Çalışma hayatında tükenmişlik olgusunun iş sağlığı ve güvenliği açısından değerlendirilmesi Çanakkale ili sağlık sektöründe bir uygulama
The evaluation of the occurrence of burnout in working life in terms of occupational health and safety an application in Çanakkale province health sector
  1. Tez No: 524064
  2. Yazar: MERVE EREZKAYA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİN BACAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Tükenmişlik, Occupational Health and Safety, Burnout
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
İnsanoğlu, insanlığın ilk dönemlerinden beri temel ihtiyaçlarını karşılamak ve yaşamını idame ettirebilmek için çalışmak zorundadır. Çalışma olgusu, tarihsel süreç içerisinde değişik aşamalardan geçerek günümüzdeki anlamını kazanmıştır. Sanayileşme ve teknolojideki hızlı gelişmelerin etkisiyle çalışma yaşamı da değişmiş ve birtakım sağlık ve güvenlik sorunlarını beraberinde getirmiştir. Bu durum, günümüz modern çalışma hayatında iş sağlığı ve güvenliği konusunun detaylı incelenmesi gerekliliğini ortaya koymuştur. Çalışma hayatında iş sağlığı ve güvenliğini etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerden biri de tükenmişliktir. Tükenmişlik, günümüz çalışma hayatında özellikle insanlarla birebir iletişimin yüksek olduğu sektörlerde sıkça yaşanan bir sorundur. Tükenmişlik yaşayan çalışanın, fiziksel ve zihinsel enerjisindeki düşme; hem kendi açısından, hem çalışma hayatı açısından, hem de aile hayatı açısından olumsuz sonuçlara sebebiyet vermektedir. Sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının oluşturulabilmesi için çalışma yaşamındaki en büyük risklerden biri olarak görülen tükenmişlik olgusunun incelenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, iş sağlığı ve güvenliği ile tükenmişlik arasındaki ilişki ortaya konmak istenmiştir. Bu doğrultuda yapılan anket çalışması ile Çanakkale ili sağlık sektöründe iş sağlığı ve güvenliği ile tükenmişlik arasındaki ilişki değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mankind, has had to work to meet the basic needs and to be able to maintain his life since early times of mankind. The work experience, has gained the meaning of the present by passing through different stages in the historical process. The impact of industrialization and rapid developments in technology has changed the working life and brought with it certain health and safety problems. This situation, has necessitated a detailed examination of occupational health and safety in today's modern working life. There are many factors that affect occupational health and safety in working life. One of these factors is burnout. Burnout is a frequent problem in today's working life, especially in sectors where personal communication with people is high. The drop of the physical and mental energy of the burned employee; in terms of self, working life, and in terms of family life lead to many negative aspects. In order to establish a healthy and safe working environment, the occurrence of burnout, which is considered to be one of the greatest risks in the working life, needs to be examined. In this study, it is aimed to reveal the relationship between occupational health and safety and burnout. With this questionnaire survey, the relationship between work health and safety and burnout in Çanakkale province health sector has been tried to be evaluated.