Pozitif psikolojik sermayenin örgütsel bağlılığa etkisi: Kamu kurumlarında bir uygulama
The influence of positive psychological capital on organizational commitment an implementation in a public establisments
- Tez No: 524089
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pozitif Psikolojik Sermaye, Umut, Öz Yeterlik, Psikolojik Dayanıklılık, İyimserlik, Örgütsel Bağlılık
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, örgütlerde çalışanların sahip oldukları pozitif psikolojik sermaye ile örgüte olan bağlılıklarını incelemek ve pozitif psikolojik sermaye bileşenlerinden olan umut, öz yeterlik, psikolojik dayanıklılık ve iyimserlik ile örgütsel bağlılık ilişkisini ve yönünü ortaya koymaktır. Bu amaçla birinci bölümde pozitif psikoloji, pozitif düşünce okulu, pozitif örgütsel davranış ve son olarak da pozitif psikolojik sermaye ve bileşenleri olan umut, öz yeterlik, psikolojik dayanıklılık, iyimserlik ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde örgütsel bağlılık tanımı ve önemi, örgütsel bağlılık ile ilgili yaklaşımlar, örgütsel bağlılığı etkileyen faktörler, örgütsel bağlılığın sonuçları, pozitif psikolojik sermaye ile örgütsel bağlılık ilişkisi ele alınmıştır. Çalışmanın son bölümünde pozitif psikolojik sermaye ile örgütsel bağlılık ilişkisini ortaya koymak için kamu kurumlarındaki 385 adet çalışana anket uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda pozitif psikolojik sermaye bileşenlerinden umut, özyeterlilik, dayanıklılık ve iyimserlik boyutlarının çalışanların duygusal bağlılıklarını ve normatif bağlılıklarını olumlu yönde etkilediği görülürken, devam bağlılığını ise kısmen etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to analyze employees' commitments towards orgazinations and their positive psychological capital , and also to reveal the correlation of the following components of Positive Psychological Capital, hope ,self- efficacy, psychological resilliance , optimism with Organizational Commitment . For that purpose , in the first section Positive Psychology , the School of Thinking positively , Positive Organizational Behaviour ,Positive Psycological Capital and the following components hope , self-efficacy ,psychological resilliance ,optimism ,which belong to Positive Psychological Capital , are discussed. In the second section of the study, defination and importance of organizational commitment, approaches related to organizational commitment, factors affecting organizational commitment, results of organizational commitment, relationship between positive psychological capital and organizational commitment are discussed. In the last section of the study , a questionnaire has been taken by 385 employees in the organization to reveal the correlation of Psychological Capital with Organizational Commitment . As a result of the research analysis, in context of emotional and normative commitment positive psychological capital components including; hope, self-sufficency, resilliance and optimism dimensions of employees was possitively effected; on the other hand, participation in the continuity commitment was partially effected. Key words : Positive Psychological Capital, Hope, Self-efficacy, Psychological Resilliance, Optimism and Organizational Commitment.