Sporopolen yüzeyine 1,8-bis (3-kloropropoksi)antrasen -9,10-dion bileşiğinin immobilizasyonu ve sanayiatık sulardan ağır metallerin uzaklaştırılması
Immobilization of 1,8-bis (3- chloropropoxy) anthracene 9,10-dione composition of sporopolleni̇n surface and from industry waste water removal of heavy metals
- Tez No: 523989
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSEL ÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Sporopolen, Adsorpsiyon, İmmobilizasyon, Adsorpsiyon İzotermi, Cr(Vl) iyon uzaklaştırma, Immobilization, Adsorption, Sporopollenin, Adsorption Isotherm, Termodynamic, Cr(Vl) removal
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada kullanılan sporopolen'in yüzeyi etilendiamin bileşiği ile modifiye edildi. Bu yolla hazırlanan modifiye sporopolen'in uç fonksiyonel grubuna 1,8-bis(3-kloropropoksi)antresen-9,10-dion (CPA) maddesinin uygun olan fonksiyonel uçları kovalent bağlarla bağlanmıştır. İmmobilizasyon reaksiyonu sonunda sentezlenen bileşik, SEM (Taramalı Elekron Misroskopu) ve FTIR (Fourier Transform İnfrared Spektroskopisi) yöntemleri ile karakterize edildi. Krom(VI) iyonları için Freundlich, Langmuir ve Dubinin-Radushkevich (D-R) izoterm modelleri oluşturuldu. Elde edilen Sp-EN-CPA adsorbentinin krom(Vl) iyonu adsorpsiyonu, langmuir izotermine uygun adsorpsiyon davranışı gösterdiği gözlenmiştir. Adsorpsiyonun mekanizmasını incelemek için Dubinin-Radushkevich adsorpsiyon izotermleri incelenmiş ve ortalama adsorpsiyon enerjileri hesaplanmıştır. Elde edilen deneysel verilerden, Entalpi (ΔH0) Serbest enerji (ΔG0) ve Entropi (ΔS0) değerleri hesaplanmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen sonuçlar metal iyonlarının sentezlenen adsorban üzerindeki reaksiyonunun ısı alan reaksiyon olduğunu göstermektedir. Entropi (ΔS0) değerinin pozitif ΔG0 değerinin ise negatif olduğu görülmektedir. ΔG0 değerinin negatif olması reaksiyonun kendiliğinden gerçekleştiğini gösterir.
Özet (Çeviri)
In this research, initially the surface of sporopollenin was modified with ethylenediamine compound and a single layer was formed. The corresponding functional group of the 1,8-bis (3-chloropropoxy) anthracene-9,10-dion (CPA) compound was immobilized covalently to the extreme active group of the available modified sporopollenin. The compound synthesized at the end of the immobilization reaction were characterized by SEM (Scanning Electron Microscope) and FTIR (Fourier Transform İnfrared Spektroskopisi) method. Obtained Sp-EN-CPA adsorbent has shown to exhibit adsorption behavior in accordance with langmuir isotherms for krom(Vl) ion. Dubinin-Radushkevich adsorption isotherms were removed and the average adsorption energy calculated to examine the mechanism of the adsorption. According to adsorption isotherms, Cr (Vl) metal ions have been kept as chemical interactions to adsorption surface. Thermodynamic parameters for adsorbent were obtained and ΔH0, ΔG0 and ΔS0 values of adsorption were calculated. From the obtained conclusions, it was determined that the adsorption reactions of metal cation on the adsorbent were endothermic and the ΔS0 values were found to be positive. The ΔG0 value was found to be negative, indicating that the reaction was spontaneous.