Değerler eğitimi bağlamında mahremiyet eğitimi
Education of privacy in the context of value education
  1. Tez No: 524063
  2. Yazar: HÜSEYİN EMRE DURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN DAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: değer, değerler eğitimi, mahremiyet, mahremiyet eğitimi
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Değerler toplumu inşa eden ve toplumsal huzurun oluşmasını sağlayan yapıtaşlarıdır. Günümüzde teknolojide ve diğer alanlardaki gelişmelerin etkisiyle birçok değer, unutulmuş veya değişime uğramıştır. Bunlardan biri de sınırları çizilmesi gereken bir değer olarak karşımıza çıkan mahremiyettir. Evlerde, sokakta, sanal ortamlarda mahremiyet ihlalleri gün giderek artmaktadır. Mahremiyet, toplumlara, dinlere, kültürlere göre farklılık gösteren bir kavramdır. Aynı zamanda evrensel olarak ortak noktalarından bahsetmek de mümkündür. Genel olarak mahremiyet, bireylerin baş başa kaldıkları özel alan ve diğer bireylerin özel alanına saygı duymak olarak tanımlanabilir. Çalışmanın birinci bölümünde mahremiyet, dinlere ve özelde İslam'a, pedagoji bilimine, modern hukuka göre çok yönlü olarak ifade edilmeye çalışılmıştır. Aynı zamanda mahremiyet ihlalleri, bireysel olarak, meskenlerde ve kitle iletişim araçları açısından ifade edilmiştir. Bu ihlallerin ortadan kaldırılması için birçok yol ve yöntem vardır. Ancak tüm eğitimlerde olduğu gibi mahremiyet eğitiminin de temelleri, kişilik gelişiminin büyük bir bölümünün oluştuğu 0-6 yaş aralığında verilmesi gerekir. Buradan hareketle çalışmanın ikinci kısmında çocuklara, mahremiyet eğitiminin aileler tarafından nasıl verilmesi gerektiği üzerinde durulmuştur. Mahremiyet değeri, aileler tarafından çocuklara kazandırıldıktan sonra okulda öğretmenler ve toplumda diğer bireyler eliyle de desteklenmelidir. Aileler, yöneticiler, hukukçular, akademisyenler ve eğitimciler ortak bir mahremiyet algısı oluşturmak için katkı sağlamalıdır.
Özet (Çeviri)
Values are the building blocks that build society and provide social peace. Today, many values are forgotten or changed by the influence of technological and other developments. One of these is the confidentiality of privacy as a value whose boundaries must be drawn. Privacy violations are increasing day by day in homes, streets, virtual environments. Privacy is a concept that differs according to societies, religions, cultures. It is also possible to talk about common points universally. In general, confidentiality can be defined as respecting the privacy of individuals and the privacy of other individuals. In the first part of the work, confidentiality has been tried to be expressed in religions and in particular in Islam, in the pedagogical science, according to modern law. At the same time, violations of privacy have been expressed individually, in dwellings and in terms of mass media. There are many ways and means to remove these violations. However, as in all the trainings, the basis of privacy training should be given at the age of 0-6, which is a large part of personality development. In the second part of the study from here, it was emphasized how children should be given privacy education by their parents. The value of privacy should be supported by teachers in the school and other individuals in the community after they have been provided by the children. Members, administrators, lawyers, academics and educators should contribute to create a common sense of privacy. KeyWords: value, values education, privacy, education of privacy