Yerel yönetimlerde psikolojik güçlendirme-örgütsel özdeşleşme ilişkisi: Gaziantep'te bir araştırma
The relation between psychological empowerment and organisational identification in the local governments: A study in Gaziantep
  1. Tez No: 524100
  2. Yazar: CAFER YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET TAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim, Güç, Güçlendirme, Psikolojik Güçlendirme, Örgütsel Özdeşleşme, Yerel Yönetimler, Belediyeler, Managment, Power, Empowerment, Psychological Empowerment, Organisational Identification, Local Governments, Municipalities
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Güçlendirme-özdeşleşme arasındaki ilişki çoğunlukla özel sektör işletmeleri üzerinde incelenmektedir. Kamu kurumlarında sınırlı bazı saha araştırmaları olmakla birlikte yerel yönetimlerde ampirik bir araştırmanın yapılmadığı anlaşılmaktadır. Bu çalışma ile de amaçlanan bu literatürü yani psikolojik güçlendirme-örgütsel özdeşleşme ilişkisini bir yerel yönetim birimi olan belediye personeli üzerine uygulayarak daha da genişletmek ve geliştirmektir. Toplum için belediyelerin önemi göz önüne alındığında, işleyişini ve hizmetlerini iyileştirme olanakları konusundaki fikirler önemlidir. Ekonomik, sosyal ve siyasal yaşamda önemli rolü olan belediyeler üzerinde yapılan bu araştırma muhtemelen ilk olması açısından da önemlidir. Bu çerçevede psikolojik güçlendirme ve örgütsel özdeşleşme ilişkisi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Şahinbey Belediyesi ve Şehitkamil Belediyesi çalışanlarından oluşan 10.018 kişilik evren içerisinden 1.525 kişilik bir örneklemle anket yapılarak incelenmiştir. Araştırmada tabakalı örnekleme metodu kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda farklı derecelerde olmakla birlikte üç belediyede de psikolojik güçlendirmenin örgütsel özdeşleşme üzerinde olumlu etkisi olduğu belirlenmiştir. Ayrıca demografik ve bireysel özellikleri de içeren alt hipotezler ile bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişki hakkında daha fazla bulgulara ulaşılmıştır. Katılımcıların psikolojik güçlendirme algıları ile eğitim düzeyi, statüleri, kadroları ve daha önce başka bir yerde çalışmış olma durumları arasında anlamlı ilişkiler belirlenmiştir. Yine özdeşleşme algıları ile yukarıda sıralanan değişkenler arasında ve ayrıca çalışma süreleri (kıdem), medeni durum ve birim değiştirme sıklığı arasında da anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Bu çerçevede benzer çalışmaların diğer belediyelerde de yapılmasının faydalı olacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The relation between two concepts have been examined mostly in private sector organizations. Although, there are some ampirical research in the public bodies but it is understood that there is no ampirical study in the local governments. In this study it is aimed that to widen and develop this literature namely the relations between psychological empowerment and organizational identification on the municipalities which are the part of local governmentes. The importance of municipalities for the society is considered that the ideas of posibilities of improving the functions of them is valuable. Handling the relations between psychological empowerment and organizational identification in the municipalities which have an important role in the economic, political and social life will possibly be the first in the literature. In this frame, psychological empowerment and organisational identification relations have been examined among the employees of Gaziantep Metropolitan Municipality, Sahinbey Municipality and Sehitkamil Municipality covered 1.525 participants and in the universe of 10.018 persons. Stratified sampling method has been used. It is proved that whether it has different degrees psychological empowerment has a positive effect on organisatioanl identification in all three municipalities. Moreover, it has been reached valuable findings about the dependent and independent variable with the support of sub-hypothesis which is covering demografic and individual specifications. It has been defined that significance relations between psychological empowerment perception and education level, status, position and the situation of working any workplace previously among the parcipants. Again significance relations found between organisational identification percepition and the variables mentioned above and morover working lengths, civil status and unit changing frequency. In this frame searching the same subject in other municipalities is considered valuable.