Özel okullarda stratejik planlama sürecinde yaşanan zorluklar ve çözüm önerileri: Bir eylem araştırması
Difficulties experienced during strategic planning in private schools and strategies for solutions: An action research
  1. Tez No: 524016
  2. Yazar: AYBALA GÜLŞAH KABAKLI AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞİRİN KARADENİZ ORAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Okul, Stratejik Planlama, Private Schools, Strategic Planning
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Özel okullar, öğrencilerinin eğitim potansiyelini en üst düzeye çıkarmak isteyen veliler için iyi bir alternatiftir. Özel bir okulun temel görevi, öğrencilerine mükemmel bir eğitim hizmeti sağlamaktır. Özel okulların kuruluş sürecinde stratejik bir plan oluşturmak ve bu planı ihtiyaçlar doğrultusunda güncellemek amaçlanan geleceğin şekillenmesi adına büyük kolaylık sağlayacaktır. Bu araştırmanın genel amacı özel okullarda stratejik planlama sürecinde, stratejik planlama sürecine katılan okul yöneticilerinin karşılaştıkları zorluklar ve bu zorluklara getirilen çözüm önerilerinin paylaşılmasıdır. Bu araştırma sunduğu teorik bilgilere ek olarak; süreci deneyimleyen yöneticilerle yapılan görüşmeler yoluyla araştırmacılara ve stratejik planlama sürecine başlamak isteyen özel okullara bir ışık tutması hedefiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nitel yöntem kullanılmıştır. Uygulama/karşılıklı iş birliği/tartışma odaklı eylem araştırması deseni kullanılarak zincir bir markanın yeni kurulan bir okulunda stratejik planlama sürecine katılan okul yöneticileri ile yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi ile çalışılmıştır. Okulda stratejik planlama sürecinin ilerlemesinin ardından, sürece dahil olan okul yöneticileri ile bireysel görüşmeler yapılmış, görüşmelerde kayıt altına alınan veriler, temalar ve alt temalar belirlenerek betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; okul sektörüne geçişin, stratejik planlamaya ilişkin önyargıların, stratejik planlama süreci hakkında teknik bilgi yetersizliğinin, mekan ve bütçe sınırlılıklarının kurumsal zorluklar olduğu; zaman sınırlılığı ve iş yoğunluğunun, bilgi eksikliğinin, yeni okul ikliminin bireysel zorluklar olduğu; ortak zaman ve takvim sıkıntısının, geleneksel ve yenilikçi bakış açısının, personel kadrosundaki zorunlu değişikliklerin, çalışanlar arası rekabetin çatışmalara neden olduğu; arama paylaşım toplantıları ve eğitimlerin, paylaşıma işbirliğine dayalı okul kültürünün, profesyonel uzman desteğinin, denetleme mekanizmasının, gönüllülük esasının, dönüşümcü liderliğin, zaman yönetiminin stratejik planlamanın başarılı olmasında kilit alanlar olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Private schools are a good alternative for those who want to maximize the educational potential of their children. The main duty of a private school is to provide an excellent educational service for its students. Forming a strategic plan during the establishment of private schools and updating it in line with needs will help shaping future aims. The main purpose of this study is to share the difficulties faced by school managers who participated in strategic planning and provide some solutions to these difficulties. This research provides not only theoretical information but also a guide for private schools those seeking to start strategic planning process, with the help of the interviews made with school managers who participated in the strategic planning process. Qualitative method was used in this study. Semi-structured interviews were made with the managers who participated in the strategic planning process of a recently founded private school belonging to a franchise in this action research. After the strategic planning process was put in place and gained some advancements, these managers were interviewed, and the recorded data were analyzed using descriptive analysis method after themes and sub-themes were determined. Results indicate that transition to education sector, prejudice regarding strategic planning, lack of technical information for strategic planning process, constraints of budget and space are all institutional difficulties. School climate, lack of knowledge, time constraints and the workload are found to be personal difficulties. And it was found that lack of shared time, traditional and innovative perspectives, necessary turnover rate among staff and the competition among staff may lead to some conflicts. Strategic planning search conferences and education, school culture based on cooperation, professional support, control system, voluntary basis, transformational leadership and time management were found to be the key elements for successful strategic planning process.