Türkiye'de yayımlanan çocuk dergilerinde çocuk kimliği tasarımı: Çocuk Sesi, Gürbüz Türk Çocuğu, TRT Çocuk, Bilim Çocuk dergilerinin karşılaştırmalı analizi
The design of kid identity in the magazine that is published in Turkey: Comperative analinys of magazines such us Turkey: Çocuk Sesi, Gürbüz Türk Çocuğu, TRT Çocuk, Bilim Çocuk
- Tez No: 524072
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU TURANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Dergi, Çocuk Dergiciliği, Çocuk Tasarımı, Çocuk Kimliği, Çocuk Edebiyatı, Magazine, Children's magazine publishing, Child Design, Child Identity, Children's Literature
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Çocuk yayıncılığının gelişimin en önemli öğesi ve örneği olan çocuk dergilerinin geçmişi 1926'lı yıllarda yayımlanan çocuk dergilerine dayanır. Cumhuriyetin ilanından sonra Latin Alfabesi'nin kabulüyle birlikte çoğunlukla dönemin gerekliklerine ve o zamanın milli duygusu olan milliyetçilik coşkusuna yönelik yayımlanan çocuk dergilerinin 2002'li yıllardan sonra içeriği değişmeye başlaması ve iki farklı dönemde çocuk dergileriyle tasarlanan çocuk kimliği araştırmanın konusu olmuştur. Cumhuriyetin ilanından sonra yayımlanan çocuk dergilerinin sayısı hızlı bir şekilde artış göstermiştir.. Cumhuriyetin ilanından 1950'li yıllara kadar çok sayıda aylık ve haftalık periyotlarda yayımlanan çocuk dergilerinin içeriklerini, görseller, milli duygular, vatan ve millet sevgisi ileten mesajlar oluşturmuştur. 1923 yılından sonraki on altı yıl ve 2002 yılından bu yana geçen on altı yılda yayımlanan çocuk dergilerinde ise; görsel içerikler ön plana çıkmaya başlarken,yakın dönemde yayımlanan çocuk dergilerinin içeriği bambaşka olmuştur. Tarihsel süreçte değişen çocuk dergiciliğinde tasarlanan çocuk kimliği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Günümüzde aylık ve haftalık periyotlarda çeşitli içeriklerde ve kategorilerde yayımlanan bir çok çocuk dergisi bulunmaktadır. Bu dergilerin bir çoğu zengin bir içeriğe ve eğiticiliğe sahip olsa da sosyo-politik konular, ekonomik bağlılıklar ve tüketim bağımlılığının yaratmış olduğu etkilerle yeterli bilgi ve mesajı aktaramamaktadır. Bu çalışmada çocuk edebiyatının gelişiminde önemli rolü olan çocuk dergilerinin Cumhuriyetin ilanından sonraki ilk on altı yıl içerisinde ve 2002 yılından bu yana yayımlanan çocuk dergilerinin içerikleri incelenmiş, Türkiye'de çocuk dergilerindeki çocuk kimliği tasarımı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışma kapsamında Cumhuriyetin ilanı döneminde yayımlanan Çocuk Sesi, Gürbüz Türk Çocuğu ile 2002 yılından sonra yayımlanan Bilim Çocuk ve TRT Çocuk dergilerinin ulaşılabilen on sayısı analize tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
Children magazines is the history of the most important elements and examples of thedevelopment of children's publishing is based on the children magazine published in 1926. After the proclamation of the Republic, it was the topic of children's magazines published mostly for then ecessities of the period to get her with the acceptance of the Latin alphabet and the publications of children's magazines published fortheen thusiasm of nationalism at that time and after 2002 the contents started to change and the children's identities were designed with children's magazines in two different periods. The number of children's magazines published after the proclamation of there public has increased quickly. The proclamation of the Republic until the 1950s a large number of monthly and weekly periods in the content of children's magazines published, visual, national feelings, it has created postsconductivelovethemotherlandandthenation. Since 1923, the year 2002 is the last sixteen years, published in children's magazines; visual content when starting to come to the fore, the content of children's magazines published in the nearterm has been different. Historically, children's identity has been tried to be designed in a changing child magazine. Nowadays in the monthly and weekly periods there is a lot of children's magazines published in various content and categories. Although many of these magazines have rich content and training, they do not conveyenough information and messages with the effects of socio-political issues, economic loyalty and consumption dependence. In this study, the development of children's literature from the proclamation of the Republic of children's magazines have an important role during the first sixteen years and since 2002 have been examined for the content of published children's magazines since childhood identity in children's magazines in Turkey designs were tried to be revealed. The proclamation of the Republic during the period understudy published by the Children's Voice, Turkey Gurbuz Science published after 2002 with the Children Childrenand TRT can be reached on the number of children's magazines were subjected to analysis.