Çalışanların özyeterliliklerinin ve iş yerindeki esenlik algılarının işe adanmışlıklarına etkisi: İlaç sektöründe bir araştırma
The effects of employees' self-efficacy and perceived well- being on job engagement: A study inpharmaceutical industry
  1. Tez No: 524091
  2. Yazar: DENİZ BAĞCIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN KAYGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Öz yeterlilik, İşe adanmışlık, Algılanan esenlik, Sağlık Sektörü, self-efficacy, job engagement, perceived well-being, healthcare sector
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Günümüzde ilaç sektöründe yer alan firmalar yoğun bir rekabet ortamında faaliyet göstermekte ve faaliyetlerini en etkili şekilde yerine getirerek varlıklarını sürdürmeye gayret etmektedirler. Bu nedenle rekabet ortamını fırsata çevirebilmede sahip oldukları insan kaynağının kendi amaçları ve hedefleri ileuyumlu olması önemli bir rol oynamaktadır. Firma ile uyumlu olan çalışanlar öz yeterliliklerini güçlendirirler ve çalışma ortamında algıladığı esenlikle, kendilerini daha fazla işlerineadayabilirler. Dolayısıyla günümüzde önem arz eden konular arasında yer almaktadır. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde öz yeterlilik tanımı, gelişimi, önemi, kapsamı, kaynakları, süreci ve boyutları; ile esenliğin tanımı, esenliğin boyutları, modelleri, algılanan esenlik ve ölçümü; son olarak işe adanmışlık kavramının tanımı, işe adanmanın öncelleri, etkenleri, boyutları; ifade edilmiştir. İkinci BölümdeTürkiye genelinde faaliyet gösteren bir ilaç firmasında toplam 208 çalışan üzerinde ilaç sektörü çalışanlarının öz yeterliliklerinin ve esenlik algılarının işe adanmışlığa etkisinin olup olmadığını belirlemek amacıyla karşılaştırmalı bir araştırma yapılmış ve bu araştırmayla ilgili bulgulara ve yorumlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, companies in pharmaceutical industry have operated their businesses in very competitive conditions and they have tried to survive by operating them effectively. For this reason, in order to take advantage of the competitive conditions, the fact that their human resources are compatible with their goals has played key role. Employees who congruous with companies' activities enhance their self-efficacy belief and can engage in their tasks owing to the fact that they perceive well-being in work place. Thus, this is one of the important matters of todays. The study is consisted of two chapters. In the first chapter, it was stated that the definition of self-efficacy, development process of self-efficacy concept, the importance, the sources and the dimensions of self-efficacy, the definition of well-being, dimensions and models of well-being, and perceived well-being and measuring of it, the definition of job engagement, the antecedents, the factors and the dimensions of job engagement,. In the second chapter, a comparative study was conducted. Totally 208 employees who worked in a company in pharmaceutical industry participated in the study which aimed to examine whether self-efficacy belief and perception of well-being had impact on job engagement or not. Finally, findings and results of the study were assessed.