Meme Kanseri nedeni ile Meme Koruyucu Cerrahi uygulanan hastalarda cerrahi sınır pozitifliğine bağlı re-eksizyon ve re-operasyonları etkileyen faktörler
Factors assocıated with the risk of re-excision in Breast Conserving Therapy
  1. Tez No: 524037
  2. Yazar: DEMET SARIDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NEZİHİ OYGÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Meme koruyucu cerrahi, re-eksizyon, erken evre meme kanseri, Breast conservatig surgery, re-excision, early stage breast cancer
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen alan-spesifik kanserdir. En önemli tedavisi cerrahi olan bu kanser türünde, özellikle erken evre tümörlerde MKC, giderek mastektominin yerini almaktadır. MKC geçiren hastaların %30 ila %60'ında, rezidüel kanser için re-eksizyon gereksinimi ortaya çıkmaktadır.Re-eksizyon veya re-operasyonlar ile ilişkili faktörlerin belirlenmesi amacıyla; 07 Eylül 2005 ? 30 Kasım 2011 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında, meme kanseri tanısıyla MKC (lumpektomi ve aksiler lenf nodu diseksiyonu) uygulanan ve postoperatif dönemde cerrahi sınır pozitifliği nedeniyle re-eksizyon veya mastektomi yapılan hastalar, retrospektif olarak incelendi. Hasta dosyalarından elde edilen hastaya ve tümöre ait özellikler analiz edildi.Çalışmamızda, cerrahi sınır pozitifliği nedeniyle re-operasyon gereksinim oranı yaklaşık %36 olarak belirlendi. Re-eksizyon oranı yaklaşık %15, mastektomi oranı ise %21 olarak saptandı. Genç hasta, büyük tümör çapı, LVI ve aksiler lenf nodu tutulumu, yaygın intraduktal kompanent varlığı ve multifokalite, artmış re-eksizyon oranları ile ilişkili bulundu.Sonuç olarak; meme kanseri tedavisinde, hastaya cerrahi tedavi seçenekleri anlatılmalı, özellikle genç hastalarda, histopatolojik olarak yaygın intraduktal komponente sahip, lenfovasküler invazyonu ve aksiler lenf nodu tutulumu olan hastalarda, daha geniş cerrahi eksizyonlar tercih edilmelidir. MKC uygulanan bahsedilen özelliklere sahip hastalara, tanı aşamasında re-eksizyon gereksiniminin daha fazla olabileceği anlatılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most comman side-specifical malignancy among women. In this type of cancer and especially in early stage in which the effective treatment is surgey, BCT has been taking the place of mastectomy. In the 30-60% of the patients who had BCT, re-excision is required for the recurrent disease.To determine the factors associated with the re-excision or re-operations, between 07.09.2005-30.11.2011, in the Akdeniz University Medical Faculty Department of General Surgery, patients who had BCT (lumpectomy and axillary lymph node disection) and then re-excision or mastectomy for the positive surgical margins in post-operative periyod were examined retrospectively. Dates about patient and tumor achieved from the patient?s folder were analyzed.In our study, the rate of re-operations for positive surgical margins were found as 36%. Re-excision rate was determinated approximately 15% and mastectomi rate was approximately 21%. Young patient, larger tumor size, LVI and axillary lymph node metastases, presence of extensive ıntraductal component and multifocality were found to be associated with increased re-excision rate.In conclusion, in the treatment of breast cancer, patient should be informed about treatment alternatives and larger surgical excisions should be preferred in the patients who are young, have extensive intraductal component, LVI and axillary lymph node metastases. Patients who have BCT and have the features mentioned above should be tould about the increaed requirement of re-excisions.