journals,articles and the published theses and the necessary process has been followed so as to present the data and the interpretations reached as a result of the literature review in a realistic and holistic way. It has been found out that the perception of body changes from an erat o another and that the conditions of a given era affects the way the people produce pieces of art. Although the religious rituals performance based human body art in the late 1960's differ from each other to a great level in terms of the shapes and the way of practising it is also possible to mention certain similarities in terms of giving pain to human body. When it comes to the modern art movements,it is seen that the human body was only reflected in drawings and the artists could barely push the boundaries of socail norms,which already got a gerat deal of reactions in the social norms,which already got a great deal of reactions in the society. Yet,even these artistick attempts on the level of drawings affected the way the people perceived the human body to great level. They shape the concept of the human body in the performance art,which could be performed later on. Additionally,it goes without saying that these attempts paved the way for performers to hurt their own body an deven share this pain with a partner which lead to the development of fetishism,sadism an masochism. It is cearly seen that the practices performed on the boddy after 1960 came out as a result of social or individual traumas. This thesis reaches to the conclusion that giving pain to the body and performing this as a way of art before an audience provides pleasure to the performers with feelings of sadism,masochism and fetishism. KeyWords: Fetish,Masochist,Sadism,Modern Art