Millî kimliğin oluşturulması bağlamında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
The functions of April 23rd National Sovereignty and Children's Day in Forming the National Identity of Children
  1. Tez No: 576225
  2. Yazar: GÜLPERİ SABAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REFİA GÜLİN ÖĞÜT EKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Sosyoloji, Folklore, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Children's Day, National Holiday, Ceremony, National Identity, Children
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halkbilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 320
Özet
Bu çalışmada, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın çocukların millî kimliğini oluşturması noktasındaki işlevleri ele alınmıştır. Araştırma, Erken Cumhuriyet Dönemi ile sınırlandırılmıştır ve dönemin süreli yayınları olan gazete ve çocuk dergileri taranarak veriler elde edilmiştir. Millî kimlik ideolojisini oluşturma noktasında, dönemin partisi olan Cumhuriyet Halk Fırkası'nın parti tüzükleri ve Millî Eğitim Bakanlığı'nca yayımlanan yurt bilgisi eserleri de 'millî eğitim' başlığı için ayrı bir parantez açılıp değerlendirilmiştir. Ele alınan tez altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, tezin ana temalarını oluşturan 'çocuk, tören ve milliyetçilik' kavramlarının batıda ve Türk kültüründeki tarihi seyri Cumhuriyet Dönemi sürecine kadar incelenmiş; ikinci bölümde Türkiye Cumhuriyeti'nde resmî bayramlar konusu ele alınmıştır. Bu suretle, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı; 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dışında kalan resmî bayramlar bahsinde, tarihi bağlamda ele alınmıştır. Araştırmada 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı hazırlayan süreç, TBMM'nin açılması, Millî Hâkimiyet Bayramı'nın ilan edilmesi ve bu çerçevede ilk bayram kutlamaları değerlendirilmiş; Çocuk Bayramı'na giden süreç yıl yıl tahlil edilmiştir. Üçüncü bölümde, 1925 yılında 'Çocuk Bayramı' kavramının ilk defa ortaya çıkışı açıklanmaya çalışılmış; Türkiye'de 1926-1938 yılları arasında 23 Nisan Millî Hâkimiyet ve Çocuk Bayramı bağlamında çocukların millî kimlik inşasına yardımcı unsurlar olan ve bayram kutlamalarında dile getirilen gazete ve dergilerde yayımlanan bayram nutukları, şiirleri, hikâye ve destanları, özlü sözleri, vii reklam ve karikatürleri ile müsabakaları analiz edilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk ve Türk çocuğu alt başlığıyla verilen bölümde, inşa edilmek istenen modern–ideal Türk çocuğunun özellikleri araştırılmıştır. Dördüncü bölümde, 'millî dava' olarak ifade edilen 'Çocuk Meselesi'nin millî kimlik bağlamında değerlendirilmesi yapılmış ve bu suretle çocukların maddi imkânsızlıkları kapsamında sorunları ele alınmış, ahlâkî ve terbiyevî çözümler araştırılmış, nüfus meselesi bağlamında 'sağlıklı ve gürbüz çocuk yetiştirme meselesi' dönemin nüfus sorunu ekseninde analiz edilmeye çalışılmıştır. Beşinci bölümde dönemin iki etkili kuruluşu ve birbirinin ardılı olan Türk Ocakları ve Halkevleri'nin, çocukların millî kimlik inşasına yönelik çalışmaları incelenmiş, tezin altıncı bölümünde ise dünya genelinde kutlanan 'Çocuk Günleri'nin' tarihi ve işlevleri araştırılmıştır. Tezin sonuç kısmında, tez çalışmasında amaçlanan Çocuk Bayramı'nın, çocukların millî kimliğin inşası bağlamında katkılarının olduğu ifade edilmiş ve bu minvalde çocuk bayramlarının çocuk kimliğini inşa edici bir süreç olduğu görülmüş ve anlaşılmıştır. Ekler kısmında çocuk dergilerinin kapak resimleri, Himaye-i Etfâl Cemiyeti'nin Çocuk Bayramı'nda satışa sunduğu pul ve rozet resimleri, Gürbüz Çocuk Müsabakası resimlerine yer verilmiştir. Anahtar Kelimler: Çocuk Bayramı, Millî Bayram, Tören, Millî Kimlik, Çocuk.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, the functions of April 23rd National Sovereignty and Children's Day in forming the national identity of children are discussed. The study is limited to the Early Republican Period and the periodicals and children's magazines were scanned and data were obtained. The party's charter of the CHF was scanned at the point of creating the national identity ideology. The dormitory works published by the Ministry of National Education have been opened and evaluated under the heading of national education. The study consists of six chapters. In the first chapter, the historical aspects of the concepts of 'child, ceremony and nationalism' which constitute the main themes of the thesis, in the western and Turkish cultures have been examined until the Republic Period. In the second part, said the official holidays celebrated in the Republic of Turkey were discussed. In this context, the 29th Republic Day, 19 May Atatürk's Youth and Sports Day, 30 August Victory Day, 23 April National Sovereignty and Children's Day, except the official festivals, were discussed in the historical context. The process of preparing April 23rd National Sovereignty and Children's Day, the opening of the Grand National Assembly of Turkey (TGNA), the announcement of the National Sovereignty and the celebration of the first festivals in this framework; the period leading to Children's Day was analyzed for years. In the third chapter, the first appearance of the concept of ın Children's Day in 1925 was explained; festive speeches, poems, stories and epics, concise words, advertisements and cartoons, competitions, which are the elements that help children's national identity, are published in newspapers and magazines were analyzed between the years 1926-1938 in the context of April 23 National Sovereignty and Children's Day. The characteristics of the modern Turkish-ideal Turkish child, which is to be constructed, has been investigated under the title of Mustafa Kemal Atatürk and Turkish child. In the fourth chapter, the 'Child Problem', which is expressed as 'national case', has been evaluated in the context of national identity, and in this way the problems of children in terms of their financial impossibilities, moral and manners solutions are researched, in the context of the issue of population, the issue of healthy and robust child rearing was tried to be analyzed in terms of the population problem of the period. In the fifth chapter, two effective institutions of the period and the successive Turk Ocaks and ix Halkevs were examined. In the sixth part of the thesis, the history and functions of Children's Days in celebrated throughout the world have been researched. In the final part of the thesis, it is stated that Children's Day, which is intended in the thesis study, contributes to the construction of children's national identity and and it was understood that Children's holidays were a process of constructing child identity. In the appendices, cover art of children's magazines, stamps and badges that were presented by Himaye-i Etfâl Society for Children's Day, and pictures of Gürbüz Children's Competition were put on.